A Rosalia Borpiknik mindig kedves marad számunkra, a legnagyobb merítés a rózsaszínű gyümölcsös borokból…
Nyulasi Gábriel István írása
Családbarát Rosalia
Piknikeztünk a füvön, gyermek után futás, móka-kacagás mellett most kevesebb idő jutott a borokra. Azért néhány boros standot is felkerestünk a ragyogó vasárnapi napsütésben. Kicsit nyugodtabb nap a Rosalián, tényleg sok család volt kint, sok lurkó (a rengeteg kutyus mellett) szaladgált a ligeti pázsiton.
Gyönyörű borokkal készültek Gálék, már idén is sok-sok díjat bezsebeltek. Rögtön az első bor a bubis, Jóbarát Gyöngyözőbor 2023-as Vinagora Champion díját nem véletlenül nyerte. Nagyon könnyed, jó bubikkal, gyönyörű savakkal, citrusokkal egy elegáns frissítő borocska.
Gestas-Gál Zsuzsanna a Gál Szőlőbirtok és Pincészet munkatársa válaszolt kérdéseinkre
Milyen volt a Rosalia?
Nagyon szuper volt a szombat, jó volt a hangulat és a meg- megeredő eső ellenére sokan látogattak el a fesztiválra. Nem tántorította el a kóstolókat a változékony időjárás.
Voltak annyian, mint tavaly vagy tavaly előtt?
Bőven, sőt számunkra rekordot döntött a rendezvény, nagy volt irántunk az érdeklődés.
Nem lehetséges, hogy most a jobb pozíció is befolyásolta a közönség érdeklődését? Nem mindegy, hogy hová kerül a standotok…
Rengetegen jöttek úgy kóstolni, hogy valamelyik barátjuk ajánlotta a borainkat. Célzottan jöttek, borversenyen elért eredmények vagy személyes ajánlás miatt.
1838 – Pezsgőpincészet – Szekszárd
Szeretünk új ízekkel, új borászatokkal is ismerkedni, így megnéztük az 1838-as Pezsgőpincészetet. Szimpatikus, amikor a nemes egyszerűség kerekedik felül egy pincészet névadásakor. Mi lehetne egyszerűbb és közérthetőbb, mint egy négyjegyű szám? Történetük kezdete 2013-ig nyúlik vissza. Ebben az évben vásárolták meg az első 0,25 hektáros szőlő területet a hozzá tartozó kis tanyával és pincével. Az első területük megvásárlásával jött az első szüret és az első boruk is, melyet azóta már 10 évjárat és területi terjeszkedés követett.
Méthode traditionnelle eljárással készülnek a pezsgők a szekszárdi területen. Nekünk a 2021-es Extra Dry Rozé cuveé leginkább tetszett. Melyben a fajták aránya: 25% Pinot Noir, 25% Kadarka, 25% Kékfrankos, 25% Zweigelt. Az érlelés: 18 hónapos + minimum 3 hónap utóérlelés. A dosage: 13 g/l Szép a bubiszerkezet és komplex a zamat. Elegáns epres, ribizlis illat pici élesztős toastos vonalakkal orrban. A savak is rendben amit kapunk illatban az jön ízben is ez a kettősség, melyben a gyümölcsös ízek keverednek az érettebb, élesztős jegyekkel.
Borbélyéknál nem lehet mellényúlni, mindegyik boruk precízen folyékony Badacsony! A Tomaj (Rózsakő-Olasz rizling-Kéknyelű) 2023-as cuveé-t még nem is kortyoltuk idén, örömmel mutatkoztunk be egymásnak. Könnyed és játékos gyümölcsösségével és finom ásványosságával elvarázsolt bennünket.
Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet borásza válaszolt kérdéseinkre
Milyen volt a Rosalia?
Nagyon jól sikerült a Rosalia az időjárás is kegyes volt hozzánk. Jöttek az emberek és fogyasztgatták a kiváló borokat. Most a vasárnapi naphoz képest is élénkebb az érdeklődés, úgy vesszük észre. Pörgős, beszélgetős, borozós napunk van.
Tudom, hogy nehéz megítélni, de növekedett, csökkent vagy esetleg stagnált a piknik látogatottsága?
Szerintem többen vannak vagy minket többen találtak meg szépen fogytak a badacsonyi borok.
Melyik borotok volt a legnépszerűbb a közönség körében?
Nyilván a rozé és a gyöngyöző bor jobban fogyott a rendezvény jellege miatt, említhetem még a Gabriella és Tomaj borunkat a friss vonalról. A hordós tételek közül a Kéknyelű és a Bácshegy fogyott a leginkább.
Bennünk volt a bubi, úgyhogy a Szentpéteri Borpincénél is pezsgővel kezdtünk a Vinagora 2024-es Champion díjas Chardonnay Méthode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021-es tételével. Izmos bubik, a frissebb, gyümölcsösebb ízjegyek a könnyedebb irányba mozgatják az összképet. Citrusok, fehérhúsú öszibarack, roppanós nyári alma illatban és ízben is jönnek. Az érettebb, élesztős, kekszes jegyek a háttérbe húzódnak leheletnyit bukkannak fel. Összetétele: Chardonnay (40%) Generosa (30%) Rajnai rizling (30%)
Szentpéteri Flóra, a Szentpéteri Borpince munkatársa válaszolt kérdéseinkre
Hogy élted meg idén a Rosaliát?
Nagyon jól éltük meg a Rosaliát, mint minden évben, nagyon hangulatos rendezvény. Sajnos az eső elmosta az elejét a pikniknek, de a szombat már jól sikerült. Nekem egy kicsit hiányérzetem van, nem szakadtunk meg. Máshol van idén a kiállító helyünk, de lehet, hogy az is belejátszik, hogy most kétszer nagyobb a standunk. Így két-háromfelé oszlik a munka, a látogatók tömege. Jók a borok, jók a kiállítók, ez a rendezvény mindig az egyik kedvencünk marad.
Rosalia nekünk a legjobb nyárindító
Így kell nyarat indítani a Ligetben, jó Rosalia Piknikkel. Ez a rendezvény mindig is a szívünk csücske marad. Szeretünk Rosalia, jó itt lenni újra meg újra. Aki ott volt a ligeti pázsiton, az tudja. Aki meg még nem volt, az bizony jövőre ne hagyja ki!
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )