Nagy Tokaji Borárverés 2018 – Heves párbaj az 55 éves aszúért

Idén, április 20. és 22. között hatodik alkalommal rendezte meg a Tokaji Borlovagrend a Nagy Tokaji Borárverést.

Szerzőnk: Kundermann Gergely

Az április 21-én megrendezett aukció helyszínét az előző években megszokottan ismét a Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont (volt zsinagóga) biztosította.  24 termelő 39 borára lehetett licitálni. Újdonságként szolgált, hogy nem csak helyben, hanem a londoni 67 Pall Mall Klub tagjai is beszállhattak a szavazás folyamatába. Ezzel nemzetközi jelleget kapott a rendezvény. A tervek szerint a jövőben az Egyesült Államokra is ki szeretnék terjeszteni a licitálást.

 

A borvidék híresebb borászatainak különleges, dűlőszelektált, kereskedelmi forgalomba nem kerülő borai kerültek kalapács alá. Elég csak a Kikelet, Barta, Zsirai, Disznókő, Kvaszinger, Pajzos, pincészetek neveit megemlítenem. Nem csupán a borok és a termelők száma, hanem az árverés 70 millió Ft-os becsült kezdő értéke is rekordnak számított.

 

A borok kiválasztását a magyar bordíva, Mészáros Gabriella, valamint a  Master of Wine és a Master Sommelier címekkel is rendelkező Ronn Wiegand válogatták össze. Munkájuk során ügyeltek a változatos kínálatra. Az aszúk és száraz Furmintok mellett szép számmal sorakoztak Hárslevelűk, édes Szamorodnik, de találkozhattunk Kabarral, Zétával és száraz Szamorodnival is. Az idén először a Grand Tokaj felajánlásának köszönhetően egy 1963-as, 5 puttonyos, muzeális aszúval is gazdagodott az aukció gyűjteménye. A borok zömét fiatal, még a hordóban érlelődő tételek adták. A szárazak főleg a 2017-ből származtak, azonban az aszúk többsége sem érte el a 2-3 éves kort.

 

Az árverést megelőzően a Tokaji Bormúzeumban vakkóstolóra került sor. Habár friss citrusos, gyümölcsös, néha még zöldes aromáikkal a borok még igen fiatal arcukat mutatták, azonban számos tételben már jól érződött a nagy potenciál. A kérdés már csak az, hogy milyen fejlődési pályát futnak majd be. Kora délután a XV. századi Hétszőlő Rákóczi Pincében az új borlovag avatási ceremónia nagy érdeklődést keltett. Ezt a megtisztelő díjat olyan jeles személyek kapják, akik munkásságukkal sokat tettek a borvidék hírnevéért. Ebben az évben több hazai és nemzetközi taggal bővült a Tokaji Borlovagrend.

 

Az árverés Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borlovagrend Ceremónia mesterének köszöntő szavaival kezdődött, majd Winkler Nóra vezetésével elstartolhatott a hatodik Nagy Tokaji árverés.

tg5p1963

Tokaj Grand 1963. 5p aszú (ez a kép és a borítókép a Borlovagrend közösségi oldaláról valóak)

Az eladás sikerrel indult, bár több bor még kalapács alá sem került, illetve a leütött borok gyakorta kikiáltási áron találtak gazdára. Az aukció nagy csatában végződött. A 12 db 550.000 Ft kikiáltási árú 1963-as 5 Puttonyos Aszúért heves párbaj alakult ki, végül 1,7 millió Ft-nál koppant a kalapács. A 140.000 Ft-os palackár rekordnak számít az aukció történetében.

 

Összegezve: a 39 tételből 19 talált gazdára, összesen 18,9 millió forint folyt be. Ezen a napon inkább a kisebb, kevésbé ismert termelők borai keltettek nagyobb érdeklődést. A nagyok közül egyedül a Disznókő Pincészet könyvelhetett el igazi győzelmet. A 2,2 millió Forintos rekord bevételt is ők söpörték be a 180 db 0.375 l-es 2015-ös Dorgó-dűlő 6 puttonyos Aszújukkal.

 

A londoni licitek a teljes árbevétel 31%-át érték el, míg helyben a magyarok mellett német, francia és lengyel gyűjtők, befektetők, vendéglátósok gazdagodhattak különleges tokaji borokkal.

Köszönet a szervezésért és a meghívásért a Tokaji Borlovagrendnek!