2009. augusztus 5. – szöveg: Nagy Zita, képek: Nyulasi Gábriel
Nyár közepén ismét Vecsésre indultunk, hogy az Airport Hotel Budapest Avion Éttermében tartott újabb borvacsorán részt vegyünk. Ezúttal a Balatonfüred-Csopaki borvidék borásza, ifj. Figula Mihály volt a meghívott vendég, a kóstolót Kántor Ferenc András Executive Chef borok ihlette ételkölteményei kísérték.
A fülledt nyári koraestén Hejüsz Attila étteremvezető és az est háziasszonya, Koncsek Petronella fogadták a vendégeket. Ifj. Figula Mihály az est bevezetőjében elmondta, hogy a rendszerváltás óta keresik a Balatonfüred-Csopaki borvidék arculatát, hiszen az elmúlt ötven év sajnos jelentős nyomokat hagyott itt is. Pedig a borvidék kiváló adottságokkal rendelkezik, talajai változatosak, domborzati tagoltsága miatt rendkívül kedvező mikroklímájú területekkel rendelkezik.
A borvidék zászlósbora az Olaszrizling, ezzel a fajtával nyitottuk a borsort is, majd a 2008-as Zenit könnyed üdeségét ricotta felfújt kísérte tetején csücsülő friss, zöld csírahalmokkal, melyek apró fekete szemecskékkel pislogtak a gyönyörű fehér felfújt „tetőteraszáról”. A töltött jércemell két kis süvegéből ropogós, élénkzöld pisztáciaszemek villantak elő vidáman, a vaníliás-mangó esszencia édessége pedig szépen válaszolgatott a ricotta enyhe sósságára.
A következő tétel a Balatonszőlősi Pinot Gris 2007 volt. A fajta hagyományai nem kérdésesek ezen a vidéken, hiszen 600 éve termesztik a Balatonnál, és a borvidék egyik meghatározó fajtája az Olaszrizling mellett. A hozzá megálmodott étel baconos szárított paradicsomos raguja a szájban azonnal nyári tengerpartokat, érett mosolygós piros paradicsomokat, napmeleget, sós párákat idézett.
A fehérborok bemutatása után áttértünk a vörös szekcióra. Ennek első gyöngyszeme a Balatonfüredi Figula III cuvée volt, vagy ahogyan néhányan viccesen említik – a címke alapján asszociálva erre az elnevezésre – az „Adidas-bor”. 60% Cabernet Sauvignon és 20-20% Merlot és Cabernet Franc házasításából született ez a fiatalos lendületű, könnyed vörösbor. Társául vaddisznó gerinc szegődött, a ropogós mogyoróval és a kissé fanyar meggyel együtt már csak a kecskesajtos rösztit kellett karon ragadniuk, hogy a párosítás lehengerlővé váljon.
Egy fülledt, buja nyári estén nem hagyható ki a rosébor sem, a 2008-as Tihanyi Merlot Rozé mellé egy feketébe hajló csokoládékehely ölelésében időző cukorrózsaszín ribizlihabpamacs érkezett, kövér bordó ribizliszemekkel felékszerezve, kócos zöld mentafrizurával.
Befejezésül megkóstolhattuk a vendégborászunk kisfiáról elnevezett Figula Fülöp 2006-os tételét, mely 80% Merlot és 20% Cabernet Franc együttszüreteléséből és -erjesztéséből jött létre. A magas kategóriájú bor még fiatal, de máris tökéletesen érződik rajta az a filozófia, amelynek szellemében a bor készült. Ifj. Figula Mihály szavait idézve: „Készítését megpróbáltuk úgy végigvinni, hogy a bor visszhangot kapjon.” A nagy potenciálnak köszönhetően jó pár év áll még ehhez rendelkezésre, de máris előre borítékolható, hogy siker kíséri majd a „gyermek” útját. Ehhez a záró tételhez sajtfalatkákat szolgáltak fel éjfekete olívabogyókkal koronázva. Hozzá ropogós dió dukált, mely hegyoldalakat, kis ködös őszi sanzont idézett a ribizli illatú, habkönnyű nyár után, mintegy előre jelezve az aznapi 36 fokos hőség után másnapra váratlanul októberbe forduló időjárást.
Az Avion Étterem ismét fantasztikus borvacsorában részesítette vendégeit. Külön elismerés illeti az est folyamán szolgálatot teljesítő személyzetet, hiszen kedvességük, vendégszeretetük tette teljessé az este hangulatát, Kántor Ferenc András séf pedig különös érzékkel találta meg a közös hangot a nívós Figula borokkal.
Az est bor- és menüajánlata a következő volt:
Olaszrizling Selection – aszaltepres libamáj pate joghurtos salátával, házi linzer koszorúban
Balatonszőlősi Zenit – pisztáciával töltött jércemell vaníliás mangó esszenciával és ricotta felfújttal
Balatonszőlősi Pinot Gris – vajban sütött St. Péter halfilé baconos szárított paradicsom raguval, cuscussal
Balatonfüredi Figula III – vaddisznó gerinc mogyoró kéregben pikáns meggymártással kecskesajtos házi rösztivel
Tihanyi Merlot Rosé – ribizli hab csokoládé kehelyben menta öntettel
Tihanyi Fülöp