2011. április 11. – Nyulasi Gábriel István
A Vinoport vezetősége, Kézdy Dániellel az élen, még tavaly döntött úgy, hogy életre hívja a Furmint Február elnevezésű kezdeményezést. Az ihatóbb Magyarországért Egyesület kiváló ötletnek tartja ezt, és a sikerek bizonyítják, hogy az immáron másodszori össznépi „furmintolásnak” van létjogosultsága hazánk, és reméljük később a világ borberkeiben. A rendezvénysorozat ékkövén, a Mezőgazdasági Múzeumban jártunk a Nagy Furmintkóstolón, és a hangulatot megpróbáltuk visszaadni az Olvasóknak a cikk végén található képgalériában.
Milyen a jó Furmint? Ahány borvidék, ahány borásza nyúl hozzá biztos kézzel, annyiféle szépség mutatkozhat meg a fajtában. Nincs egységes kép, nincs etalon, a Furmint egy ezerarcú szépség, körülbelül ennyi a levonható tanulság. A Mezőgazdasági Múzeumban tartott grandiózus furmintkóstolón mindenki jól érezhette magát. Az új helyszín kiválóan vizsgázott, különösebb tülekedés nem volt tapasztalható, elfértünk egyenletesen kortyolva a termekben. A borok színvonala is emelkedést mutatott többek szerint, a tavalyi rendezvényhez képest. A bőség zavara, egy igazi furmint-kánaán fogadott minket, hihetetlen, hogy mennyi kiemelkedő Furmintot sikerült összegyűjteni. Több mint 50 pincészet mutatta be borát, ezzel a merítéssel biztos, hogy közelebb kerültek a fajtához azok, akik most ismerkedtek a Furminttal.
„Nagyot léptünk előre tavaly óta, idén már nem csak néhány termelő, de egy sokkal szélesebb kör tudja, miről is szól a Furmint Február” – mondta el Kézdy Dániel, a koncepció ötletgazdája. „A Furmint Február nem csak egy kóstoló, de egy komplex rendezvénysorozat, amelyhez borkereskedők, éttermesek és sok más szakmai partner csatlakozott, hogy együtt irányítsák a figyelmet a szőlőfajtából készült borokra ebben a csendes téli hónapban.” www.vinoport.hu
A Furmintból már mondhatjuk, hogy divat lett, egyre többen fordulnak a fajta felé. Hallani itt-ott új telepítésekről, soha rosszabb új módit. Bár igazán Tokaj és Somló vidékén lelt hazára a fajta, ez azonban nem azt jelenti, hogy máshol nem lehetne minőségi Furmintot alkotni. Az egész Kárpát-medencében megtalálhatjuk a fajtát, a mostani kóstolón is szerepeltek osztrák, szlovén borok. Készítsünk minél több jó Furmintot, és ebből baj nem lehet. Mi pedig borkortyolók, ragadjuk meg poharunkat, és bátran töltsünk finom Furmintot az év bármely napján!