Bölcske a Tolnai Borvidék bástyája – A Tomolik és Molnár Pincében jártunk

2011. december 20. – Nyulasi Gábriel István

Pincéről pincére járunk, hol itt, hol ott lehelünk homályt a pohárba. Mindig valami visz minket, hajt, vonz az újabb élmények felé. Néha teszünk egy kis kanyart, és újra gondoljuk, újra kortyoljuk létünk eszenciáit. Bortúránkat Bölcskére vezettük, a Tolnai Borvidék egyik bástyájára. Régi ismerősként tértem vissza gyerekkorom vakációinak helyszínére.

Jó dolog, ha tisztában vagyunk gyökereinkkel, és nem feledjük el honnan jöttünk. A 80-as években rendszeres vendége voltam Bölcskének. Miért is? Ott született Édesapám, és akkoriban ott élt Nagymamám, akinél legkisebb unokaként vendégeskedtem. Látogatásaim képei élénken élnek bennem, a poros kis utcákon hazatérő tehenek, az ecetfa lombja, és a szőlőlugasok hűs árnya. Aztán eltelt vagy 30 év, és újra azokat az utcákat járom Az ihatóbb Magyarországért csapatával. Hiába, a bor útjai kifürkészhetetlenek!

Házigazdánk, akit most már barátomként említhetek, Baranya István volt. Ő maga is borászkodik, építve a kis családi pincét, új telepítéseken, megoldásokon gondolkozva. Lelkesen szervezi a szűkebb és tágabb környezete boréletét, versenyeket, kóstolókat, bornapokat rendez, összegezve, rajta tartja a kezét a Tolnai Borvidék borkulturális ütőerén. Idén már jártam a vidéken, amikor szintén István volt segítségemre, a 42. Bölcskei Borversenyen bírálhattam.

Bortúráink többrétegűek, célunk, hogy a reggeltől estig tartó együttlétben, minél cizelláltabb képet kapjanak Bortársaink a vidék minden szintjéből. Tehát nem csak borkortyolás miatt kerekedünk útra, bár természetesen a fő cél ez, de ha van emlékmű, szép táj, érdekes emberek, hagyományok, múzeum, és bejárható szőlőültetvény, ezekből lehetőség szerint megtekintünk néhányat.

Buszunkkal a bölcskei Római-kori kőtárhoz gördültünk, hogy a Pannontáj ókori emlékeiből szemezgessünk, Kovács György, vagy ahogyan helyben inkább ismerik: Gyuszibá segítségével. Az első római-kori bélyeges tégla 1973-ban került elő, majd 1986-ban indult meg az egykori kikötő erőd feltárása. A leletek egy része helyben, a többi pedig Szekszárdon tekinthető meg.

A történelmi bevezetés után jöhetett a borkortyolás, első állomás a Tomolik pincészet. Borai nem voltak ismeretlenek előttem, jóivású tételeit a már említett borversenyen is kóstolhattam. Tomolik János, a pince ura, kitett magáért.

A kóstolósort több mint egy tucat ital alkotta. Szám szerint tizenhárom, egy pálinka és 12 borital, ezek után nem csoda, hogy jól esett a dús halászlé Dunaföldváron. Ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az elején a 2010-es Chardonnay frissen, citrusosan illatozott poharunkban, erre jött szintén 2010-ből egy kellemes Sauvignon Blanc, majd egy hihetetlenül szőlő zamatú Cserszegi Fűszeres a már említett évjáratból. Ha Tolna, akkor svábok, ha svábok, akkor Siller. Sok Pinot noirból és némi Kékfrankos házasságából. Bevallom, én siller-rajongó vagyok, jobban kultiválom, mint a sokkal gyakoribb és sápadtabb testvérét a rozét. A vegyes siller után jött egy tisztán Cabernet Sauvignonból markánsabb testtel.

Egy friss rozét is kóstoltunk ugyanebből a fajtából, igazi fröccsre termett verzió, a jó rozé hosszúlépés a nyári naplementében megadja alaphangulatot. Innen indult a vörös-sor, 2009-es karakteres vonulat. Szép meggyek, cseresznyék, zamatos sora, egytől egyig jóivású borok. Gasztronómiában is jól hasznosítható tételek, melyek közül számomra kiemelkedett a 70% Cabernet Sauvignon és 30% Kékfrankost tartalmazó házasítás. Feszes test, jutott neki sav, és kerek tanninokkal karöltve, harmonikus bor.  Bársonyosabb karakterű a szintén Cabernet alapú, de ahhoz 30% Merlot-val kerekített cuveé. Szerepelt a sorban 100%-os Cabernet Sauvignon, nem is akárhogyan, néhány bortársunknak ez a bor lett a kedvence. A hordókezelés finomságaiban is elmerülhettünk két 100%-os Cab. Sauv. közül az egyik kapott egy kis fát, ami nem állt rosszul neki, de most számunkra a tisztán gyümölcsös változat volt a befutó.  A borok jó alapokon állnak, talán a tudatosabb hozamkorlátozással lehetne őket még koncentráltabbá tenni.

Ennyi bor után nem csoda, hogy a társaság étterem után vágyott, az éhünket a dunaföldvári halászcsárdában vertük el, Mindenki degeszre tömte magát halászlével, harcsapaprikással és egyéb ízes halfalatokkal a Duna-parti vendéglőben.

Tele a has, akkor jöhet újra a kulturális pontgyűjtő akció. Baranya István kalauzolásával ellátogattunk a helyi fafaragó mesterhez. Égner József letisztult rusztikus faragványai, melyek a mindennapi paraszti életet ábrázolják, elvarázsolták a társaságot.

Megfigyelhettük az alkotás különböző fázisait, az előrajzolástól, a kezdeti forgácsokig. Ezek után kerekedtünk fel és tekintettük meg Molnár Attila borász Dunához közeli ültetvényeit, a szépen gondozott tőkék katonás precizitással álltak a domboldalon. A dűlőbejárás után a pincében folytattuk a vidék borainak kortyolását. Molnár Attila Pincéje egy igazi kis ékszerdoboz, téglái hasonló gondossággal vannak egymásra helyezve, akár a szőlőültetvény rendje.

A Pincében a Sauvignon Blanc-al indítottunk. Nem tipikus, fajtajelleges, inkább olyan bujkáló, elegánsan visszahúzódó citrusokkal 2009-ből. A 2007-es Cabernet Sauvignon volt a következő tétel. Kis animalitás, fűszerek, jön a kávé, a kapucsínó, melegség járja át a bor egész karakterét a 2007-es évjárat forrósága benne van, arányos, édes tanninokkal. Az egyik nagy kedvenc, amiből már sajnos kevés palack lelhető fel, a 2008-as verzió. Szamócabokor édesre érve, húsleves, édeskömény, bors, csokoládé, szép réteges, komplex a bor. Érett ez az anyag, de lehetne még tartani pár évig. A 2009-es még fiatalka, a kíváncsiság hajt minket, kóstoltuk, friss palackozás, a potenciál már érezhető benne. A 2010-es hordóban volt, még nem igazán értékelhető állapotban. Utóbb kiderült, hogy borászunk nem tartotta a nehéz évjárat miatt diszharmonikus bort palackozásra érdemesnek, így nem is marad mára belőle, elkelt hordóban. Molnár Attila boraiban a gondos szőlőművelés, és az elegáns hordóhasználat szépen egészítik ki egymást. Borai kerekek, letisztultak, kevés fajta, koncentrált odafigyelés.

Kortyolva a boraikat tudatosul az emberben, hogy a Tolnai borvidékben még mennyi kiaknázatlan lehetőség rejlik – úgyhogy Szekszárd, Villány figyeljetek, mert nemsokára jön Tolna is.” – írtam a borverseny után. A véleményünk nem változott, és jövőre újra jövünk, Bölcskére visszatérünk!

Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011Bölcske 2011

Kategória Egyéb