Tavaszra lelhetsz a lelkedben! Bár a tavasz csak nyomokban, de azért Tavaszi bormozizni ér! Jó mozi, ami megmozgat és kiváló borok, mi kell még?
Nyulasi Gábriel István írása
Tavaszra fel a disztópiával!
A kiállhatatatlannal kirándultunk a fantasy és a horror mezsgyéjén az abszurditás fellegvárába… A kiállhatatlan (norvégul: Den brysomme mannen ) egy 2006-os norvég film. Per HV Schreiner forgatókönyve alapján Jens Lien rendezte. A film főszereplője Trond Fausa Aurvåg, Petronella Barker és Per Schaaning. A történet egy férfiról szól, aki hirtelen egy külsőleg tökéletes, mégis üres és beteljesítetlen disztópiában találja magát és menekülési kísérletéről. A filmet a kritikusok jól fogadták, és 2006-ban három Amanda-díjjal jutalmazták.
Talán a filmtörténet egyik legbizarrabb és legszemélytelenebb, ugyanakkor erőteljes és kataton révületbe merülő csókjelenetével indít a filmünk. Kemény felütés, később megtudjunk hiába a plasztikus ajaktorna, ennek a csóknak sem volt se íze se bűze…
Tavaszra gondolunk Generosával
A jövőbe néző, és következő generációkban gondolkozó férfiak szűnhetetlen vágya, hogy földet vásároljanak. Lehet ez erdő, szőlő vagy gyümölcsös, kinek mi illik jobban a személyiségéhez. Édesapám is ilyen gondolatokkal játszott, amikor valami erős kéz idehozta a Somló nyugati oldalára, az erdősáv alá, egész magasra a hegy büszke mellkasára. Miattunk kerül palackba a bor, és mi döntjük el hogyan. És egyre inkább érzem, ez csak egy ürügy, hogy el tudjuk mondani mit is gondolunk a világról… Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Tomcsányi Generosa Petnat 2018 (Somlói) Az északnyugati oldalon egy kis terület, kicsit elhanyagolt, de egészséges szőlő volt. 4 napig volt a héján és utána lett letöltve, semmi truváj, kicsit bogyózva, kicsit megtaposva. Három hét után lett lepalackozva pétnatnak ez volt a második próbálkozás. Óvatosan kell bontani, hangzott az intelem a borásztól, de meglepően könnyen adta magát a bor. Sötétbarna, de mégis élvezhető. Bizarr ízjegyek is beszűrődnek, halvány karamellás sebtapasz, bőr, tejeskávé, sóskaramell, hársméz, ásványok. Még egyben, de továbbérlelésre nem ajánlanánk. Az biztos, hogy különleges élmény, kezdő petnatosoknak nem ajánlanánk – ez mélyvíz!!! – csak hosszabb felkészülés után.
Tavaszra Nadapra
Boraink spontán erjesztéssel készülnek a lehető legkevesebb beavatkozással. Célunk, hogy egyedi, aromagazdag és komplex bort készítsünk, úgy ahogyan a természet adja. Szőlőnk a nadapi Csúcsos-hegy lábánál található, nem használunk felszívódó szereket a szőlőművelés során.Törpe pincészet lévén tételeink kis palackszámmal kerülnek forgalomba. Czuppon Lőrincz Judit határozott elképzelésekkel rendelkezik és egyre inkább sikerül megvalósítania elképzeléseit a borászatban. Vele készült podcast: katt ide!
Czuppon Borászat Rajnai rizling 2023 (Etyek-Budai)Hogyan készült? Kézi szürettel szüretelve, válogatott szőlőből-zúzás bogyózás után kosaras préssel préselve került a tartályban, spontán erjesztéssel. 60%-a 4 hónapot töltött 225 literes zempléni tölgyfahordóban. 40% tartályos érlelésű. Derítve és szűrve palackozva 2024. áprilisában.Rajnai Rizling ‘23 (száraz): Ropogós savak, ízében megjelennek a citrusok ezzel egyetértünk és ott vannak még a fehér virágok, fehérbors és a hordó még helyezkedik az ízképletben, némi ásvány nyomokban. Már érettebb a bor szépen alakul! Ezen az estén picit halványabb rizling volt a sorban, de azért működött, tette a dolgát!
Tavaszra Tárnok!
Wine Mate Club – borfogyasztás kreatívan vagyis – creative way of tasting
Lázár Viktória megvalósította álmát, tehát bort készít Tárnokon immár évek óta. Tárnok nem borvidék, de ez cseppet sem akadálya annak, hogy jó borokat kortyoljon az ember Viktória pincéjéből. Hobbinak indult, de most már sokkal több ez mint pusztán kreatív kikapcsolódás, ez már az élete! Együtt végeztek a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolában Lesti Zolival, aki a MaiNyúl (állandó bormozi helyszínünk) vezetője, innen is az ismeretség.
Wine Mate Club Rajnai Rizling 2023 (nem Borvidék) Hogyan készült? 2023 szeptember elején szüretelték, irányított erjesztéssel készült, szűretlen és derítetlen Rajnai rizling Tárnokról. Acéltartályban tartott, vagyis hordós érlelést nem kapott. Egy könnyed, ropogós savakkal, citrusos és zöldalmás aromákkal rendelkező rizling. Fehérborsos, kis zöldfűszeres játékkal és bizony a terroir felbukkan, mert itt vannak meszes vonulatok is a talajban úgyhogy némi ásványosság is megjelenik. Rajnai Rizling iskolapélda, szépen kivitelezett, harmonikus történet Tárnokról. Viki, ilyeneket kérünk még!
Tavaszra Pannonhalmán!
Pannónia szent hegyén – a mai Pannonhalmán – a 996-ban megtelepedett bencések, monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a vidék szőlő- és borkultúráját.
A mai Apátsági Pincészet ötvenkét hektár területen gazdálkodik, ültetvényeik a Széldomb dűlőkben, a Packalló és Cseresznyés dűlőkben Pannonhalmán, az écsi Babszökő dűlőben, a ravazdi Tavaszó-dűlőben helyezkednek el.
Az ültetvényeikről érkező szőlőt a közel 2200 m² alapterületű, a monostor tövében épült új pince és borház fogadja, amely Szent Márton hegyének délnyugati lábánál helyezkedik el. Pannonhalmi Főapátság Pincészete Rajnai rizling 2023 (Pannonhalmi Borvidék)
A szőlő beszállítását a bogyózás és optikai válogatás követte, majd a cefrét kíméletesen préseltük. A nyert mustot ülepítés után 12-18°C-on erjesztettük. A palackozásig acéltartályban érett. Szent szavak vagyis szent savak, Ti velünk vagytok ebben a borban és a kirobbanó frissesség. Gyönyörű az illat, mely igazán réteges szőlővirágos, citrusos, mentás és vannak mélységei is. Liptai Zsolt főborász (Az Év Bortermelője 2024) nagyon érti a fajtát, tiszta és lendületes bor, mely érlelési potenciállal bír. Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Tagyon Tavaszra
Kartaly Attila nem született vendéglátónak, mégis úgy hozta az élet, hogy a Balaton-felvidéki Tagyonban idővel már nem csak a barátokat látta vendégül, hanem a hozzá betévedő turistákat is. A birtok területe jelenleg 4 hektár, amelyen a szőlőtőkék mellett helyet kapott sok-sok diófa, sőt egy konyhakert is. Utóbbi terméseiből és környékbeli termelőktől származnak az étlapon szereplő ételek alapanyagai. Ide valóban olyan érzés megérkezni, mint egy vidéki nagymamához, aki házi szörppel és finom falatokkal vár, a kamrapolcon pedig szépen felsorakoztatva állnak a nyár üvegbe zárt ízei – lekvárok, kompótok és igazi, jó repceméz. Idáig az idézet egy korábbi cikkünkből és bizony készült egy kiváló podcast, hallgassátok szeretettel: katt ide!
