A VinCE Budapest WineShow 2017 Palackbukéja

A VinCE szép a VinCE jó, mi szeretjük, becsüljük. Most márciusban bevetettük a titkos fegyverünket: Szabó Palackbuké Bernit, hogy nézze meg és írja meg. Nos ez lett belőle, a képek Az ihatóbb Magyarországért gondozásában.

 

Ha a legnívósabb és legnagyszabásúbb boros rendezvényt kellene kiválasztanunk, akkor nagy valószínűséggel mindenkinek a VinCE Budapest Wine Show jutna azonnal eszébe. Immár hetedik éve Kelet-Közép-Európa legjelentősebb borpiaci találkozójának számít, melyet minden év márciusában az ötcsillagos Corinthia Hotelben rendeznek meg neves bortermelőkkel, nemzetközi szakértőkkel, számtalan mesterkurzussal és 1000 különböző borral.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A 14.000 Ft-os napijegy megváltásával a látogatók szabadon válogathatnak a magyar és szomszédos, illetve néhány távolabbi ország boraiból és pezsgőiből, a legjobb pálinkafőzdék termékeiből, a 3000–10 000 Ft között mozogó mesterkurzusjegyekkel pedig a borvilág sztárjainak boraiból kortyolhatnak, és interaktív workshopokon tanulhatnak.

 

Akik szeretik a számokat, azok a következő adatokból csemegézhetnek: a háromnapos rendezvény alatt hat mesterkurzust teltházzal tartottak meg.  20 mesterkurzuson 20 millió forint értékű bort töltöttek 2778 vendég 16 668 poharába. A három nap alatt több mint 6000 látogató kereste fel a rendezvényt. Az 1014 szakmai vendégből 102 VinCE által vendégül látott külföldi szakember, 556 szakmai vendégként regisztrált látogató, és 356 kiállító-munkatárs volt jelen.

edf

A VinCE Budapest nyitónapján, március 17-én harmadszor adták át a VinCE Awards szakmai elismeréseit. Nyolc kategóriában 42 fős szakmai zsűri választotta ki azt a három-három jelöltet, akik közül közönségszavazás döntött a kategóriagyőztesekről.

 

A VinCE Awards 2017 díjazottjai:

  1. A legjobb borlap: Borkonyha

Jelöltek voltak még: Kistücsök, Onyx

  1. A legjobb boros hotel: Hotel Bonvino Wine & Spa

Jelöltek voltak még: Botrytis, Crocus Gere

  1. A legjobb borbár: Kadarka Bár

Jelöltek voltak még: Carpe Diem, Drop Shop

  1. A legjobb pincelátogatás: Holdvölgy Pincészet

Jelöltek voltak még: Oremus, Szent Tamás

  1. A legjobb bormarketing kampány: FurmintUSA

Jelöltek voltak még: Balatoni kör, Franc & Franc – Villány

  1. A legjobb borturisztikai tour operátor: Taste Hungary

Jelöltek voltak még: Villányi borút, Wine A’more

  1. A legjobb borbeszerző: Elek Ágnes (Spar)

Jelöltek voltak még: Harcz Ádám (Lidl), Rein Krisztián (Heinemann)

  1. A kávé nagykövete: Tóth Sándor

Jelöltek voltak még: Nezvál Máté, Várady Tibor

A VinCE Magazin által odaítélt VinCE Awards-ot kapta:

  1. A legeredményesebb borkereskedés: Bortársaság
  2. A legeredményesebb borászat: Cramele Recaș

 

 

edf

Néhány szó a mesterkurzusokról és különlegességekről…

 

Március 17-én minden tekintetben grandiózus kóstolóval nyitott a VinCE, hiszen Liam Stevenson MW vezetésével ugyanazon borok normál és magnum palackos változata is kóstolható volt. Champagne, Penedés, Priorat és Provence mellett Magyarországról Kreinbacher egyik pezsgőjét és Gere Attila 2006-os Kopárját is megízlelhették  az érdeklődők.

 

A vezető champagne-házak évről-évre kiemelt szerepet kapnak a rendezvényen. Idén a Roederer mesterkurzusán maga a pincemester, Jean-Baptiste Lécaillon mutatott be hét tételt – többek között az 1993-as Brut Vintage Roederert, valamint csúcspezsgőjüket, a szinte megfizethetetlen árú Cristalt, amelyet II. Sándor cár számára készített a ház 1876-ban.

Az 1734-ben alapított Taittinger presztízspezsgőjüket, a Comtes de Champagne-t kóstoltatta két évjáratból, valamint normál és extra méretű palackokból a résztvevőkkel, a jelenlegi elnök, Pierre-Emmanuel Taittinger legidősebb fiának, Clovis Taittangernek a vezetésével.

 

Az idei év nagy durranását azonban kétség kívül Miguel A. Torres meghívása jelentette, akit 2010 óta próbálnak Budapestre csábítani a szervezők. A spanyol borászat doyenje, akit az évek során számtalan díjjal tüntettek ki, három ország hét borvidékén összesen 2432 hektáron gazdálkodik. A másfél órás mesterkurzuson 8 borát mutatta be a közönségnek.

 

A VinCE Budapest Wine Show egyik különleges, Az Elnökök és uralkodók borai elnevezésű mesterkurzusán Romsics László moderálásával olyan tételek sorakoztak fel, mint J. F. Kennedy és Marilyn Monroe kedvenc pezsgője, a Kate és William esküvőjén felszolgált bor, valamint az Egyesült Államok jelenlegi elnökének, Donald Trump-nak virginiai birtokáról származó viognier.

 

A borok mellett természetesen a gasztronómia is terítékre került. A világ egyik legjobb éttermének, a Normának a chefje, David Zilber kóstolóval egybekötött előadást tarott, melyhez az alapanyogat egyenesen a Normából hozta magával. A rendezvény másik nagy sztárja pedig Fiona Beckett, a The Guardian étteremkritikusa volt, aki Villánytól Tokajig, 7 magyar boron keresztül vette górcső alá a legjobb bor és ételpárosításokat.

 

Végezetül egy kis “hazai”. A Szekszárdi borvidékről összesen tizenhat borászat volt jelen az idei VinCE-n. A szekszárdi közös standon a Bodri Pincészet, az Eszterbauer Borászat, a Fritz Borház, a Heimann Családi Birtok, a Mészáros Pál Borház és Pince, a Németh János Pincészet, a Pastor Pince, a Sárosdi Pince, a Schieber Pincészet, a Sebestyén Pince, a Szeleshát Szőlőbirtok, a Szent Gaál Kastély és Borház, a Takler Borbirtok, illetve a Tüske Pince, és a Twickel Szőlőbirtok, valamint a Vida Családi Borbirtok borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

Ezen felül Szekszárdi bikavér blending – hogyan házasítsunk Szekszárdi Bikavért? címmel Elizabeth Gabay MW és Sebestyén Csilla Dip WSET a Szekszárdi Bikavér házasításának kulisszatitkaiba vezették be az érdeklődőket, miközben lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők maguk is kipróbálják a házasítás titokzatos folyamatát.

edf