Vince Gála a Szépművészetiben
Szép művészet a borkészítés, és hol máshol lehetne jobban képbe kerülni az éves borfelhozatallal, mint a Szépművészetiben. Képnézegetés helyett most borkortyolgatás tömött sorokban – ez a Vince Gála.
Sárközi Richárd írása
Vince Gála barokk csarnok borokkal
A barokk csarnok borok csarnokává változik, a festmények arra sarkallnak, hogy a borokban is jobban belemerüljek a színekbe, a kompozícióba, a harmóniába. Az elején mégis kicsit feszengek, hogy borospohárral lépek a képek és a szobrok elé – mintha ma ők figyelnének engem. A feszengést persze oldja a kóstolás, de marad egyfajta tiszteletteljes távolságtartás a borászok és az emberek közt – a körülmények hatalma.
Gyetvai betalált
Sokfélét kóstoltam, sok bor betalált, itt és most csak a legemlékezetesebbekre térek ki. A Villa Gyetvai 2022-es olaszrizlingje virágos, gyümölcsös, csipetnyi só ízesíti, annyira friss, hogy még bubis, finoman utalva rá: tökéletes fröccsalapanyag.
Velős kategória
A másik olasz, ami forrásvízben oldott sóra emlékeztetet a Figula 2022-es Sóskút olaszriszlingje, ami a “Kárpát-medencei fajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) hordós érleléssel készült fehér fajtabor” hosszú nevű, de annál velősebb kategóriáját is megnyerte.
Szívderítően gyümölcsös
Luka Enikő 2021-es zweigeltje maradandót alkot. Magam sem értem, miért, de még mindig rácsodálkozom, mennyire jó borokat lehet készíteni ebből a fajtából. A jó alatt értsd kifejezetten szívderítő, gyümölcsös, jól iható, rétegzett és ahány szép melléknév csak van a borszótárban.
Poshadt párát pörgetve
Egyik kedvencem Bott Frigyes 2022-es furmintja, amelyből kis türelemmel a natúrokra olykor jellemző poshadt párát ki lehet pörgetni. Megéri, mert ami mögötte érkezik, az varázsol: a markáns savat már illatban ki lehet orrontani, jönnek mellé virágok, gyógyfüvek, némi aszalt gyümölcs, ízben is a sav dirigálja a gyümölcsöket, némi maradékcukorral búcsúzik a korty, a legjobb értelemben természetközeli bor.
Az est győztese a narancs kövidinka
A szubjektív best in show győztese egyértelműen a Sziegl pincészet 2022-es narancs kövidinkája. Aki fél a natúroktól, és nem kóstolta, az elég dinka, ez a bor valami teljesen mást adott, mint a többi. Be kell valljam, nem olyan vagyok, hogy töltött marhaszarvat vacsorázok holdtöltekor, de kétségtelenül lázba hoznak a natúr borok, és hát Szieglék kövidinkája a többi borhoz képest egy másik világból érkezik. Illatban fehér- és sárgarépás jegyek fűszerezik a gyógyteás jelleget, még némi joghurt is feltűnik. Ízben mindezek mellé méz csurog, és kedves csersavasság koronázza a kortyot. A bor eszméletlenül jól iható, nehéz kivárni a következő poharat, amit, hálisten, a 10,5-ös alkohol támogat. A földes jegyek miatt pedig igazi gasztrojoker lehet – helyből vadast hallucináltam hozzá, de már az első korty után fejben kísérleteztem vele, mi mindenhez lenne még jó.
Vince Gála? Több natur vonalat
Meglepett, hogy a gálán a leginkább természetközeli vonalból összesen két pince képviseltette magát: Sziegl és Bott Frigyes. Ha már gála, akkor megérte volna több natúrost megismertetni a nagyközönséggel. Amit hiányoltam még, hogy Somlóról csak egy borászat érkezett, egyedül Györgykovács Imre borai tűntek fel és ki a sorok közül, illetve Bussayéknál ügyelt Kiss Tamás, aki Somlóról vándorolt át Csörnyeföldre, hogy segítsen Bussay Dórinak prezentálni a zalai borokat.
Hordós érlelésű fehér háziasítás
Kóstoltam még Heimannéknál, akik mindig meglepnek vele, hogy megnyugtatóan nagy formátumú borokat hoznak, ráadásul a Heimann és fiai brandnak köszönhetően a kísérletezésből is tradíciót csináltak, illetve belehallgattam egy beszélgetésbe a St. Andrea stand mellett: “Nézzük meg, hátha van valami jó fehérjük. Furmint vagy valami.” – és hát nem sokat tévedt az ismeretlen szerző, mert a hordós érlelésű fehér háziasítás kategóriáját Mária nevű boruk nyerte, ami éppen chardonnay és furmint nászából született.
Nagy gála volt az idei, jövőre, reméljük, újra részesei lehetünk az összművészeti megpróbáltatásoknak. A poharas szobornak azt a címet adtam, hogy másnap a szépműben.
A díjazottak teljes listája
REDUKTÍV ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT FEHÉR BOROK
Nemzetközi fehér szőlőfajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Pannonhalmi Apátság Prior Fehér 2022
Kárpát-medencei fehér szőlőfajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Szászi Birtok Badacsonyi Olaszrizling 2022
Egyéb fehér szőlőfajtából reduktív eljárással készült fehér fajtabor: Holdvölgy Intuition No.2 Sárgamuskotály 2020
Reduktív eljárással készült fehér házasítás: Gál Tibor Egri Csillag 2021
HORDÓS ÉRLELÉSŰ FEHÉR BOROK
Nemzetközi fajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Villa Tolnay Csobánc Rajnai Rizling 2020
Kárpát-medencei fajtából (furmint, hárslevelű, olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2022
Egyéb fehér szőlőfajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor: Steigler Pincészet Zöld Veltelini Prémium 2019
Hordós érlelésű fehér házasítás: St. Andrea Mária 2021
REDUKTÍV ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLT VÖRÖSBOROK
Nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Válibor Syrah 2020
Kárpát-medencei kékszőlő-fajtából (kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser) reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Németh János Kadarka 2022
Egyéb kékszőlő-fajtából reduktív eljárással készült vörös fajtabor: Szentpéteri Borpince Néró Vörös 2022
Reduktív eljárással készült vörös házasítás: Heimann Családi Birtok SXRD 2020
HORDÓS ÉRLELÉSŰ VÖRÖSBOROK
Nemzetközi kékszőlő-fajtából (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, syrah) hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Riczu Tamás Villányi Franc 2019
Kárpát-medencei kékszőlő-fajtából (kadarka, kékfrankos, zweigelt, portugieser) hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Luka Enikő Zweigelt 2021
Egyéb kékszőlő-fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor: Gere Attila Fekete Járdovány 2021
Hordós érlelésű vörös házasítás: Pannonhalmi Főapátság Infusio 2020
ROZÉK, SILLEREK
Rozé, siller: Vylyan Pincészet Rosé Variáció 2021
TERMÉSZETES BOR
Spontán erjedt, adalékanyagoktól mentes, minimális vagy zéró kén hozzáadásával készült csendes vagy buborékos bor, pét-nat: Bott Frigyes Pinot Noir 2022
PEZSGŐK
Tankpezsgő, habzó- és gyöngyöző bor: Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc
Tradicionális eljárással készült pezsgő: Sauska Rosé Extra Brut NV Magnum
ÉDES BOROK
Késői szüretelésű természetes édes bor: Holdvölgy Signature 2010
Botritiszes édes bor: Szepsy István Aszú 6 Puttonyos 2017
EGYÉB KATEGÓRIÁK
Legjobb borbár: Kóstolom Borbár
Legjobb éttermi borlap:
Legjobb éttermi borlap: Platán Gourmet Restaurant
Legjobb boros címke: Kreinbacher Egoiste
Legjobb feltörekvő határon túli borászat: Fyrmonia Organic Winery (Szlovákia)
Rohály Gábor-emlékdíj: Alkonyi László
Vince-életműdíj: Györgykovács Imre
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )