Bikavérpárbaj 2015

2015. május 12. – Az ihatóbb Magyarországért

Bikavérpárbaj, kell ez a népnek, mint egy falat kenyér? Talán annyira nem népszerű, mint a Kékfrankos, vagy az Olaszrizling és leginkább a Furmint Nagykóstoló. De a Bikavér még mindig ott van a zsigerekben. Mondj egy magyar bort! Öööö, Bikavér! Tehát ismerik a Bikavért és ez egy igazi magyar történet. Nem egy tiszta Chardonnay, vagy egy Cabernet, hanem a miénk. Akkor is, ha kicsit sárga, kicsit savanyú…

Borok a ruhatárban…

A Corinthia Budapest Hotelben immár másodjára, az elsővel (ami még más helyszínen volt) együtt már harmadjára gyűltek össze a nemes „kétborvidékes” házasítás termelői.  Az már tavaly is teljesen kiderült mindenki számára, hogy a helyszín, ami amúgy a VinCE nagy rendezvények ruhatáraként szokott üzemelni, teljességgel alkalmatlan az eseményre. Most legalább kettéválasztották a szakmát és a közönséget, mintegy két óra szünetet beékelve a két kóstoló közé. Így legalább a hivatásosok nem annyira taposták le egymás sarkát. Ám a nyolcvan-száz ember így is tömegjelenetet generált a kóstolón.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Gyökérnap

Valahogy nem ízlett a Bikavér most, vagy legalábbis nem annyira, mint tavaly, lehet, hogy az évjárathatás vagy inkább a kiválasztott nap tehetett róla. Többen jelezték, hogy az amúgy nekik etalont jelentő házasítások is gyengén muzsikáltak a poharakban. A kiválasztott nap a február 20. talán gyökérnap volt?  A Holdnaptár fontos a növények életében és ez a dolog nem áll meg, hanem folytatódik a szőlő után a borban is.

Gyökér-napok (Föld): bika, szűz, bak, ilyenkor foglalkozzunk a gyökér-hangsúlyos növényekkel.

Nem tudjuk, de valami volt a levegőben. Sajnos a megbízott cikkírónknak se volt igazán jó napja és a tudósítás feladata meghaladta erejét.

Bikavér, itt élned, halnod kell…

Sajnos a helyzet nem túl jó bikavér fronton. Itthon és külföldön is ismerik a márkát, de nem túl jó minőségben. Egyszerű rusztikus vörös az alsó polcról, kb. ez a kép alakult ki a bikavérekről. Tömegtermék, tömegíz… Pedig vannak nekünk igazán kiváló Bikavéreink, a csúcsvörösök. Egy Merengő, Áldás vagy Hangács Bikavér az egri St. Andreától… Hiába a nagy borok, a kiemelkedő minőség ezeken a palackokon nem a Bikavér felirat van kidomborítva, hanem a fantázianév. Mert a Bikavér bizony degradálódott az átkosban, sokakat elriaszt a fogyasztástól.

Amíg az alsópolcos minőség ömlik a piacra, addig ez így is lesz. Eger 2008-ban elmulasztott egy történelmi lehetőséget a bikavér palack ziccer kihagyásával. Megvoltak a tervek, sokakban az akarat is, de aztán elmaradt az összefogás. Mint a tokaji palack lett volna egy emblematikus, messziről feltűnő közös üveg a polcon. Amit a vásárló is tud azonosítani és csak ellenőrzött és különleges minőségű bor kerülhet bele.  Álom-álom édes álom… Szertefoszlott. Szűk hét esztendő alatt már lehet, hogy a Bikavér egy siker-sztori lenne. Talán a szekszárdiak jobban kiírják a palackra a Bikavér elnevezést, talán azért mert nem náluk kopott el teljesen a történet. Azért persze nem kell temetni a Bikavért, de az biztos, hogy kusza a kép…

A bor jellemzői I.

A modern, jól elkészített, magas minőséget képviselő egri bikavér középmély rubin színű, jó savgerinccel, közepes-magas tannintartalommal, közepes-magas alkoholtartalommal (tipikusan 13,5%-15%) rendelkezik, aromatikájában pedig fűszerekre, piros és fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet.

Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra. Kiváló kísérője lehet nehezebb ételeknek, például pörkölt, marhasteak, pecsenye, stb. (wikipedia)

A bor jellemzői II.

A modern, magas minőségű szekszárdi bikavér mély rubin színű, közepesen magas savtartalommal, közepes-magas csersavtartalommal és magas alkoholtartalommal (tipikusan 14-15%) rendelkezik, aromájában fekete bogyós gyümölcsökre, fűszerekre emlékeztet.

Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra. Kiváló kísérője lehet nehezebb ételeknek, például pörkölt, marhasteak, pecsenye. (wikipedia)
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Látható, hogy a végső felhasználásban a mai bikavérek, akár szekszárdi, (egy durva, általános közelítéssel) akár egri tőkék bora a végső cél ugyanaz. A különbséget a terroir adja, de a szándékok hasonlóak, a két bika tehát egyfelé húz.

Tömegbikavér

A Bikavérpárbaj a csúcsbikák összecsapása legyen szó most a hétköznapok bikáiról. A tömegbikavérről. A legolcsóbb 300-400 Ft-os Bikavérekbe nem mertünk beválasztani, inkább az alsópolc felsőbb régióiból emeltük ki a Varga Pincészet Egri Bikavérét 2012-ből. (A Weinhaus Bikavér 2db vásárlása esetén bizony már csak 349Ft-ba került volna.)

A legnépszerűbb magyarországi pincészet borát a pohárba töltve a bor tiszta, illatra is hibátlan, kis fűszer, kis fa és cigánymeggy halványan. Ami illatban szerényen és tisztán jön az zamatban is hasonlóan cselekszik, tehát a savgerinc nem túl acélos a korty kissé üres és elég rövid. A bor teljesen gömbölyű, bársonyosnak is mondható csak elég vékony anyagból készült.

Szükség van a hétköznapi bikákra is, de ott sem kellene egy bizonyos nívó alá menni. Valahogy ki kellene szorítani a piacról a nem odavaló minőséget. Rendet kellene tenni nem csak a borok körül, hanem a fejekben is.

Kategória Bor