Az Év Első BorMozija Bikaborjakkal

Ezt a BorMozit már nagyon várta mindenki, villámgyorsan elfogytak a helyek…

Nyulasi Gábriel István írása

Nem könnyű feladat…

Fellini 100. születési évfordulóját ünnepeltük nemrég, így duplán aktuális volt ez az útkereső mozi. Nem könnyű a feladat, hova tovább? Fel kellene nőni? Dolgozni, élni, írni, családot alapítani felelősséggel? Az unatkozó aranyifjak nem sietnek, nem sürgős számukra választ adni a kérdésekre, inkább a mulatozást kedvelik… ( A következő BorMozi: klikk: Télűző BorMozi – 2020.02.20. )

Hedonick Irsai
Hedonick – Irsai Olivér

Borban illat-bombákkal kezdtünk…

Hedonick Pince a fiatal, friss új pince 2018-ban alakultak, a család eredetileg más területen tevékenykedik, azonban generációkon keresztül már több száz éve foglalkoznak borral.  jelmondatuk: Hedonick a palackozott hedonizmus! Ők Pilisvörösváron dolgozzák fel a szőlőt, de a Mátrában szüretelnek. Tehát a Föld szívcsakrájánál (Dobogókő) születik a bor. A XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon öt tétellel indultak, melyből mind az öt boruk díjazott lett. Egy arany és négy ezüst minősítést sikerült elérniük. Az Arany az Irsai Olivér lett és nem véletlenül. Hedonick Pince (Pilisvörösvár-Mátra) Irsai Olivér 2019 Irsai a javából, izmosan illatos, gyümölcsös, jóivású. Szőlővirág, citrusok, egres elegye gyönyörűen hangszerelve ropogós savakkal. Lelkesen kortyolta a közönség a tavasz ízét… Hedonick Pince

A Belward Pincészet szőlőit a Pécsi Borvidéken, Hásságyon műveli, ahol már 1058 óta termelnek szőlőt. A terület a Dunántúl dombos-hegyes éghajlati körzetébe tartozik melynek klímája és időjárása szélsőségektől mentes szubmediterrán jellegű. Mindez kiválóan kedvez a minőségi Belward borok készítéséhez. Belward Pincészet (Pécs) Sauvignon Blanc 2019 Ez egy hihetetlen sauvignon blanc, ahogy írtuk, hogy ennél már nem lehet sauvignon blanc-os. Tömör illatfelhő, macskapisi, bodza, grapefruit felfokozott intenzitással, szinte el sem hiszed és mindez jön a kortyban is. Ez a bor aranyat hozott a XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon a pincészetnek. Belward Pincészet

Belward Pincészet Sauvignon Blanc

Belward Pincészet – Sauvignon Blanc

Hidegkuti Tibi lelkes borász a Balaton mellől érkezett. Így nyilatkozik a borról: Számomra nagyon különleges érzés bort kóstolni. Annyira ki tud kapcsolni, el tud lazítani egy pohár bor, és olyan érzéseket tud bennem megmozgatni, amit nehéz szavakba foglalni. A Pincészet ahol borászkodik, a Szárazhegy birtok 45,8 km-re található Budapesttől a 4-es főúton haladva Monor irányába. Birtokuk Monorierdő külterületén helyezkedik el. A monori szőlők a Gödöllő-Monori-dombságon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A talaj felső-pleisztocén kori 10-30 méter vastagságú típusos lösz. Hidegkuti Tibor (Kunság) Karát válogatás 2018 – behízelgő illatában kis trópusi mix narancs, mangó aszalványok és élesztős jegyek. Szisszentős bor, van benne egy kis élénkítő pezsi, vagyis némi maradék széndioxid. A korty közepesen hosszú, kerek harmonikus történet a Szárazhegyről… Elég széles a gasztronómiai felhasználási köre, mert különleges párosításokra is alkalmat ad az elegáns, de mégis megfelelően izmos textúrája. Szárazhegy Szőlőbirtok

 

Csak egy villanás a filmből, a hihetetlen udvarlás a moziban, ahová egyik főhősünk a feleségével ül be, majd mégis hazáig üldöz egy másik hölgyet… Ám egy úrinő mindig úrinő marad…

 Az eseményen készült további képek ideklikkelve!

edf

Bata-Loyal (Mátra) Egyetlen M (Zöldveltelini+Rizlingszilváni) 2016 – A birtokot 2014-ben alapította egy házaspár. A bor neve arra utal, hogy ez az első és egyetlen ilyen bor a Gereg dűlőből, ugyanis a rizlingszilvánit a bor elkészítése után kivágták. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak és az egyedi ízvilág elérésére törekednek elsősorban a magyar és közép-európai fajtákat középpontba helyezve, ökológia lábnyomuk csökkentését szem előtt tartva. A bor a rizlingszilváninak köszönhetően gyümölcsösen lágy, melyet ellensúlyoz a zöldveltelini citrusos savassága. Érdekes módon a legutóbbi kóstolásunk óta a bor kissé “megférfiasodott” vagyis egy markánsabb ásványosabb ízjeggyel gazdagodott. A bor szebb lett, hosszabb és karakteresebb!

