IMG_20181030_214651

Kékfrankosok Borsmentával!

Kékfrankos a mi hazánk, kékfrankos ország vagyunk, de vajon szeretjük eléggé? Kékfrankos évünk is van most…

IMG_20181030_191624

Kékfrankos, erős mezőnymunka

Ilyen és ehhez hasonló kérdések motoszkáltak bennünk a Borsmenta színtiszta kékfrankos sajtókóstolóján a Kóstolom Borbárban. Erős mezőny gyűlt össze a kóstolón, de igazán nem szárnyalt egyik bor sem az estén. Nem mondtuk a végére, hogy ez igen, mindig ilyen kékfrankost szeretnénk. Viszont nem volt egyetlen hibás tétel sem, szép munkás volt az összteljesítmény, a tételsor gyengébben muzsikáló része is hozta a szintet.

IMG_20181030_194131

Milyen egy kékfrankos?

Mindenekelőtt a savakon a hangsúly, mely néha kicsit megsérti a „felhasználóbarátságot”. Ám ez adja a gasztronómiai bevethetőségét, és ne feledjük a sok-sok gyümölcsösséget illetve a középre húzó tanninszerkezetet. Nem a tanninbombáiról híres a fajta és ez nem is baj, ettől lesz játékos és sokszor, sok poszton bevethető.

IMG_20181030_200509

Kékfrankos DNS

Hungarikumként tekintünk a kékfrankosra történelmileg, viszont a genetikai vizsgálatok más irányba visznek. A Monarchiában a 19. században terjedt el, eredete vitatott. Tartja magát az a nézet is, hogy a Kaszpi-tenger vidékéről származik és még a honfoglaló magyarok hozták magukkal. DNS vizsgálatok szerint a kékfrankos a hunszőlő (Gouais blanc) és a Blaue Zimmettraube keresztezésével jött létre Alsó-Stájerországban. (wikipedia)

IMG_20181030_193216
Hárman a kóstolóról…

 

Sauska: Kékfrankos 2015 (Villány)

Azok a szép savak, minden azzal kezdődött. Bizony itt vannak ennél a villányi versenyzőnél, ahol reméljük, hogy már minden rendben a borok körül. Van benne animális, vagyis picike úgy a tetején megbőrözve, tehát egy kis bőrösség, ami jól áll neki. Megy hozzá az avar, a gomba, jó a fa is benne. Illetve a gyümölcs is a helyén, egy jó adag meggyesség. Ó és megjelenik a sósság, bizony megjelennek az ásványok, szép díszítő elem. Rendben van.

IMG_20181030_191817

Szent Donát: Magma 2017 (Balatonfüred-Csopak)

A gyümölcs árad az elején, meggyparfümös az éjszaka szépen. Nagyon jó svájádjú kékfrankos, tanítható egyensúllyal! Zöldfűszerek, borsmenta (!!!) feszes textúra, olyan izmos a bor és itt is ásvánnyal operál, utólag nem lepődünk meg, hiszen Magma! Illetve hegybor a lelkem: „A Balaton régió főborai – a hegyborok – egy szőlőhegy több dűlőjének termései, melyek az adott hegy termőhelyi jellegzetességeit és kultúráját közvetítik.” (szendonat.hu) Szerettük a harmóniáját.

 

Etyeki Kúria: Kékfrankos 2015 (Esterházy – Sopron)

Málnás, meggyes, erdeibogyós, légiesen elegáns, mégis komplex borocska és itt is sziporkázik az ásványos vonulat. Grafit és enyhe sósság… Elegáns egyensúly, még több ilyet!

IMG_20181030_193346
A kóstolt borok és összesített pontszámok alapján a sorrend:

  1. Etyeki Kúria: Kékfrankos 2015 (Etyek)
  2. Sauska: Kékfrankos 2015 (Villány)
  3. Heimann: Alte Reben 2016 (Szekszárd)
  4. Homola: Kékfrankos 2016 (Balatonfüred-Csopak)
  5. Szent Donát: Magma 2017 (Balatonfüred-Csopak)
  6. Günzer: Kékfrankos 2015 (Villány)
  7. Losonci: Nyitnikék 2017 (Mátra)
  8. Teleki: Chateau Teleki Kékfrankos 2015 (Villány)
  9. Gellavilla: Kékfrankos 2015 (Balatonfüred-Csopak)
  10. Sebestyén: Nánai Kékfrankos 2016 (Szekszárd)
  11. Vylyan: Villányi Kékfrankos 2015 (Villány)
  12. Teleki: Teleki Selection 2015 (Villány)
  13. Luka Enikő: Kékfrankos 2016 (Sopron)
  14. Márkvárt: Kékfrankos 2015 (Szekszárd

 

Köszönjük Szabó Editnek, a Borsmenta főszerkesztőjének a meghívást!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )