Rozé BorMoziztunk izlandi életérzéssel!

Gondoltátok volna, hogy idén 10 éves Az ihatóbb Magyarországért? Baráti körben ünnepeltünk egy kiadós Rozé BorMozizással!

 

Tizet találtam, tíz rozét…

Könnyű, friss, tartalmas, epres, málnás, ribizlis, citrusos, habos-babos, cseres, cseles, csajos, szikár, elegáns és még annyi más lehet egy rozé. Mellé is lehet nyúlni akár rozéban is, de minek is nyúlnánk mellé. Mi megkeressük Nektek a jó rozékat! Már csak meg kell rendelni a nyárra. Szóval tíz, tizecske az nem kevés, hmmm… Még gombócból is sok, nemhogy borból. Úgyhogy a rozésított Churchill idézettel kezdtem…

IMG_20180510_175703

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Nem ígérhetek mást, csak rozét, erőfeszítést, verítéket és könnyeket…

Persze a könnyek örömkönnyek, vagy a nevetéstől csordulnak ki. Hiszen a 101 Reykjavík főhőse, Hlynur rengeteg vicces helyzetbe keveredik. Mamahotelezik és esze ágában sincs felnőni. Ezért nincs is túl sok érdeklődési köre a fülledt izlandi bulizásokon kívül.

 

Balaton és Rozé?

Természetesen kiváló párosítás, rögtön belevágtunk a közepébe vagyis egy X. kerületi pincészet Vadász rozé cuvée-jét 2017-ből. Régi barátunk Mórocz Tamás (móri Maurus pincéből) készíti itt az Óhegyi pincénél a borokat. Elegáns darab, a címkén egy tőkés réce, utalva a vadászatra, meg talán a rozé kacsamellekre. Tehát elegáns az illat, finoman visszafogott balatonboglári a szőlő, két bor alkotja a házasítást pinot noir és merlot. Orrban csipkebogyó, némi citrus, és eperke haloványan. Markáns savak némi bubival megküldve szájban is hasonló ízkombót fedezhetünk fel. Nem bonyolult tétel, de megállja a helyét.

 

A Podmaniczky Pincészetet (Déli-part, Balatonföldvár) már régóta követjük és Miss Rozéjukat is minden évben megkóstoljuk. A 2017-es Miss Rozé Szóládi pinot noir-ból és cabernet sauvignon-ból készült. Az előző évekhez képest mindenképp visszafogott hölgy lett, nem kacérkodik, inkább a sarokból bűvöl szerényen. Laza málna fuvallat, savak és huss, kis kesernye a végén, adieu Miss Rozé.

Király Aliz, a Sipos Borház képviselője

Király Aliz, a Sipos Borház képviselője

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Háromszor Balaton és a végére ugorjunk a Sipos Borház és Vendégházhoz, ahol készítették a következő tételünket, melyet személyesen a pincészet képviselője mutatott be, Király Aliz. Erről a 2017-es Zweigelt rozéról, Aliz elmondta, hogy bizony ez volt az utolsó termése ennek az ültetvénynek, amit ráadásul vásároltak is. Maga a borocska elegánsan ásványosan, megfelelő savakkal jön a badacsonyörsi Szőlő utcából. Kis egres és ribizli a háttérben.

 

Hlynur és a Pinot Noir sor

Visszaugrunk kicsit a filmre, lement az első félidő. Kedves izlandi, nagyra nőtt felnőtt gyermekünk a döntetlenre játszik. Nem akar igazán semmit, ám a csajozás még így is megy neki. Összejön még az Anyukája barátnője is neki és ez későbbi bonyodalmakhoz is vezet. Térjünk vissza a borok mezejére és ott is álljon bizonyságul a pinot noir blokk arra, hogy a fajta milyen szépen rozésítható.

 

Kamocsay Ákos Prémium Pinot Noir Rozé 2017

Neszmélyi borvidék, régi barátunk a prémium borok egyik legnagyobb zsonglőre Kamocsay Ákos. Megbízható minőség, elérhető áron, hiszen Te is akármelyik szupermarketbe sétálva leemelheted boraikat a polcról. Nagyon friss palackozás és szinte prémium premier volt a bor, mivel a Rosalia 2018-as rendezvényére is még csak a 2016-ossal készültek. Nyáresti hangulat palackbazárva, visszafogott eper, málna, csipkebogyó nagyon óvatosan pilinckázik. Szájban kis bubik, a széndioxidos frissességgel jönnek finoman az ízek.