2023-ban 12. alkalommal került megrendezésre a Bor és Piac Magazin által kiírt Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat, amelyen kisbirtok kategóriában I. helyezést értek el. Tagyon Birtok Balatonbor 2023 (Balaton-felvidék) Olaszrizling amely könnyed szórakozást ígér, hiszen egy Balatonborról van szó, melyet nem lehet komolyra készíteni, de mégis van benne csavar. Hogy mi a kanyar a történetben? Bizony a terroir a Balaton-felvidék, amelyet ha szeretne (de nem szeretne) sem tudná letagadni ez a bor. Mert ott pilinckáznak benne finoman az ásványok, a kellemes sósság, ahogy a tengerparton jön a lágy fuvallat. Természetesen jönnek a citrusok, kellemes fehérbarackos árnyalattal, pici fűszerrel, jó savakkal. Mi kell még egy jó salátához, tésztához vagy egy fröccshöz vagy csak magában egy Tagyon Balatonbor! Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Tavaszra illatelemek
Hilltop borászat friss, modern megoldásaival, környezetbarát technológiájával, piacelső újításaival, megbízható minőséget biztosító szakértelmével az elmúlt 30 évben és azóta is folyamatosan formálja és fejleszti a hazai borpiacot. Kiváló minőségű, egyedi illatelemekben gazdag borait hazánk egyik legnagyobb, borbirtokán, több mint 400 hektáros területen termesztett saját szőlőből állítja elő a hazai és a nemzetközi igényes borfogyasztók számára.
A Hilltop küldetése, hogy minél több ember számára biztosítsa és tegye elérhetővé a kulturált és minőségi borfogyasztás élményét, és ennek köszönhetően folyamatosan fejlődjön a felelős magyar borfogyasztók közössége.
Kamocsay Ákos
#Neszmély Közösségi bor
Színe a zöldes fehértől a zöldes sárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. A bor kerek, gyümölcsös íz világú, emellett határozott savakkal rendelkezik. A Neszmélyi Borvidék könnyedsége és lendületessége köszön vissza borból.
#Neszmély Hilltop Pincészet 2023 (Neszmély) Összetevők: 35% szürkebarát, 5% irsai, 10% sárgamuskotály, 50% chardonnay. Nem hazudtolta meg magát a bor egy igazi #Neszmély, ám magán viseli a Hilltopos kézjegyet. Ez a fehér házasít érezhetően egy érettebb alapanyagból készült. Sorjáznak benne a trópusi gyümölcsök, ananász, maracuja, mangó. Jönnek a citrusfélék is, rendben van a savgerinc. Egyszerre élénk és érett, tehát egy jóivású cuvée. Podcast a #Neszmély képviselőjével: katt ide!
Tavaszra leltek Gyöngyöspatán
Olyan bort szeretnénk készíteni, ami picit hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra kiragadja a fogyasztót a mindennapjaiból és segítse megélni és átélni a pillanatot.”
Itt és Most Pince Laska 2022 (Mátrai Borvidék) 2020-ban telepítettünk 1850 db laska oltványt a Gereg dűlőben lévő területünkre. A szaporítóanyagot 2019-ben gyűjtöttük Szentesi József ültetvényéről Nadapon. A 2020-as a szűz termés volt. A feldolgozás hagyományos, bogyózás után kádon héjon erjesztés napi 2-szeres macerálással. 3 hét után kierjedt, préselés fakosaras préssel. Ülepítés után használt francia hordókban almasavbontás majd 1 év érlelés után palackozás. További fél év érlelés palackban. Gyönyörű a bor, már a pohárban is rubintos színe, beltartalmára utaló visszacsurgása is mutatja, hogy nem mindennapi élmény. Orrban füstös meggyes, sós, borsos, áfonyás, málnás aromák melyek zamatban is megjelennek. A savak játékában erős a bor, a tannin leheletnyi. Kerek, feszes és intenzív a bor. Jó, hogy vagy laska, várjuk a további évjáratokat. Ma este is gyönyörű volt ez a bor, hű tolmácsolója a régi magyar szőlőfajtáknak! Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Tavaszra fagy…
Nehéz egy ilyen film után megszólalni, nincs feloldozás, nincs boldogság. Minden ízetlen a paradicsomban, a nők, az italok, az élet… Elüthet a metró, de pár órán belül helyrejössz. Főhősünknek mégis sikerül megtalálnia a kiutat ebből a szürke kánaánból. Egy pillanatra megtapasztalja a valódi világot (gyerekzsivaj, ízes sütemény), de ezt nem engedhetik meg neki. A helyi rendfentartók elkapják és a rést betömik, amelyen keresztül áramlott az élet. Büntetése az örök hómezőkön a kárhozat… Hősünk talán idővel tavaszra lelhet a lelkében, ha nem most, akkor egy másik életben…
Gratulálunk a nyerteseinknek és az est győztes borának: Pannonhalmi Főapátság Pincészete Rajnai rizling 2023 (Pannonhalmi Borvidék)
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )