2012. január 28. – Karmacsi Andrea
A Hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe… ez az ismerős refrén jutott eszembe, mikor Az ihatóbb Magyarországért idei első túrájára készülődtem. A klasszikustól eltérően nem egy borásznál tett látogatásra indultunk, hanem egy „gasztrokirándulásra”, ahol a borokat egy-két kivételt leszámítva nem a megszokott hűtött formájában kóstolhattuk, hanem igencsak hevített változatban, jócskán megfűszerezve.
A kora délelőtti kisebb hóvihar ellenére a Nyugati-pályaudvaron szép kis csapat gyűlt össze, majd egy líciumos-gyömbéres kedvcsináló pálinka után felszálltunk a Monor felé tartó szerelvényre. Megérkezésünkkor már verőfényes napsütés fogadott minket, így a szép időnek megörülve csoportunk nagy része gyalogosan vágott neki a Strázsahegy meghódításának – ami mint utóbb kiderült inkább egy dombocska a lankásabb fajtából.
A jó 40 perces séta után örömmel melegedtünk meg a csészénkbe mért forralt bor társaságában, majd pincéről-pincére járva csemegéztünk a kínálatból. A 2900Ft-os belépővel 12 helyen lehetett felár nélkül kortyolgatni és falatozni. Az ízlésesen tálalt előételektől kezdve a leveseken át a friss disznótorosig igazi gasztronómiai kavalkádban volt részünk.
Az édesszájúakról sem feledkeztek meg, volt itt pálinkás-csokis gyümölcskenyér, meg körtés brownie amit friss házi lekvárral kínáltak. A többféle gyümölcsíz mellett, melegen ajánlották kipróbálásra a „FASZÁLLÍTÓT”! Ha férfi lennék, talán örömmel kóstolnám meg, valami csodatévő hatásban reménykedve, viszont nem értettem, hogy egy lánynak miért kínálják ilyen lelkesen. A kedves készítő gyorsan kiigazította piszkosra fordult fantáziámat. A név az alaszkai fakitermelő munkások után ragadt a lekvárra, melynek különlegessége, hogy a szokásos hozzávalók mellett egy jó adag whisky-t is locsolnak bele. Ezek után bátran tunkoltam bele a süteményemet és melegen ajánlom kipróbálásra nőknek és férfiaknak egyaránt!
A szedőkanállal gazdagon mért üstben forralt bor variációk közül a mangós fehérboros volt leginkább ínyemre való. Ettől izgalmasabbak már csak a chilis kreációk voltak, amelyek borban és kürtős kalácsban is visszaköszöntek nem kis sikert aratva a kulináris kalandokat kereső közönség előtt.
Az emelkedett hangulat borítékolva volt, hiszen a nap száz ágra sütött, mellette volt mi szem-szájnak ingere és még a kutya is hurkát evett kolbásszal. Könnyed, élmény gazdag program volt ez az év elejére, jó bemelegítés az elkövetkező bortúrákra.