Hidegkut Tibor - Karát
Hidegkut Tibor – Karát

Kecze-Hady Pince (Balatonfüred-Csopak) Bor’Dame (Olaszrizling) 2016  – Az első bort 2002-ben készítettük. A kedvtelésnek induló tevékenység azonban mélyebb gyökeret eresztett, a szőlő és és a bor ma már a családi életünk szerves része. Balaton-felvidéken, Aszófő település 3 dűlőjében, szűk 4 hektáron gazdálkodunk. A pincében nem használunk fajélesztőt, enzimeket és adalékanyagokat, nem préselünk,nem szűrünk, és minimális ként használunk. Az érlelés tölgyfahordóban palackállóságig történik. Essen szó a borról is melyről tavaly tavasszal ezt írtuk: Nem kapkodva készült, nincs benne zöldes friss, ez a bor a nyugalomról és az érettségről szól. Spontán erjedt, természetesen és hordóban készült el. Érett jegyek, őszibarack, körte, ásványos kesernye és mandulás, nyugodt hordó, kicsi dió, mogyoró. Savból nekem még egy picit elbírna az egyensúly, de így is kerek a történet. Akárcsak az előző történetnél ez a bor is csak nemesedett az idővel, karakteres hordójeggyel, mely jó minőségű elegáns vonalat képviselt. Nem, nem volt visszahúzódó a hordóhasználat mértéke, de valahogy mégis nagyon beleillett az egyensúlyba. 

IMG_20200123_185138-01

Folytattuk a filmezést, mert a mozinak mennie kell tovább… A fiúk nem tudnak mit kezdeni magukkal, van aki még az anyjával él. Van akinek homoerotikus tapasztalásokkal kell megküzdenie… A munka világa biztos nem vonzza őket, még be is intenek az útépítőknek, pechjükre az automobiljuk éppen ekkor hibásodik meg, ezért azt otthagyva menekülniük kell.

 

Nyolcas és Fia Pince (Eger) Narancsbor (Tramini) 2017 – Narancsbor, érdekes műfaj, már nagy-nagy divat lett belőle. Nyolcas Ádám szerint az igazi narancsbor úgy készül, hogy az egész fermentácios időszak alatt héjon erjesztve a bor. Napi 5-6 macerálás szükséges a mélyebb szín, csersavasabb, fűszeresen krémesebb ízvilág eléréséhez. Nem mondaná nehéznek az elkészítését, inkább érdekesnek találja, viszont nagy odafigyelést kíván. A narancsborunk kellőképpen narancsos árnyalatú volt és kissé opálos a pohárban. Kicsi tannin ahogy kell, licsi, rózsa és citrusok. Talán kicsit élénkebb volt az első szereplésén a BorMoziban, de azért most is megcsillogtatta természetes báját. 

Vimavin Pincészet - Per-esküvé
Vimavin Pincészet – Per-esküvé

ViMaVin Pincészet első generációs borászat két borásszal, fiatalos gondolkodásmóddal az Etyek-Budai Borvidékről, budafoki gyökerekkel. 2,5 hektárnyi területtel rendelkeznek az Etyek-Budai és a Mátrai Borvidéken: az Etyek-Budai Borvidékről származó szőlőből könnyed, gyümölcsös, reduktív fehérborokat készítenek, míg a Mátrai Borvidéken termett szőlőből rosét és vörösborokat. Hitvallásuk szerint „A borászat maga művészet, életforma, kultúra és tudomány egyben. A bor maga istenadta nedű a szőlő levéből, amit szenvedéllyel és alázattal készítünk.”  Vimavin Pincészet (Mátra) Per-Esküvé (Portugieser+Kékfrankos)  2018 – Vibrálóan élénk a bor már a színében is, lilás árnyalatban játszik. 60% Portugieser és 40% Kékfrankos, a gyöngyöspatai Peres-dűlő termése: Jó értelemben vett fülledt meggyes, málnás, ribizlis fűszeres játék az orrban, élénk, mint vizuálisan. A játék folytatódik a savakkal és elképesztő pezsgő meggyességgel a zamatban. A harmonikus és felfokozott gyümölcsösség bora. Vimavin Pincészet

 

Egy ember változtathat… 

Vége a filmnek és egy ember távozik a bikaborjak közül, aki talán maga Fellini. Federico, aki kitört a kispolgári létből és nagy, világhíres rendező lett belőle. Nyomot hagyott a világban és hatással volt még a magyar filmrendezőkre is. Mi is változtathatunk, mi is kitörhetünk a körforgásból, talán éppen egy Bormozival kezdődik… A következő BorMozi: klikk: Télűző BorMozi – 2020.02.20.

IMG_20200123_221126-01

  A nyertes borunk a tavaszra mutat… 

Gratulálunk a Belward Pincészetnek a Belward Pincészet (Pécs) Sauvignon Blanc 2019 a közönség legkedvesebb bora lett! 
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )