Még meg sem száradt a tinta a Furmintkiválóságok oklevelén (két hete volt) Badics Kata okleveles pálinkamester jóvoltából elmerülhettünk a furmint pálinkák világában.
Mit mutat a Furmint pálinkában?
2017 az az év, amikor a furmint február 1-jén saját napot kapott, majd február 2-án a Nemzeti Borkiválóság Program keretében saját évet is. Ezzel hagyomány indult el, nem csupán határokon belül, de azzal a mostanra céllá konvertálódott álommal, hogy a furmint nemzetközi szinten is elnyerje méltó helyét. Badics Kata pálinkaszakértőben joggal merült fel a gondolat, hogy a Furmint évében bizony bemutatkozhatnának a furmint lehetőségei pálinkában is. Ezért szövetkezve Az ihatóbb Magyarországérttal és a helyszínt adó VinoPiano Borbárral közösen megszervezett egy elsőként borszakértőknek szóló Furmint pálinka bemutatót.
Variációk furmint pálinkára
A kóstolón a Márton és Lányai Pálinkaház Furmint szőlőpálinkája mellett a tokaj-hegyaljai Szóráth Kisüsti Pálinka tételei szerepeltek túlnyomórészt. A tételsor igen változatosan mutatta be azt, hogy milyen lehetőségei vannak a furmintnak pálinkaváltozatokban. A kóstolt tételek jellegében: szőlőpálinka, dűlőszelektált szőlőpálinka, tölgyfahordóban érlelt szőlőpálinka, aszútörköly- pálinka, tölgyfahordóban érlelt aszútörköly- pálinka, tölgyfahordóban érlelt törkölypálinka, illetve aszúszemekkel ágyazott szőlőpálinka. Variációk egy témára, a furmintból készült pálinkára.
A részvevők
Csizmadia Miklós, Veritas kiskereskedelmi vezető; Geönczöl Attila, borász, borszakíró; Lesti Zoltán, Disznókő Pincészet magyarországi kereskedelmi vezető; Nyulasi Gábriel István, Az ihatóbb Magyarországért főszerkesztő; Vancsik Ivett, Vinoport.hu főszerkesztő
Kilenc pálinkás tételsor
Kata a kóstolót egy különleges Szóráth Vadbirs pálinkával indította, hogy érezzük a vadon termő gyümölcs ízeit, amely közvetlenül a szőlőültetvények mellől származik. Az első tétel a Márton és Lányai (róluk ebben a cikkünkben szóltunk) Furmint szőlőpálinkája volt. A további hét tételt a Szóráth Pálinkaház furmintvariációiból kaptuk.
Szóráth Kisüsti Pálinka
A Szóráth család több mint 30 éves pálinkafőzési tapasztalattal, két településen – Tállyán és Abaújszántón – folytat pálinkafőzést. Szerencsés a főzdék földrajzi elhelyezkedése, hiszen a tokaji szőlő-bor és a gönci barack eredetvédett földrajzi árujelzővel rendelkező területek metszéspontjában találhatóak. A főzdékben jellemzően a saját és a környékben termett gyümölcsök cefréit párolják le.
Borszakértői konszenzus alapján az est három kedvenc pálinkája…(Szóráth Kisüsti Pálinkák)
Badics Kata leírásai
Tokaji Aszútörköly-pálinka 50%V/V 2013
Illat-és ízgazdag, mazsolás, botrytiszes, mákos, pörkölt diós, dohányos jegyekkel, kellemes magzamattal, telt szájérzettel, ízben intenzív és hosszú lecsengéssel… Az alapanyag Disznókő Borászatból való.
Tokaji Furmint Szőlőpálinka 45%V/V
Tállya Köveshegy dűlő
Családi ültetvény furmint és kis mennyiségben hárslevelű szőlőjéből készült illatában fehérvirágos, egyúttal vegetális jegyek, a szájban édeskésen elterülő olajos, sós-fémes ízérzettel, a szőlőmag fanyarkás zamatával.
Tokaji Törkölypálinka 50%V/V Tölgyfahordóban érlelt
Tállya Köveshegy dűlő
Aranybarna szín, gazdag illatvilág, elegáns törkölyös, aszalt gyümölcsös jelleg, hordófűszeres, vaníliás illattal, édeskés, diós és magkarakteres , enyhén brandys, hosszú utóízzel. Kitöltés után érdemes várni vele, míg kibontakozik.
Pálinkák és ízlések/pofonok
Nagyon tanulságos volt a kóstoló, Kata igazán változatos sort állított össze. Sok kérdés merült fel a kóstoló során. Mit kell tudnia egy furmint pálinkának? Milyen egy furmint pálinka karaktere? Mikor a legjobb egy furmint pálinka? Ezek mind lényeges kérdések és nem is biztos, hogy tökéletesen értelmezhető válaszokat kaptunk a kóstoló végére. A pálinkakultúra specializációja talán egy kicsit a borkultúra mögött jár még, de igazán szorosan felzárkózva. Még jó pár évnek el kell telnie, hogy felmérjük a lehetőségeinket, hogy például a dűlőszelekció kereteit kitöltsük. A pálinkák érlelésének feltételrendszerét kidolgozzuk és optimalizáljuk. A megfelelő hordóválasztás, a körültekintő hordózási idő, hogy a pálinka gyümölcsössége megmaradjon, és a hordófűszerek jól integrálódjanak. Esetünkben például a kiválónak értékelt és mindenki által szeretett aszútörköly pálinka az érlelés során ne veszítsen az ízgazdagságából. Egyáltalán a harmónia jegyében milyenek az optimális alkoholfokok a különböző pálinkáknál?
Mindezeket miképpen értelmezi egy potenciális fogyasztó és milyen a szakértői visszajelzés? Ígéretes az útkeresés és a furmint pálinkának helye van a Furmint évben. Bízunk benne, hogy az idő és a piac majd kikristályosítja, hogy a furmint pálinka arculata milyen irányban teljesedjen ki.