Lanzarote: A Tűz Szigetének ásványos kincsei

Lanzarote, a vulkanikus-boros ékköve a Kanári szigeteknek és Eszter élményeinek helyszíne

tájkép borral

Jánosházi Eszter írása

Lanzarote a vulkánok ajándéka: malvasia bor

Lanzarote, a Kanári-szigetek legkeletibb gyöngyszeme, első pillantásra kietlennek tűnhet. A fekete lávamezők, a holdbéli tájak és a szél formálta dűnék azonban különleges életet rejtenek: itt születik meg a világhírű malvasia bor. A szerző előző írása: katt ide!

A lanzarote-i Malvasia bor a Kanári-szigetek egyik leghíresebb bora, amely a sziget vulkanikus talaján termesztett Malvasia szőlőből készül, és jellegzetesen ásványos, gyümölcsös ízvilággal bír. A bor száraz és édes változatban is kapható, és a helyi borászati hagyományok fontos részét képezi. 

Vulkáni hagyaték a parton

A 18. századi vulkánkitörések után a szigetet vastag hamuréteg borította, amely paradox módon a szőlőtermesztés áldásává vált. A gazdák mély gödröket vájtak a laza, porózus kőzetbe, így a tőkék gyökerei elérhetik a nedvesebb rétegeket. 

A kőből rakott félkörívek – a zocos – megvédik a növényeket az állandó passzátszéltől. Az így termett malvasia szőlőből készülő bor illatában a vulkáni talaj ásványossága, ízében a napfény és az óceán sós párája tükröződik.

A kőből rakott félkörívek – a zocos

Lanzarote: César Manrique öröksége

A sziget arculatát és kulturális örökségét César Manrique, a világhírű építész és képzőművész formálta egységes egésszé. Manrique a természet és az ember közötti harmóniát hirdette: házait barlangokba rejtette, szélfogó szobrai a tájjal együtt mozognak, múzeumai pedig a hagyományt és a modern művészetet kapcsolják össze. Neki köszönhető, hogy Lanzarote megőrizte vad szépségét a tömegturizmus rohama ellenére is.

A hagyományok

Kedvenc borunk: Yaiza

A mi kedvenc malvasia borunk a Yaiza, amely tökéletesen megtestesíti a sziget vulkáni karakterét. Felfedező kirándulásaink után a Villa Drago nyugalma igazi menedék volt: a medence partján minden korty Yaiza bor hűsítő jutalomként esett jól, miközben a nap lassan a horizont alá bukott. 

YAIZA

A villa nevét a szigeten jellegzetes drago fáról ( kanári sárkányfa) kapta – ez az ősi, szoborszerű fa a kertünkben is állt, különleges árnyékot adva a forró délutánokon.

kanári sárkányfa

Új barátok az égből

A repülőúton megismertünk egy kedves házaspárt, akik minden évben több hónapot töltenek Lanzarotén, és lakóautóval járják be a szigetet. Néhány nap múlva elektromos biciklivel érkeztek hozzánk a villába, és lelkesen próbáltak rávenni, hogy üljek fel egy körre. Én azonban inkább azt javasoltam, maradjunk az asztalnál, és beszélgessünk tovább César Manrique művészetéről és a malvasia borokról – végül is nekem már így is „egy kerékkel kevesebb van” (lásd a bőröndömön – IS).

Egy kerékkel több vagy kevesebb…

Ez a spontán találkozás különös varázst adott az estének: az ő történeteik és a saját élményeink egyaránt a sziget nyugodt, vendégszerető lelkületét tükrözték.

2021-es Barolo

Ízek és élmények Puerto del Carmenben

Az élményhez a gasztronómia is hozzátartozott. Különösen emlékezetes maradt a Puerto del Carmenben található Antica Trattoria, ahol olaszos hangulatban élveztük a szaftos steaket gorgonzola-mártással és kedvenc paradicsomos tagliatellénket. Mellé egy üveg 2021-es Barolo, a borok királynője társult: bársonyos íze tökéletesen kísérte az ételeket. A tiramisuhoz pedig egy jó limoncello likőr koronázta meg a vacsorát.

Tiramisu

Az esték során gyakran került az asztalra egy üveg Sangre de Toro, amely karakteres, fűszeres ízével remekül illett a vacsorákhoz és a hűvös óceáni levegőhöz.

Antica Trattoria

Egy felejthetetlen záró vacsora

Utolsó esténken egy új étterem felfedezése koronázta meg a nyaralást: ár-érték arányban tízből tíz pontos élmény volt. A friss, omlós lazac mellé felszolgált malvasia volcánica ásványos, citrusos íze gyönyörűen kiemelte a hal természetes zamatát – igazi csúcspontot adva az egész utazásnak.

La Geria: a vulkanikus borvidék szíve

Bár a legendás La Geria borvidéket ezúttal nem tudtuk teljes egészében bejárni, már most alig várjuk, hogy visszatérjünk és pótoljuk ezt az élményt. A fekete lávaföld kőkoszorúi és a vulkáni talajból sarjadó tőkék látványa egyedülálló.A La Geria borvidék kőkoszorúi között sétálva nemcsak különleges bort kóstolhatunk, hanem egy sziget történetét is, ahol a tűz és a szél diadalát az ember kreativitása koronázta meg. A malvasia – különösen a Yaiza – arany ragyogása minden kortyban Lanzarote lelkét őrzi.

A szerző, Jánosházi Eszter relaxál

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )