Egy borkollégista vallomásai

2011. május 22. – Bukovenszki Emőke

„Hogy milyenek voltak az előadások, amelyeken nem unatkoztál, hanem nagy kíváncsiságodban felfaltál minden szót? Nem árulhatom el. Milyen volt érezni, hogy egy csapat tagja vagy? Nem árulhatom el. Ott kell lenni. Ismered az érzést: Még, még, még, nehogy abbahagyd!

(részletek a címre kattintva)

Itt a legendák ideje, az Egri Csillag története kerestetik

2011. május 19. – Nyulasi Gábriel István

Egerben mindig történik valami, tavaly hosszas előválogatás után megszületett a Bikavér fehér párja az Egri Csillag. Sokan fanyalogtak, hogy lehetett volna jobb nevet találni, mást, frappánsabbat, esetleg nemzetközit. Nincs ezzel a névvel baj, a lényeg úgyis a palackban lesz. Mint gombhoz a kabátot, most már névhez illő történetet keresünk. Kedves Bortársak, akinek van tehetsége az íráshoz, egy jó történettel 200 palack egri bor lehet a jutalma. A felhíváson kívül kedvcsinálónak lapozzunk bele az idei Egri Borok Gálájának fotógalériájába.

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb

VinCE 2011 Tokaj vs. Sauternes – A botrytises kiegyezés

2011. május 17. – Iványi Bianca (fotó: Nyulasi Gábriel)

Jómagam az egyik kiemelt programon, a Pierre Montégut és Szepsy István által fémjelzett kóstolón vettem részt, mely egymagában szimbolizálta a teljes rendezvényt: az aranystukkós, gipszhabos, mézszín-drapériás nagyterem díszei pompásan összecsengtek és visszatükröződtek az aranyló nedűkkel kristálypoharainkban, miként az előadás beltartalma, az informatív és „ínyes” részletek is harmonizáltak. E cikkben ráadásként átnyújtunk egy kis galériát a VinCE 2011 világából.

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb

Tokaj Nyitány 2011 – Bor és sajt(ó) visszhang

2011. május 10. – Katona Andrea

Tavaszt idéző nap, ígéretes angol nyelvű mesterkurzus a Tokaji Nyitányon. Igazi magyarságot, borlelket magában hordozó tokaji borlista, hozzá hazai kézművesek által készített sajttállal párosítva gasztronómiai megmérettetésre „ítéltetve”.

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb

Félév felfüggesztés után – A Borbíróság Étterem újranyitva

2011. április 30. – Nyulasi Gábriel István

Több mint egy félévig kellett nélkülöznünk a Borbíróság Éttermet, szerencsére mától (04.27.) ez az állapot megszűnt. Sok-sok kellemes bor és étek élményem fűződik ehhez a vendéglátó-ipari egységhez. Április 26-án, a nyitás előtti estén mindenkit vártak megújult étterembe, hogy egy pohár finom bor és némi ropogtatnivaló társaságában koccinthasson a Borbíróság egészségére. A nyitás hangulatáról, mindenkit megelőzve, garantáltan friss képanyaggal jelentkezünk!

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb

Kellemes Húsvéti Likőrözést! – Szigorúan ellenőrzött szeszkultúra

2011. április 22. – Nyulasi Gábriel István

A likőrhagyományok messzire nyúlnak vissza időben, a szerzetesek főzték, ízesítették a középkorban, ám akár az ókorban is előállíthattak likőrszerű italokat. Mi is az a likőr? Milyen hazai emlékei vannak az italnak? Az angyalföldi ipartájban volt valami likőrösség. Amikor húsvétkor az asztalra kerülnek a házi tojáslikőrös palackok, valószínűleg nemigen foglalkozunk e kérdésekkel.

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb

Mr. California a VinCE 2011-en járt

2011. április 16. – Hajdú Tibor

Van amikor a téma megtalálja az emberét, így történt ez Hajdú Tiborral a VinCE 2011-en. Előfordul, hogy a tudósítót kiküldöd a helyszínre, és a riport nem érkezik meg, vagy nem az elképzelt formában. Ezúttal nem csalódtunk, Tiborunk Mr. California-ként kortyolt, jegyzetelt és frappáns cikket készített élményeiből.

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb

A Február Furmintsága – Térjen vissza minden évben

2011. április 11. – Nyulasi Gábriel István

A Vinoport vezetősége, Kézdy Dániellel az élen, még tavaly döntött úgy, hogy életre hívja a Furmint Február elnevezésű kezdeményezést. Az ihatóbb Magyarországért Egyesület kiváló ötletnek tartja ezt, és a sikerek bizonyítják, hogy az immáron másodszori össznépi „furmintolásnak” van létjogosultsága hazánk, és reméljük később a világ borberkeiben. A rendezvénysorozat ékkövén, a Mezőgazdasági Múzeumban jártunk a Nagy Furmintkóstolón, és a hangulatot megpróbáltuk visszaadni az Olvasóknak a cikk végén található képgalériában.

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb

Gyerünk ki Óbudára – Szól a jazz és folyik a bor a Főtéren!

2011. április 9. – Nyulasi Gábriel István

Megérkezett! Nem az első fecske, hanem a Jazz és Borfesztivál, az év első szabadég alatt rendezett boros eseménye. Zsákjában most épp nem meleget hozott, hanem csípősen borzongató szelet, de kit érdekel? Egy jó kis fesztiválhangulat vár Óbudán a Főtéren, most péntek, szombat, vasárnap (április 8-tól 10-ig). Elsőként tudósítunk a helyszínről, egy kedvcsináló képgalériával a cikk végén. Gyerünk ki Óbudára egy jó túrós csuszára, és hozzá egy laza fröccsre!

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb

Miért kellett nekünk a 2010-es Somlói Évjárat Bemutató?

2011. április 7. – Nyulasi Gábriel

Be kell vallanom, bár aki nyomon követi a cikkeinket, az is láthatja, hogy az egyik szerelmem a Somló. Kifejezetten rajongok a mineralitásért és mindenért, ami a Somló… Ám a Somlói Évjáratkóstolóval mindig voltak bizonytalanságaim. Van-e értelme a jó somlói borokat a hordóból, tartályból kikapkodva a maguk fésületlen, sőt kiforratlan voltukban a közönségnek mutogatni? Idén Takács Lajos a somlói Hollóvár Pincészet tulajdonosa meggyőzött a rendezvény valódi céljáról.

(részletek a címre kattintva)

Kategória Egyéb