Hírek a Strázsahegyről – KultPince és Monori Bortárs Filmfesztivál 2016

A KultPincében mindig kitalálnak valamit, bizony a hullámzó gádorok vidékén, a monori Strázsahegyen zajlik az élet. Mindeközben lezajlott a harmadik Monori Bortárs Filmfesztivál, ahol érdekeltek voltunk a zsűriben is.

 

Kezdjük rögtön a KultPincével

A KultPince az egyik kedvenc helyünk a Strázsahegyen, ahol a bor és a kultúra kéz a kézben járnak. Aztán nem feledjük azt sem, hogy kitűnő konyhát visznek a jó borok mellé Szurok Gábor séf segítségével. Most már tényleg olyan multi funkciós lett a hely, hogy a csapatépítő rendezvények egymást érik. Nyáron még az esküvők jelentették a slágert, télen a disznótorok ideje jön el.

Csámborgó 2.0

Mi is kipróbáltuk a Csámborgó játék egyik pályáját, ahol most már több verzió is várja a játékos módon felfedezésekre vágyó csapatokat. Lelemény, kombinációs készség, és nem utolsósorban csapatjáték, tehát összefogás szükséges a sikeres teljesítményekhez.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

dsc_1418

Disznóvágás

Nemcsak baráti társaságok kedvelt programja a disznóvágás, különleges csapatépítő program is lehet, ahol együtt ízesítheti, gyúrhatja a kollektíva a kolbászhúst és töltheti, majd kóstolhatja meg a saját készítésű a hurkát-kolbászt!

A disznó feldolgozása séfünk és a böllér irányításával. Igény szerint aktív részvétellel a szétbontásban, pörkölésben, a hurka-kolbász bekeverésében, ízesítésében, töltésében.

Étel-, italkínálat: reggeli, tízóraira disznótoros sült vér, ebédre disznótoros pecsenye, hurka, kolbász, egyéb disznótoros finomságok, pálinka, forralt bor, kézműves borok.

Lehet ennek ellenállni? Foglalás, érdeklődés, egyéb infó: ideklikkelve!

 

Monori Bortárs Filmfesztivál 2016

A kezdeményezésük célja a kulturált borfogyasztási szokások terjesztése, a valódi értékes termelői kultúra megbecsülése, a hagyományaink ápolása az igényes filmes és fotós (művészeti) ábrázolással a képi kultúra fejlesztése és nem utolsó sorban Monor hírnevének növelése.
Ebben a törekvésükben fő támogatóként állt melléjük a Pátria Takarék és a Takarékbank, támogatásuk nélkül rendezvényünk nem jöhetett volna létre. A rendezők és Monor Város nevében is köszönik a támogatást. Természetesen, mint a Strázsahegy kedvelői mi sem maradtunk ki idén sem a szakmai munkából, amit a zsűrizés jelent.

Ahhoz, hogy mindez létrejöjjön, szükség volt a pályázókra, akik filmjeikkel és fotóikkal megtöltötték élettel és lehetővé tették a fesztivál megrendezését. Ezúton köszönik mindazoknak, akik elküldték alkotásaikat, és így bemutathatták, hogy mennyi szépség található a szőlő és borkultúra tájékán. Reméljük, hogy jövőre is sok szép műremek kerül beküldésre, hirdetve a magyar bor és filmkultúra megbonthatatlan barátságát.

A zsűrinek sosincs könnyű dolga

A zsűri munkája megint nehéz volt, mivel műfaji megkötés nem volt, ezért igen tarka válogatás jött létre. A pár perces filmetűdtől egészen a komoly tényfeltáró dokumentumfilmig. Ez már a harmadik filmfesztivál volt, és most is igen fegyelmezetten pontozott az öt főből álló bizottság. Árnyalatnyi különbségek voltak a pontozásokban, az élmezőny kialakulásában elég egyöntetű volt a zsűri véleménye. A végén elmondhatjuk, hogy a díjnyertes alkotások tekintetében egyértelmű konszenzus alakult ki.

Péterffy András zsűrielnök filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár; Azurák Csaba a TV2 Tények műsorvezetője – zsűritag; Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton, a Nagy Egyetemi Borteszt és a Borvidék Szépe Országos Szépségkirálynő Választás programigazgatója, a Bormaraton Kft. ügyvezetője – zsűritag; Nyulasi Gábriel István, borszakértő, Az ihatóbb Magyarországért vezetője – zsűritag; Nagy Gyula István koccintas.hu főszervezője

I. díj: Istvándy pincészet Pataky Csaba és Pál Tamás alkotása

II. díj:Szőlőnemesítők  Dányi Anita alkotása

III. díj:Bacchus nektár Blue Pixel Kommunikációs és Produkciós iroda

KOCCINTAS.HU különdíja Mogyoródi séta Hollai Iván alkotása

 

„vannak vidékek legbelül” fotópályázat díjazott alkotásai:

I. díj helyezettjei:

Borvidékek kategória:  Szabó Ferenc Szőlészet alkotása

Szőlő/Bor lelke kategória: Szabó Ferenc védőhálóban alkotása

Szőlősgazdák kategória: Szabó Ferenc Kolláth pince alkotása

Bor és Pezsgő – Legyen közös a helyi érték kategória, a KOCCINTAS.HU különdíja: Kalló Zsuzsa palackhullám alkotása

 

II. díj helyezettjei:

Borvidékek kategória: Kozák Albert Palkonyai pincefalu alkotása

Szőlő/Bor lelke kategória: Kovács Kristóf „Szakállas” hordó egy szerencsi pincében alkotása

Szőlősgazdák kategória: Hőbér Szabolcs Borfejtés alkotása

Bor és Pezsgő – Legyen közös a helyi érték: Kozák Albert  Hagyományos egri borospince alkotása

 

III. díj helyezettjei:

Borvidékek kategória: Kozma Cecília Sorok alkotása

Szőlő/Bor lelke kategória: Boros Ágnes Cork art – furmint grape

Szőlősgazdák kategória: Kozák Albert Keceli szüret alkotása

Bor és Pezsgő – Legyen közös a helyi érték: Dr. Tárnai Márta Szüreti felvonulás – Villányi Borrend alkotása

„vannak vidékek legbelül” fotópályázat értékelt alkotásai:


A zsűri döntése alapján a beküldött zsűrizett képekből kiállításra a 38 legmagasabb pontszámot elért képek kerültek. A kiállítás megtekinthető a Monori Vigadó Étteremben 2200 Monor Kossuth L. u. 67
Az étterem nyitvatartása: H – SZe 8-18. CS-P 8-20. SZo 10-20. és V 10-16.