Anonym Pince Ötlett Rozé 2017  

Etyeken járunk és Szövényi Áron népes családjának is folyékony emlékezete ez a bor, öt-lett, vagyis az öt gyermeket jelképezi a név. Félszáraz rozé és gyönyörű egyensúly, bájos, megkapó, elegáns és pinot. Nekünk, bár nem vagyunk édességmániások rozéban, de ez az egyensúly nagyon ott van. Egyszerre piacos és egyszerre egyedi. Cseresznyepitécskéhez is kiváló, a kis bogyósok közül ízben most a friss, korai cseresznye jött ki.

IMG_20180510_184249

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Pinot Noir rozé 2017

A rozé műfaja emelte a főhelyre a borászok között, Gálné Dignisz Évát. Bizony Ő az egyetlen az asszonyok között, aki Az Év Bortermelője címmel büszkélkedhet. Kunság, akkor is ha a Csepel-szigeten van a birtokközpont. Kirobbanó komplex és intenzív illat és íztornádó, szó sincs itt kérem visszafogottságról. Itt támad a szamóca, málna, cseresznye hármas, jó savakkal, citrusokkal, egész orrot, szájat betöltő módon. Lehengerlő rozé!

Bajnóczy Pince Sárkánytangó badacsonyi pinot noir rozé 2017

Vissza a Balatonhoz és annak is az Északi-partjára, méghozzá a SzentGyögy-hegyre. Ez a rozé csak és kizárólag természetes módon készül, örülhettek a vadélesztő fanok. Organikus módon termelték a szőlőt is, nem használtak műtrágyát és durva növényvédelmet. Csipkebogyós, egreses, ribizlis, meggyes vonulatok. A savkészlete is rendben és talán némi ásványt is hozott magával. Tényleg természetes hatású a korty semmi túlzás, mondhatni naturális elegancia.

 

Rákanyarodunk a végére és Hlynur is révbe ér

Főhősünknek nem sikerült az öngyilkosság, mert hirtelen kitavaszodott közben. Ám ezek után boldog apuka lesz és a munkáját is megtalálja. Tökéletes izlandi happy and! Mindenki a helyére kerül… Az izlandi humor, északi humor, kicsit erős néha, kicsit furcsa, de azért ott van. Mint az izlandi foci, ami szintén eléggé combos mostanság.

Mint ahogy a helyén volt a villányi Jackfall Rózsabimbó 2017-es rozé, amely 80% kékfrankosból és 20 % merlotból áll. A 2016-os is még teljesen oké, vagyis áll a lábán, és itt is a 2017-esnél hosszútávra lehet számítani. Jó savak, sok gyümölcs, ribizlivel az élen, meg némi epres-meggyes felhang.

Monorra fel, hangzik el nálunk néha a jelszó és ha Monor, akkor Strázsa-hegy és a Lukácsy Pincészet Kékfrankos 2017-es rozé. Ő is egy tartós élmény, vagyis egy picike kis hordós kezelést kap. Halvány lazacszínnel köszönt a pohárban, és illatban és ízben friss cigánymeggyes. Igazi strázsa-hegyi savak, ahogy kell, folytassa Lukácsy pincészet!

IMG_20180510_204345

Sajnos a szokásos, paksi kontingens a Fabro Siller rozé nem érkezett meg a rendezvényünkre, ezért beugrónak a Thummerer pincészet Cabernet Dorsa 2017-es rozéját választottuk a boltból. Kicsit karakteresebbnek gondoltuk a fajtát, amely roppant érdekes színnel (kékes árnyalatú vörös) fogadott minket a pohárban. Közepes intenzitás, illatban és ízben is halovány eperrel és fűszerekkel. Megvolt a 10.! Ez egy igazi rozémaraton volt és a végén 10 palack bort sorsoltunk ki (borítóképünkön) a nézők között. Jó volt Veletek a 10 év, köszönjük és megyünk tovább!

A végső szavazásnál két bor is megkapta a közönségtől holtversenyben az est bora címét, gratulálunk! Szóval, a közönség szerint a két legjobb bor: 

Gál Szőlőbirtok és Pincészet Pinot Noir rozé 2017

Kamocsay Ákos Prémium Pinot Noir Rozé 2017