Vino Kóstoló Ünnep volt Egerben

A sokak által várt vagy inkább nem várt iskolakezdéssel egy időben került sor 2017. szeptember 1-jén és 2-án az I. Vino Kóstoló Ünnepre.

A Líceumban
A rendezvénynek a barokk stílusban épült Líceum adott otthont. Ezen esemény előtt a sajtó képviselőinek lehetősége adódott Dr. Lőrincz György vezetésével a St. Andrea pincészetnél must és borkóstolásra, mivel szeptember 1-jén már nagyban zajlott a korai érésű szőlőfajták szürete. A szüreti munkálatok kordinálása aznap a következő generációra, ifj. Lőrincz Györgyre hárultak. Két hordóminta is bemutatásra került: a 2016-os Mária, mely egy elegáns trópusi gyümölcs dominanciával bíró házasítást takar, és egy 2016-os kadarka, mely koncentrált piros bogyós gyümölcsös, csipkebogyós ízvilágát az erőteljes hozamkorlátozásnak és a szigorú alapanyag szelekciónak köszönheti.

Alakul a Völgy
Ezután nem kis izgalommal a Szépasszonyvölgy felé vettük az irányt. Szerencsére érzékelhető volt, hogy a völgyben épp minőségi átalakulás zajlik a palackozott minőségi tételek és borbárok javára. Sok minőségi bort termelő borász képviselteti magát, ahol becsületes tételeket kóstolhat a borturista. Mintegy párhuzamos dimenzióként még mindig elérhető a 340 Ft/l áron kínált leányka is az itt található régimódi borkimérésekben.
A Kóstoló Ünnep célja nem csupán a helyi borászatok bemutatása volt. Az esemény szervezője, az Egri Borút Egyesület ugyanis a gasztonomiával összekapcsolt kultúrált borfogyasztást szeretné népszerűsíteni. Egerben jó pár éve a Macok Bisztó, a Zálya Bisztró vagy az 1552 Étterem a gasztonómia élvonalát képviselik.

Eger az összetett
Eger, mint borvidék elég összetett kérdés a változatos talaj (attól függetlenül, hogy a legismertebb helyi kőzet a riolittufa, melybe az egri pincék nagy részét vájták) és az itt termő sokféle szőlőfajtának (olaszrizling, rajnai rizling, leányka, chardonnay, szürkebarát, furmint, kékfrankos, kadarka, pinot noir, merlot, syrah) köszönhetően. Ezen kívül a borvidék alkalmas mind csúcsminőségű fehér- és vörösbor előállítására is. Megfigyelésem szerint Eger az elmúlt pár évben kezdte el magát, mint egységes a fogyasztó számára könnyen beazonosítható borvidék pozicionálni. Két szálon zajlik a történet az egyik a jól ismert Egri Bikavér mint házasítás terén, melynek fehér megfelelőjét az Egri Csillagot szigorú szabályozások mellett 2011-ben teremtették meg. Mindkét házasítás célja az egri terroir bemutatása. A másik szál Burgundiához kötődik, melynek északi részével Eger azonos szélességi körön fekszik és hűvös klímája is hasonlóságot mutat a francia borvidékkel. Ezáltal az egri termelők egy része a chardonnay és a pinot noir, mint fajtabor bemutatására is törekszik.

vinoünn2

Öröm volt
A rendezvény mindkét napján bemutatásra került a 2005-ben elhunyt leghíresebb egri borász Gál Tibor emlékfilmje az Ászborász, melyben Gál Tibor már a kétezres évek legelején megfogalmazta Eger irányvonalát, a chardonnayt, pinot noirt és az egri bikavért a borvidék legfontosabb boraiként meghatározván. A rendezvény során az elhivatott termelők az Egri Csillag és Bikavér mellett superior besorolású boraikat prezentálták, és a burgundi fajták kicsit kicsit háttérbe szorultak. Öröm volt látni a minőségre való törekvést és a szakmai alázatot a termelőknél, akik remekül megtalálták a közös hangot a rendezvényre látogató borbarátokkal.

szöveg: Balla Ágnes, képek: fotoszanto

A szervezők előrenéznek

A rendezvény sikeressége és a sok pozitív visszajelzés megerősít minket abban, hogy egy VINO típusú rendezvényre/ Kóstoló Ünnepre jövőre is igény van Egerben. A 2018-as VINO-t már idén elkezdjük szervezni, hisz célunk, hogy még több környékbeli és fővárosi vendéget vonzunk be és igazán szép hagyományt építsünk. Mi bizonyosak vagyunk abban, hogy köztünk tényleg élmény születik!

Röviden bizonyosak lehetünk benne, hogy a rendezvény hagyományteremtő céllal indult, vagyis jövőre Veletek ugyanígy!