Angermann László lett Magyarország Sommelier Bajnoka 2018-ban

 

Nem mindennapi izgalmakat hozott a döntő, a közönség tetszését leginkább Angermann László versenyzése nyerte el, így a bajnoki címéhez kapott egy közönségdíjat is. A legjobb idegennyelvű versenyzést Tüü Péter vitte véghez, a zsüri neki adta az ezért járó különdíjat. Az elegancia is fontos ismérve a sommelier-nek, ebben a zsüri szintén Tüü Pétert látta a legjobbnak. A hibás borlapfelismerési versenyszám különdíját is Tüü Péter nyerte el, de mégsem sikerült a végső győzelmet megszereznie. A verseny az utóbbi évekhez képest meglepően feszes volt, ritmusos iramú nem volt túl sok üresjárat, ezért is végeztek az egész rendezvénnyel még 15 óra előtt. Lesti Zoltán, aki sokat segített Angermann Lászlónak a felkészülésben, a sok gyakorlásban látta a győzelem titkát.

 

A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség biztosítása hazánkban a sommelier szakmában dolgozóknak. Az elődöntő, február 24-én a Babits Mihály Kulturális Központban került megrendezésre Szekszárdon, Szekszárd Város Önkormányzata és a Szekszárdi Borvidék borászatainak támogatásával. Az elődöntő érdekessége a bor-étel párosítás volt, ahol 2 bort kellett 5 falatkából kettővel párosítani. A feladat a hasonló íz összeállítások miatt nagy próbatétel elé állította a versenyzőket. Az elődöntőből a három legtöbb pontot elérő versenyző került a döntőbe.

A döntő ebben az évben Gerbeaud Ház Átrium termében került megrendezésre a Kávébár Bazár rendezvénysorozat keretein belül.

A verseny fővédnöke Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter volt.

A bajnokság döntőjén személyesen is megjelent Gál Péter helyettes államtitkár, mint a zsűri Tiszteletbeli Elnöke.

A döntő 11:00 órakor kezdődött.

 

 

Angerman László Bajnok 2018

A döntő előtt került átadásra öt kategóriában a 2014-ben alapított „PAR EXCELLENCE a magyar borkultúráért” 2017. évi díjai, melyet Slezsák Zoltán a Magyar Sommelier Szövetség elnöke adott át.  A díjazottak: Bányai Gábor Botond szakíró, Anyukám Mondta  étterem, vendéglátás, Kreinbacher Birtok termelő, Földesi Gyula (Soós István Borászati Szakgimnázium) oktató, Heinemann testvérek kereskedő kategóriában vehették át a plakettet és az óriás pezsgőt.

A döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó képviselői és az érdeklődő közönség előtt mérték össze tudásukat.

A döntőben a pezsgő felszolgálástól a hibás borlap javításon, ital ajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot  felkészültségükről a versenyzők. Borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, mely során Magnum pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük 3 perc szintidőn belül.

A szakmai zsűri munkájában részt vett Gál Péter helyettes államtitkár, Káli Ildikó (MASOSZ tiszteletbeli elnök), Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, Kovács József (TG Italiano), Kovács László (Vendéglátó Ipartestület Elnök), Kozma Kálmán (Gundel), Virágh Csaba (Kárpátia), Varga Norbert (Onix). A zsűri elnöke Fabók Mihály  háromszoros Magyar Sommelier bajnok volt.

A „Magyarország Sommelier Bajnoka 2018” címet első helyezettként idén Angerman László nyerte el,. második helyen Tüü Péter, míg harmadikként Kovács Norbert végzett.

A Szövetség nevében a kupákat Slezsák Zoltán elnök adta át. A fődíjat a Törley Pezsgőmanufaktúra képviseletében Kovács György ügyvezető adta át.  Különdíjakat a KOCH Borászat, a Petrény Pincészet és a Hotel Gottwald ajánlott fel.