Holnap kiderül – Az Év Bortermelője 2017


Borest és Ünnepi Közgyűlés volt a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol megismerhettük az idei Év Bortermelője díj jelöltjeit.

 

Mik a jelölés szempontjai?
Az emberi, szakemberi kvalitások, a borász közösségért folytatott tevékenység.
Kik a jelöltek?
A névlistával az elmúlt napokban már több oldalon is találkozhattunk. A két „öreg motoros” mellett jönnek a fiatal borászok…

Borbély Tamás, Badacsonyi borvidék
A legfiatalabb jelölt, aki szülei első szőlőtelepítéseivel együtt cseperedettBorvidéki elkötelezettségének meghatározója
a helyi hagyományos fajták termesztése (Kéknyelű, Rózsakő, Zeusz), sokféle stílusban, a száraztól a késői szüretig vagy a jégborig.

Figula Mihály – Jásdi István, Balatonfüredi- Csopaki borvidék
Borászként, emberként , szimbiózisban.
Misi megrázó családi tragédiák után vette hátára az apai örökséget.Ma már magas szintű munkájának köszönhetően tudja
bemutatni a termőhely egyedi karakterét, hat  különböző dűlő olaszrizlingjéből.
Jásdi István üzenete: ” 70 éves vagyok, 20 éve botcsinálta borász.”
A több évszázados csopaki szőlőművelés és borászat felélesztője, a „Csopaki Kódex” atyja igazi közösségteremtő és közösségépítő a balatoni borvidéken.
Misi és István… egy borvidékről, ketten!

20171130_201452
Szent Tamás borok

ifj. Szepsy István, Tokaji borvidék
Családilag és Tokaj-Hegyaljához kötötten determinált életpályával, 18. generációs borászként.
Édesapjához méltóan a a termőhely fontosságának  bemutatására helyezi a hangsúlyt.Elkötelezett abban, hogy a Furmint  egyértelműen a Tokaji borvidékhez köthető, presztizsnövelő fajtává váljon.
A mindennapok száraz furmintjától a dűlős tételeken át, a limitált szamorodni és az aszú csúcsbor irányába.

Koch Csaba, Hajós-Bajai borvidék
Nagy múltú, szőlőtermesztéssel és borkészítéssel  foglalkozó családba született, a borkereskedelem első fogásait is nagyapjától tanulta.
Hisz a borvidék kiváló adottságiban és 2007 óta a villányi területeken is készíthet nagy vörösborokat. Boraival széles termékskálán, sokféle fogyasztói réteget szólít meg.

Szőke Mátyás, Mátrai borvidék
A 90-es évek elején már a borvidék pionírja, új stílust teremtve, az akkor még újnak számító reduktív eljárással készítette illat-és ízgazdag, gyümölcsös borait.
Felmenőinek több nemzedékétől örökölte elhivatott szakmaszeretetét. Élen jár a termőhely és a fajtaszerkezet közös érvényesülésében.

 

Milyen borokat kóstolhattunk az est folyamán?

A jelöltek mindannyian jeles borokkal büszkélkedhetnek. Én csak néhány tételt emelnék ki, amelyekkel ötletet adhatok a közelgő ünnepek asztali örömeihez.

Borbély Badacsonyi Zeusz késői szüret 2015

A Zeusz, mint badacsonyi szőlőfajta az Ezerjó és a Bouvier fajták keresztezéséből származik. A november végén, töppedt szőlőszemekből készült borban a 70 g/l maradék cukor és a határozott savtartalom szép egyensúlyt teremt. Ízvilága miatt diós, mandulás, sárgabaracklekváros desszertekhez ajánlom. Én aszalt sárgabarackkal kóstoltam.

Szőke Mátyás Amerlot 2012

A Hajnalhegy dűlő kiemelkedő évjáratú jól beérett gyümölcsének száraz vörösbora. Nagytestű, komplex bor, a Merlot fajtára jellemző hosszú utóízzel. Vadételekkel és brownie-val is szívesen fogyasztanám.

Kortyoltuk még:

Borbély Tamás: Badacsonyi Kéknyelű Selection 2013

Figula Mihály: Figula Öreghegy 2015, Figula Merlot Válogatás 2015

Jásdi István: Ranolder Fehér 2015, Ranolder Vörös 2011

ifj. Szepsy István: Szent Tamás Furmint 2013, Aszú 2013

Koch Csaba: Koch Prémium Késői szüretelésű Chardonnay 2015, Villányi Csanád Cuvée 2012

Szőke Mátyás: Szőke Mátyás&Zoltán Paskomi Chardonnay 2015

 

Az Év Bortermelője 2017. díj eredményhirdetése december 7-én várható.

 

20171130_210325_2
Szőke Mátyás (sokak szerint a titkos favorit)

szöveg és képek: Badics Katalin