Lehet, hogy vannak időbűnök? A film után kiderült a borsorral együtt!
Nyulasi Gábriel István írása
Miért éppen időbűnök?
Az Időbűnök (spanyolul: Los cronocrímenes ) egy 2007-es spanyol sci-fi thriller, melyet Nacho Vigalondo írt, rendezett és az egyik szereplője is az alkotásnak. A filmben Karra Elejalde alakítja Héctort, egy férfit, aki akaratlanul is egy időhurokba kerül, és ezek után arra törekszik, hogy a másik énjét megszüntesse.
Badacsonyból induló vonat: Rózsakő
Váli Péter vagyok, gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek, a vendéglátás iránti szeretet és tisztelet mindig meghatározta az életemet. Már tízéves koromban egy olyan helyről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, ezekhez én válogathatom össze a piacon a legjobb minőségű, friss nyersanyagokat és mindezt a saját szőlőbirtokomon termelt boraimmal tálalhatom. Ez az álom 2000-ben végre valóra vált: ekkor indult a Váli Birtok története a Balaton-felvidék szívében, Badacsonyörsön, azóta pedig évről évre azon dolgozunk, hogy a vendégeink is ugyanannyira szeressenek itt lenni, mint mi. valibor.hu
Váli Pincészet Budai Zöld 2024 (Badacsony) Lendületes és üde bor, amelynek könnyű, feszes szerkezetében a fajtára jellemző ropogós savak vezetik fel a citrusos, zöldfűszeres, illetve a zöld- és sárgaalmás jegyeket, amihez alacsony alkohol és a vulkanikus Badacsonyi borvidék terroir adta mineralitás is finoman társul. Ez a leírás tökéletesen passzol az élményeinkhez, nálunk a zöldalmás vonal volt az erősebb Idevágó podcastünk, hallgass bele!
Bűneink az időben…
Mi történt ebben a filmben? Egy nem túl szimpatikus ötvenes férfi ámokfutása? Az is megvolt. Játék az idővel, idegörlő feszültség, minden kaotikus és nyomasztó. Igen, ilyen is volt. Mi történik ebben a filmben Uramisten! Már megint mibe nyúlt bele ez a Gábriel! Ezt kell nézni? Héctor időhurokba fordult ismétlődő szenvedését? Jöjjön el Héctor 18256? Mindenki nyugodjon le! Lépjen hátra egyet és mélylevegő! Szépen be, lassan, sokkal lassabban és az orron keresztül majd kifújás…
Itt a Lingó Hintó!
A Lingó Pince külhonban tevékenykedő pincészet. Trianon miatt a határon túlra került, mondhatjuk, hogy Tokaj szlovák oldalát (Bodrogköz) erősítik. Hitvallásuk röviden: “Szeretjük a bort, a kézműves borokat. Amelyeket szeretettel és legjobb tudásunk szerint készítünk. Minden évben más, mert benne van a természet, az időjárás.” Lingó Pince Hibernal 2024 (Bodrogköz) Roppanó savak, ress őszibarack, citrusos, halvány licsi, némi ásvány. Azt a turbó barackot még nem hozza, de érezzük a potenciált, jó lesz ez! Idevágó podcastünk, hallgass bele!
Sauvignon blanc dupla
A borotai központú Koch Borászat a Hajós–Bajai borvidéken (130ha) gazdálkodik, VinArt Pincészet (10ha)néven működő pincészetük pedig Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található. Koch Borászat Sauvignon blanc 2024 (Hajós-Bajai) A Sauvignon Blanc fajta jellegzetességét magában hordozó könnyed, reduktív prémium fehérbor. Valóban könnyed, citrusos szólamok és bodza, bodza hátán. Nem annyira kirobbanó sauvignon blanc illatában, ám higgadt és kiegyensúlyozott stílusgyakorlat. Idevágó podcastünk, hallgass bele!
Az előző párja…
Nehéz szavakba önteni, hogy mit jelent nekünk a Balaton-felvidék. Ezért 1721 óta inkább pohárba öntjük. A borban minden benne van. – ez Dobosiék hitvallása
Dobosi Birtok Sauvignon Blanc 2024 (Balaton-felvidék) Egy szüret van, mi hagyjuk beérni a szőlőt, teljes ízérettségben szüretelünk. Ülepítjük a mustot, majd december elején hideg stabilizáljuk hűtéssel. Ezzel máris kész a bor és palackozzuk. Üde és friss csupa-csupa gyümölcs. Ragyogó zöldes villanásos citromszín, tiszta és árad a lime, bodza, kicsi ánizs, némi ásvány. Szép savak, közepes korty, mi kell még ehhez a frappáns történethez? Megnyugtatóan sauvignon blanc, olyan amilyennek szeretjük és bizony szerettük! Idevágó podcastünk, hallgass bele!
Lehet, hogy vannak szegedi időbűnök?
Szegedet szeretjük! Csak ritkán jutunk el oda, ahol a gigantikus helyi borfesztivál igazi örömünnep a városban. Fesztivál a javából, bűnök mindenhol vannak, de talán a Csillagban vannak sötétebb sarkok.
Essen szó a pincészetről, melyet pár éve ismerünk, de azt kell mondanunk, hogy elég innovatív társaság! Szeged egyetlen pincészete, így hirdetik magukat. Pintér Tamás, az Ujvári Pincészet borásza szeretné, ha a Szegedi bor újra teret nyerne a boros közgondolkozásban. A mi gondolkodásunkban már teret nyert, számolunk velük, mert bizony a boraikban van fantázia, van kraft.
