A Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok életét már egy ideje figyelemmel kísérjük. Péter tervez és a természet végez, jó ha a kettő találkozik.
Sikerült mindent megóvni a betegségektől? Hogy sikerült a szüret?
Ebben az évjáratban szerencsések voltunk a borvidéken. Az ültetvényeinket elkerülték a betegségek. Egészséges, érett gyümölcsöt tudtunk szüretelni fajtáktól függetlenül.
A sok eső nem okozott gondot? Maradt még kint valamilyen szőlőd?
Még tartják a szőlők magukat. Csak a Cabernet Sauvignon van már csak kint. Ez azért ilyen szempontból ellenálló fajta. (Szerk.: ez még október elején volt.)
Készülsz valamilyen újdonsággal célzottan, vagy meglátod, hogy miképpen forrják ki magukat a borok?
Egyenlőre megvárjuk, hogy az összes újborunk kierjedjen. Minden új évjárat magában hordozza az újdonságokat, az aktuális évben szerintem sok lesz a pozitív meglepetés. Házasításokban látom a potenciált.
Vannak-e telepítési terveid vagy egyéb új célok?
Elsősorban a feldolgozási kapacitásunkat szeretnénk bővíteni, valamint a borturizmust szeretnénk fejleszteni. Kóstoló helyiséget szeretnénk kialakítani.
Mit gondolsz most, a borvidéknek melyik az igazi szőlőfajtája?
Nehéz erre választ adni. A Balatonboglári borvidék ezerarcú. Nagyon szép illatos fehérborokat, elegáns rozékat és ugyanakkor nagytestű fehér- és vörös borokat lehet készíteni. Személyes kedvencem a Rajnai Rizling és a Kékfrankos.