16. Újbor és Sajt Fesztivál a Corinthia Budapest Hotelben

Prémium helyszínen kóstolhatta az úri közönség Magyarország legfrissebb borait és kiváló sajtjait

 

Először a Corinthiában

Nem véletlenül a kedvencünk a Corinthia Budapest Hotel, csodálatos termei már önmagában elvarázsolják a látogatót. 

A nagyterem
A nagyterem

Rekord a borokban

Az újborok versenyére 525 minta érkezett, ami példátlan mintaszám a verseny történetében. A nagy érdeklődés mindenképpen azt jelzi, hogy ez a borverseny egyre fontosabb a borászok körében.  A bírálók nyolc bizottságban dolgoztak a nemzetközi borversenyek szabályai szerint. A beküldött minták 60 százaléka fehér-, 32 % rozé és 8 % volt a vörösbor. 

 

A megtisztelő 2019 legjobb újbora címet a következő borok érdemelték:

Szentpéteri Borpince – Néro rozé (válogatás), Eredet Pince – Kunsági Kékfrankos rozé,

Belward Pincészet – Sauvignon blanc,

Paulus Molnár Borház – F&C Cserszegi fűszeres, Geszler Családi Pincészet – Geszler rozé (Kékfrankos),

Koch Borászat – Prémium Cserszegi fűszeres

Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Pinot noir rozé és Olaszrizling,

Fritz Borház – Szekszárdi Pinot párduc rozé (Pinot noir),

Kattra Pincészet – Etyeki Chardonnay,

Csányi Pincészet – Villányi Portugieser,

Kányavári Borbirtok – Chardonnay Krónika és Olaszrizling Üstökös,

Illés Borház – Chardonnay,

Garamvári Szőlőbirtok – Lellei Cserszegi fűszeres. A Lellei Cserszegi fűszeres egyben nagy aranyérmet nyert.

A verseny Champion díját Tar Attilának ítélte a zsűri Pannonhalmi rozé boráért, ami a másik nagy aranyérmet érdemelte ki. Belekortyoltunk a borokba és a Belward pincészet 2019-es Sauvignon Blanc-ja egyszerűen lehengerlő volt. Ritka az ilyen hihetetlen intenzitású fajtabor, ennél „sauvignon blanc-osabb” már szinte nem is lehetet volna ez a tétel. Kirobbanó bodzás, macskapisis, citrusos, grapefruitos, vágott füves kavalkád. A Gergely Bástya Pincészet – Tower Winery standjánál a 2016-os Bikavér egy igen jóivású változatát kortyolhattuk. A Tokaj-hegyaljai Frikker Pince a Hercegkúti Világörökséget képező Kőporosi pincesoron található. A fesztiválra kiváló borokat hoztak a tartálymintáik is igen ígéretesek voltak. Nagy kedvencünk volt a káprázatosan gyümölcsös furmint 2019 (szintén tartályból), nagyon kíváncsiak leszünk, hogy a palackozás után milyen arcát mutatja majd a tétel.  Régi, ismerős borászatunknál is ropogós volt a 2019-es Chardonnay Etyekről a Kattra Pincészettől, körzővel vonalzóval sem lehetne jobb iskolapéldát nyújtani. A Hedonick Pince boraival is barátságot kötöttünk, izgalmas új kispince, mely keresi az útját még, de a jelmondatuk is figyelemfelkeltő: „Palackba zárt élvezet!” Élveztük is az olaszrizlinget főleg, de a többi tételük is rendben volt…

Vendégek
Vendégek

A Boldogasszony csipkéje Dunaföldvárról érkezett…

A tizenharmadik alkalommal meghirdetett „Magyarország Tortája” versenyét ezúttal (2019-ben) is egy magyaros ízvilágú és természetes alapanyagokat feldolgozó receptúrájú csemege nyerte, mely Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester kreációja. A nemrég díjazott tortát sokan készítik, másolják, de azért mégiscsak a forrást, az eredetit érdemes először megkóstolni…

A sok bor és sajt mellett jól esett ez a nyalánkság, amely sok-sok málnát tartalmaz. Hiszen a boldogasszony csipkéje egyébként is a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Ez a torta  60 deka málnát tartalmaz, üde, friss és roppanós és igen gyümölcsös. Tartalmas, fineszes és mégis könnyed torta, nem tömít el… Még egy szeletet kérünk! Tóth Cukrászda – Dunaföldvár

Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük –  Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A Boldogasszony csipkéje egyenesen a dunaföldvári Tóth Cukrászdából

A Boldogasszony csipkéje egyenesen a dunaföldvári Tóth Cukrászdából

A sajtokról…

Nem a sajtokat, hanem készítőiket értékelték a marketing, a sajtkészítés technológiája és a termékek íze alapján: a harmadik helyezett a Melis Testvérek, a második a Páter sajtmanufaktúra, az első pedig (nagy meglepetésre) a Szarvasi Agrár Zrt. lett. Ők egy teljesen új termékkel nyerték el a zsűri elismerését.

Olasz sajtkészítő mester segítségével fejlesztették ki a jövő februárban forgalomba kerülő Cervinus termékcsaládjukat, amelyben 30, 60, 90 és 180 napos érlelésű sajtok találhatók.

Buzás Attila Sándor, többszörös életműdíjas sajtkészítő (balra)
Buzás Attila Sándor, többszörös életműdíjas sajtkészítő (balra)

Második alkalommal kapott életműdíjat Buzás Attila Sándor, aki már az első Újbor és sajtfesztiválon is részt vett és 15 évvel ezelőtt is elismerték a tevékenységét. Franciaországban tanulta meg a sajtkészítés minden csínját-bínját, jelenleg saját bajor barna fajtájú, 400-500 egyedet számláló kecskeállománya tejéből készíti különlegességeit. 

Végül a rendezvény szervezője, Ferenc Vilmos ismertette a Magyarország legszebb szőlőskertje és szőlőlugasa verseny eredményét. A legszebb ültetvényt a Hajós-bajai borvidéken műveli Sziegl Balázs, a legszebb tőkének járó elismerést pedig a világ legöregebb ismert szőlőtőkéje, a pécsi matuzsálem kapta. Ezt az 500 éves szőlőtőkét a Guinness rekordok könyvében is szerepeltetni kell, ami több millió forintos kiadással jár. Ferenc Vilmos bejelentette, hogy alapítványt hoz létre ebből a célból.

Büss Zsuzsa a szervező páros másik tagja azt nyilatkozta:  “Minden szempontból elégedettek vagyunk az új helyszínnel és jövőre is itt tartjuk a fesztivált. A kiállítók között is nagy sikert aratott a Corinthia.” – Ezzel mi is így vagyunk, úgyhogy Újbor és Sajt Fesztivál, kérem folytassa jövőre ugyanitt!

Büss Zsuzsanna, főszervező
Büss Zsuzsanna, főszervező

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )