2014. augusztus 5. – Az ihatóbb Magyarországért
Lenkey Géza a Tokaji borvidékért, és azon belül is Mádért rajongóknak már talán ismerős. Persze jó lenne, ha az egész ország ismerné a vájtnyelvű borkortyolókon kívül is. Csupaszív borász és borászat, bizony itt tényleg benne van a lélek a borban. Gézu másképp nem is tudná megélni az egész borkészítést. Együtt sír, együtt nevet a szőlővel, és mint fejlődő gyermekét, úgy vigyázza a pincében a borokat. Lassacskán most már minden évben van egy Nagy Lenkey Kóstoló, ezúttal is ezen vettünk részt a Kadarka Borbárban.
Válasz
A kóstoló nem titkolt célja az volt, hogy megmutassa, mire képesek a borok 7 év után. Hét év nem kevés idő, állítólag ennyi idő alatt cserélődik ki egy ember összes sejtje. Hét esztendős ciklusok egy kapcsolatban is fellelhetőek, többek között az „OraveczCoelhoMülleres” érzelmi Bermuda-háromszögelés szerint is. Nem lecsengenek a borok, hanem most mutatják meg magukat, most teljesednek ki.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Piac
Na, de térjünk vissza Lenkey Gézához és boraihoz a Kadarkába. Annyit előrebocsájtunk, hogy a választ a kérdésre: vagyis, hogy bírnak-e hét évet Gézu borai, már tudtuk a kóstoló előtt is. Hiszen kortyoltuk már jó néhány hét éven túli borát is. És igen, a borok szépen érnek, nem esnek szét, mint az máshol néha megesik. Géza borainak használ az idő, sőt kell nekik! Nem divatos a borokat hosszan érlelni, mert addig csak áll a pincében, és nem termel hasznot. A borásznak kell a pénz, és sajnos nagyon sok esetben éretlenek lesznek a kikerülő tételek. Mekkora különbség egy habos-babos reduktív tétellel csillogni, mint évek évtizedek időtálló borait elkészíteni. Maga a fogyasztó is nyomás alatt tartja a borászt, hogy gyerünk, elfogyott a bor, ki a polcra az új évjáratot.
Idő
Gézu nem siet, szelíd tekintettel vár, ha kell, a bor 5 évig is pihen a pincében. Szembe megy a piaccal ebből a szempontból, ám ezzel végső soron nyer a termőterület és a fogyasztó is. Sokkal többet megtudunk a fajtákról és a dűlőkről, ha nem sietünk a borokkal, hanem hagyjuk érni hordókban, palackokban. Kell ehhez bátorság és elhivatottság, no meg türelem ezekben a mesterségesen felpörgetett időkben.
Tételek a teljesség igénye nélkül…
Fecsegő, 2011
Ez volt a nyitó bor, a felvezetés; jó kezdés volt. 20% Furmint, 80% Hárslevelű, könnyed tételnek szánták, de annál sokkal többet tud. Három év alatt jócskán megérett, kikerekedett. Szépen vannak benne a savak és a kövek, gyönyörűen ásványos.
Lenkey Sárgamuskotály, 2007
Kicsit hidegen érkezett a pohárba, de szépen nyílt. Néhány órát volt a héján áztatva, majd két hónapig hordóban fejlődött. A palackozás után 5 év múlva került forgalomba, itt is tudott várni Gézu. Komplex, buja illat, elegáns szerkezet; áll a bor, mint a cövek. Egy igazi „köves musi”, élénk, vibráló savgerinccel.
Lenkey Kishegy, 2007
Őszinte és egyenes bor, 6,6 g savval és 1,8 g cukorral literenként. Itt kifinomult a kövesség, bazaltos úton haladunk a kora reggeli száradó harmatban. Olajosság jellemzi, citrusokból is van elég, leginkább grapefruitot érezni a mixből. 12 hónap hordózás, ami szépen integrálódott. Kerek történet.
Lenkey Holdvölgy, 2007
65% Furmint és 35% Hárslevelű a szüretben. A leghamarabb készült el, sav 6,4 g, cukor 4,2 g, alkohol 13 g, és 13 hónapot töltött hordóban… Szivarfüst száll fel, kenyértészta, sajtosság, citrusok. Nagyon komplex bor, több rétegű, tehát emeletes! Hosszú a bor, szinte a leghosszabb. Harmonikus, jellegzetesen „holdvölgyes” bor.
Lenkey Korposd Furmint, 2007
Lazább a talaj a dűlőben, és ez puhábbá teszi a bort is. 6,9 g sav, 2,7 g cukor, 12-es alkohol. Illata alapján kissé robosztusabb érzetű a bor, tengeri sósság. Ázott kő, ásványosság, hozzá körte vonalak bájosan; gyorsabban cseng le, de szintén hozza az egységesség érzését.
Titánból Mangó
Mangó 2006, Fordítás
Aszalt trópusi mix, amiből a mangó tényleg kiemelkedik. Nagyon mangó ez a 2007-es fordítás, analitikailag a 120g cukrával elmehetne egy 5 puttonyos tételnek. Mazsola és botrytis… Gézu egyik barátja keresztelte el Titánnak a bort, ez volt a neve gyerekkorában, talán egy kicsit szikárabb lehetett. De aztán nem lehetett más mint Mangó! Gyönyörűség, roppant ritka tétel, csak pár száz palack készült belőle.
Géza megmutatta, hogy valóban képesek (sőt, egyenesen kell nekik) a tokaji száraz fehérek hosszabb érlelési időre. 7 év után is csúcson vannak, és még van bennük potenciál!
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
„Érzitek ezt a földet? A köveket és a földet? Mádon, az Urbánon fényképeztem. Szeretnék szőlő lenni, kipróbálni milyen benne élni, milyen belőle növekedni. Ma újra jót gondolkodtam Mádról hazafelé. Arra kerestem megoldást, hogyan lehet csak a szépre emlékezni. Egyenlőre nem jöttem rá.” (Lenkey Pincészet, facebook)
Mi rájöttünk Géza, hogy lehet (csak) a szépre hangolódni. Egyszerűen csak a boraidat kell kortyolni…