Ujvári Pincészet Szeged Cserszegi 2024 (Csongrád) Hogyan készült: Nagyon meleg volt az évjárat, magas mustfoknál lett szüretelve, magasabb hőfokon kb. 20 celsius fokon erjesztett. Gyors átfejtés, derítés, gyors technológia, hogy a frissességet megőrizzék. A címkecsaládban 2024 őszétől indult az új vonal, amibe a Gólya is beletartozik. Tanév előtt sok a gólya, a frissen kezdő egyetemista – ez Szegedre, mint egyetemi városra utal. Nyáron sok gólya jön össze az egyetemeken. Az Art Nouveau, magyarul szecesszió jelenik stílusban a címkén, a virágok formájában a madárka körül. Egy nagyon szép fűszercsokorral indít orrban, tényleg ízig-vérig cserszegis. Roppanós, friss, citrusos, szőlővirágos, igazán áradó illat és zamatharmónia egyben. Impulzív, de nem túlzó, ez egy szép példája a könnyedebb, ám tartalmas cserszeginek. Harmónia és báj egyben, ezt kínálja ez a tétel! Idevágó podcastünk, hallgass bele!
Vadrózsa álom
“Hagyományok útján, saját elképzelések szerint… Borászatunk hagyományai több ágról is visszavezethető nagyapáinkhoz. Jómagam már a középiskolában megismerkedtem a borászat alapjaival, a gyakorlatot pedig a családi birtokon teljesítettem, ahol elsajátítottam a szőlészet és a borkészítés több évtizedes hagyományait. A főiskolát befejezvén egy neves külföldi borászathoz kerületem, ahol 10 év alatt a legmodernebb technológiákkal ismerkedtem meg. Ez a két teljesen különböző világ ihlette az elkészített borainkat, ahol igyekszünk a hagyományokat megtartva a mai, modern piac igényeit kielégíteni.”
Bónis Reitter Pincészet Pinot Vadrózsa 2022 (Sopron) Hogyan készült: 10 hónapos új hordós érlelést kapott. Az utolsó 10 grammot már hordóban erjesztettük és finom seprővel együtt hagytuk a hordóban. Egész fürttel préseltük és az első 600 liter mustot szedtük le a présből. Szépen érlelhető a magas alkohol és feszes savai miatt.
Bizony szépen érik a bor, immár hároméves és még igen fiatalos. Ifjú, de már a palackbukéban is játszik a bor. Nem is kis tétekben, hanem fűszeresen, izgalmasan. A vörösbogyók gyűlnek itt össze játékosan és alakulnak egy képpé. Benne a szegfűszeg, vörösnarancshéj, cékla, ami kivetül a ribizlire, málnára, és földieperre. Olyan koktél ez a penge savakkal, amely gasztroban is többre hivatott. Úgyhogy a tétel még bőven eltartható, de ma is bátran fogyasztható magában vagy magyaros ételek mellé. Idevágó podcastünk, hallgass bele!
Végállomás Szekszárd!
A Takler Borbirtokot nem nagyon kell bemutatni a magyar borrajongók számára. Taklerék már az 1990-es évektől a Szekszárdi borvidék vezető pincészetei közé tartoznak. Takler Ferenc az 1960-as évek vége óta foglalkozik borászkodással. 2004-ben őt választotta az Év Bortermelőjének a 116 tagú Magyar Borakadémia.
Takler Borbirtok Örökség Kadarka 2024 (Szekszárd) Összetétel és hogyan készült: 60 % P9-es klón, 35 % új klónok, 5 % öreg tőke. 1,5 kg/töke, spontán erjesztés. Érlelés: Flexcube lélegző műanyagban 6 hónapig. Nemrég került forgalomba. Egyik legszebb Kadarkánk, intenzív fűszerességgel és málnás jegyekkel, vibráló karakterrel és lezser eleganciával az őseink emlékére! Nem az a túl könnyed kadarka élmény, ezen el lehet gondolkodni és kell is! Érződik a potenciál, de nagyon “csikó” (fiatal) még a bor. Nem mutatja meg az igazi erejét, de már így is élvezhető. Csipkebogyó, málna, eper, és némi zöldfűszer, élénk savak, puha tanninok. Kerek a sztori, de még visszafogott, jövőre várható a teljes kibontakozás! Idevágó podcastünk, hallgass bele!
Engedd el az időt – vissza az időbűnök elemzéséhez
Elengedni, hagyni, hogy ne legyen diszharmónia és kivárni a legjobb pillanatot a cselekvésre. Ez nagyon nehéz, ebben a kaotikus életben, ahol nincs visszajátszás. Legfeljebb ha hiszel a reinkarnációban, ám akkor meg úgy sem fogsz emlékezni semmire. (Ám arra is gondolhatunk, hogy Héctor folyamatos “szaporodása” a körforgás: születés, öregedés, halál, az időgép ezt sokszorozza meg)
Úgyhogy emlékezz erre a filmre, hogy ne járj úgy mint Héctor és az elefánt a porcelánboltban…
Számomra ez volt a mélyrétege a filmnek, ez volt a tanítása!
Gratulálunk a nyerteseknek és az est közönségszavazásán első helyet megszerző bornak: Ujvári Pincészet Szeged Gólya Cserszegi 2024 (Csongrád)
Futunk tovább, jön az őszi idény és jön sorban majd az ŐSZI BORMOZI (09.18.), MAGVETŐ BORMOZI(10.15.) és NOVEMBERI BORMOZI(11.13.)
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )