2013. április 16. – Nyulasi Gábriel István
Lenkey Géza borait régóta iszom, kemény egyedi stílus, a mádi savak és ásványok mindig elgondolkodtatnak. Szóval nem olyanok, hogy felhúzod szódával, hanem megállsz, leülsz, és elmélkedsz, talaj (kövek és kövek), évjárat, hozamkorlát és lélek és minden. Ám Géza, aki mindezt nagyon szereti, gondolt egyet és a mindennapok borait is elkezdte felépíteni, ekkor jöttek a Korai örömök, a Fecsegő, Az Élet Szép. Tehát megszületett a második pillér a csúcsborok mellett: az ivóbor kategória. Ilyen volt a Kadarkában is a szakmai borkóstoló: könnyedebb és komoly tételek.
Igen, örülünk
Nagyon örültem, hogy Lenkey Géza, mádi borász kóstolót tart. Ő az a borász, akiért tűzbe tenném a kezem. Végtelenül szerény, mély érzésű ember. Szárazan cseng a hangja, mintha egy futballmeccs után lenne (régen a Kispesti keménymagot vezette) és tudod, hogy szinte önmarcangolásig vallatja magát, a dűlőit, a szőlőfajtáit. Kísérletezik, keresi az útját, a stílusa már megvan, és ideje is van mindenre. Nem lehet kapkodni, annyi mindent fel kell még fedeznie, és közben reméljük, hogy továbbra is fantasztikus borokkal kápráztat el, minket.
A harmónia nem siet
Szóval Géza nem siet, tartja a borait, hordóban, palackban egyaránt. Nehéz dolog ez, hiszen a piac várja a borokat, de ha idő előtt kijön a tétel, és még nincs kész teljesen, az se jó. Meg kell találni az egyensúlyt, és Géza nem kapkod, a borcímkékre már fel van tüntetve, hogy melyik mennyit várt a forgalomba hozatallal. Szép példa erre a 2007-es Sárgamuskotály, amelyik kerek 5 évet töltött palackban mielőtt a fogyasztó elé került volna. Amit a fogyasztónak lehet adni 1-2 év alatt azok az ivóborai, melyekkel megalkotta a fogyasztóbarát mádi borokat.
Nyitás
A borsort a Korai Örömök nyitották, 2011, 2010, és 2009-es évjáratból sorjáztak. Azért korai örömök, mert korán érő fajtákból vannak összerakva a borok. Ez a Lenkey Pincészet könnyed vonala, a szőlőfajták: Zengő, Zenit, Zalagyöngye, Cserszegi Fűszeres, Sárgamuskotály. A 2011-es tételben 15% Furmint is belejátszik a képbe, szikár tartást adva a házasításnak. Amúgy szép savak mind jöhet és a ropogósan friss ásványosság jellemzi ezt a borcsaládot. Itt puhább a talaj,(Bodrogköz) puhábbak a kövek, lazábban vannak fogva a tőkék is, és szeptember elején már minden leszüretelésre kerül. A 2009-es hihetetlenül összeért, gyönyörű mineralitás, ott a vulkán, és tartja magát rendesen a könnyű, gyors fogyasztásra szánt tétel.
Fecsegő 2011, 80% Furmintból és 20% Hárslevelűt tartalmaz, szép szőlős illat, és itatja magát. Citrusos, hársmézes elegánsan, bársonyos savak. Szeptember elejei szüretelés.
Az Élet Szép 2011-es a Fecsegő testvérbora, csak a szüret itt már októberi, kb. 1 hónap a különbség. Mégis micsoda különbség! Sokkal érettebb, van egy kis kerekítő maradékcukor is. 30%-a hordóban volt, 70%-a acéltartályban. Itt már az ásványok dominálnak, ivóbor és tényleg jóbarátoknak ajánlott!
Az Érett Nő
Sárga Muskotály 2007, Egy kísérlet és egyben egy csoda is. 2007-es szüret és aztán 2007 decemberében rögtön palackba kerül ott várt minket 6 évet! A fogyasztó először tavaly évvégén kortyolhatta ezt a bort. Ez az igazi palackbuké! Hihetetlen érett illat, áradó, de egy cseppet sem tolakodóan túlzó, hanem elegáns. Bódító, mint egy jó női parfüm, melyre 10 év után is emlékszel. Trópusi gyümölcsök, licsi, mangó, rózsa… 5,6 g/l a sav mely simogat, itt minden egyben van, szép a test és álmodozásra késztet. A Borfaluban 1690HUF, kérem ez az igazi best buy!
Tízhordó 2009, Furmint 100%, hűvös kova, az ásványosság mennyiféle tud lenni Gézánknál, erre ez a bor is jó példa, fűszeres, kerek, ott a harmónia.
Túlélni kell
Túlélő 2008-as, hármas szőlőfajta: 60% Furmint, 30% Hárslevelű, 10% Sárgamuskotály. Borászunk is mondja, mi is érezzük a boron, nem volt könnyű az évjárat. Mintha ez a megmenekült anyag is nehezebben nyílna meg a poharunkban az őt ért viszontagságok hatására. Először finom gyümölcsökkel kezd, nincs kirobbanás, elfogódott, örül, hogy itt lehet. 2008-ban az elmúlt 40 év legagresszívabb lisztharmatfertőzése bontakozott ki a vidéken. Borászunk ekkor kísérletezett a permetszerek kíméletesebb, szinte nullás dózisaival. Az ültetvények kritikus helyzetbe kerültek, Gézánk többször megsiratta termését, de mégis valamit le lehetett szüretelni a végén. Ez a Túlélő, mely ásványokkal operál a finisben. Jó, hogy megmaradt ennyi szőlő, hálát adhatunk az Úrnak.
December 2005, megosztó bor, 5 éves hordóban 5 évet töltött, és csak tavaly lett palackozva. 2005. 12. 14-én lett szüretelve csípős mínusz 5fokos időben. 100% Furmint a Furmint Februáron kevésbé tetszett, most mintha összeszedte volna magát a bemutatóra, és jobbik arcát tartotta volna oda felénk. Érződik, hogy itt sok cukor volt, de mind kierjedt, innen a pici áthallás van a szamorodni felé. Almás, fűszeres érettség, finoman árnyalt mézesség, lekerekedett vonalak, ez az igazi érleltség.
Dárius 2008, ez az édes élet. Bár borászunk 2008-ban kétszer megszenvedte az évjárat minden nehézségét, a végén mégis két hordó aszúval kárpótolta az ég. Hiába, egyensúly van, amit elvesz, aztán visszaadja más formában, az évjárat és a Jóisten. Milyen édesben a föld és kő? Hát ilyen, mint a Dárius kincse… Illatban száraz – szájban édes zamat, ilyen is olyan is, kétarcú – és jó…
Lenkey Géza bizonyított, lehet szeretni a nagyközönséget is és egyúttal a csúcsra is törni. Mert minden borász álma, hogy a NAGY BORT elkészítse, de közben nem szabad megfeledkezni a mindennapok történeteiről sem. Mindkettő vonalban benne lehet a harmónia, Gézánál ez megvan – csak így tovább, szomjasan várjuk a történet folytatását!