2010. szeptember 28. – Nyulasi Gábriel
Elmúlt a nyár, most már hideg szél fújja a székeket. Reméljük, lesznek azért szép 2010-es évjáratos borok minden nehézség ellenére. Szerencsére van bőven napsütötte anyagunk, így a borús hétköznapokon, az esőbe áztatott hétvégéken szemezgethetünk a szívet melengető pillanatokból.
Matolcsy Sárának, az Etyeki Kúria tulajdonosának meghívására érkeztünk a kies etyeki szőlőskertbe. Grandiózus parti apropója a fazonváltás a köbön volt. Egyrészt a szortimentet egy 6-os fogatra szűkítették, másrészt teljesen új és egységes arculatot kapott a pincészet, harmadrészt pedig megjelent a címkén is az Esterházy név, és nem utolsósorban az új borász Mérész Sándor is „antrézott”.
A legnagyobb közösségi oldalon meghirdetett bornévadó pályázat győztese, Vágó István (kvízmester) lett. Szabadkozott, hogy fantáziadúsabb ötletei is voltak, de a bizottság a Kúria White, Kúria Rosé, Kúria Red elnevezéseit találta a legjobbnak. Alessandri Cordula is megjelent az emelvényen, aki az új dizájnt álmodta meg stúdiójában. Egyszerű letisztult formák, melyek a tradicionális etyeki (sváb) népművészetből is eredeztethetőek. A bemutatott borok is a letisztultság felé tendáltak, némi hűvös eleganciával, szépen súlyozva a hatos fogatot.
A birtokon felállított kis állomásokon Horváth László, az Esterházy kastély Henrici éttermének séfje által kreált falatkákkal illeszthettük össze a borokat. Számunkra az 5. és a 6. állomás párosításai voltak a legnyerőbbek. Természetesen az állomások sorrendje tetszés szerint változtatható volt, és újra és újra vissza lehetett térni bármelyik kiinduló pontra. Így a kiváló időben remek hangulat kerekedett, Matolcsy Sára pedig fáradhatatlan házigazdaként járta a vendégsereget. Erre az estére a szervezés, a hangulat, a minőség elemeire egyaránt jelest adtunk az Etyeki Kúriának!
Az állomások ital és étel párosításai a képek után olvashatóak
állomások ital és étel párosításai
0. állomás
Welcome drink: Quinquin / Esterházy Sect és
Házi készítésű sajtos, burgonyás és juhtúrós pogácsák
1. állomás
2009 Kúria White – Óriás garnéla gyömbéres roppanó zöldségek
2. állomás
2009 Kúria Rosé – Szárított sonkába töltött bivaly mozzarella és sült őszibarack
3. állomás
2009 Kúria Red – Szürke marha szalámis tésztakosár padlizsánkrémmel
4. állomás
2008 Chardonnay – parajjal és krémes kecskesajttal töltött szezámos minirétesek
5. állomás
2009 Sauvignon Blanc – Citrom-petrezselyem pestos fogas-tekercs
6. állomás
2008 Pinot Noir – Korianderes bárány köfte fűszeres paradicsommártással