dsc_1999_20161222020854766

A Gál Pincészetnél még mindig jól érezzük magunkat!

November végén Az ihatóbb Magyarországért kedves invitálásának tettünk eleget és Szigetcsépre látogattunk, a Gál Szőlőbirtokra. Egyrészt elég régen volt már közös bortúránk, másrészt mi is valljuk, hogy a bort leginkább a saját környezetében, a pincészetnél lehet megismerni. A személyes kapcsolat fontosságában hisznek Gálék is, hiszen boraik értékesítése elsősorban helyben történik.

A bortúráinkhoz most már szervesen hozzátartozik a felvezetés, tehát az emberek nem szárazon jutnak el a pincéhez. Jó útközben hangolni picit különböző borokkal, nem kell, hogy a borvidékhez tartozzon a kóstolt bor. A lényeg az élmény és a közösség építő ereje, ahogy minden évben megállítjuk (már vagy 7 éve) a HÉV-et az ideiglenes megállónál, ezúton is köszönjük a Csepel-Ráckeve Forgalmi Szolgálat, Forgalomirányítási Üzemének, hogy lehetővé tette ezt. Illetve köszönjük a cikket a látogatásról, melyet át is vettünk régi barátunktól és kollégánktól: Szabó Palackbuké Bernitől! Az írás végén található a hangoló borsor.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

 

Zsuzsi és Éva

Zsuzsi és Éva

Gálék családi pincészetének kiemelkedő eseménye volt a 2004-ben Szigetcsépen felújítással létrehozott borház átadása. Céljuk, hogy az elmúlt 50 év során kettévált szőlőtermelés és borászat – szakmai rangjának megfelelően – újra egyesülésre kerüljön, hiszen kiváló minőségű borokat elsősorban saját termelésű szőlőből lehet csak készíteni. Ez meg is valósul a kis családi pincészet berkein belül, hiszen Gál Csaba szőlész, Gálné Dignisz Éva pedig borászmérnök, akik még a Kertészeti Egyetemen ismerkedtek meg egymással. A szőlővel való munkát mindketten nagyüzemi keretek között kezdték. Gálné a Pest Megyei Pincegazdaságban, majd a Kertészeti Egyetem szigetcsépi tangazdaságágban kapott állást, ahol előbb a labort, majd a borászati üzemet, végül az egész borászatot vezette. Férje szintén a tangazdaságban kezdte meg a munkát az egyetem után mint szőlészeti ágazatvezető-helyettes,dsc_1974 mígnem 1996-ban megvásárolták a kivágásra szánt öreg ültetvényeket az Állami Gazdaságtól, ezzel elindítva a saját borászatuk történetét. Közel 60 hektár szőlőt telepítettek 1999 és 2005 között állami támogatásból, melynek először 2003-ban lett meg a gyümölcse, az első tőkék akkor fordultak termőre. 2012-ben ezt újabb 6 hektár fiatal telepítés követte. Minőségi fajtaösszetételben rajnai rizling, olaszrizling, szürkebarát, ezerjó, cserszegi fűszeres, nektár, kékfrankos, pinot noir és cabernet sauvignon a meghatározó.

2011-ben további 10 hektárral bővült a területük a Balaton-felvidéki Lesencefalu község dombjain, melyen sauvignon blanc, pinot blanc, szürkebarát, cabernet sauvignon, valamint egy kevés átoltott olaszrizling képezi a fajtaválasztékot.

Balatoni vörös

Balatoni vörös

A megtermelt szőlőmennyiség mindössze 20-30%-át dolgozzák azonban csak fel, a fennmaradó szőlőmennyiséget értékesítik. A 2600 hektoliteres tárolási kapacitású borházban javarészt acéltartályos érleléssel, reduktív technológiával dolgoznak, de 30 db 220 hektoliteres, kétszer-háromszor használt barrique hordóban is érnek borok, illetve 5 új zempléni hordó ad helyet a tavalyi balatoni termésnek.

Gálék a rozéborok terén váltak fogalommá, hiszen a legtöbb elismerést ezzel érték el. A Le Mondial di Rosé Cannes-ról, azaz a rozéborok világversenyéről 2009-ben, 2010-ben és 2012-ben is aranyérmet hoztak haza. Ezen felül számtalan díj, oklevél és elismerés kíséri a pincészet rövid, ám annál eseménydúsabb történetét. Többek között Gálné Dignisz Éva 2013-ban az Év Bortermelője díjat is megkapta, eddig egyedüli nőként, ráadásul egy hátrányos borvidékről, a Kunságról.

A családi vállalkozás egyébként tökéletes összhangban működik, a szőlész férj és a borász feleség közös munkája szépen hozza az eredményeket. Sőt a gyerekek is bontogatják már szárnyaikat, és mindinkább kiveszik részüket a borászat életéből. Zsuzsanna a marketingért felel, míg testvére, a szintén szőlészként végzett Csaba a borászatban dolgozik.

dsc_1978_20161222021116910

A borsor:

Szigetcsépi Ezerjó 2015: 2,5 hektárnyi ezerjóval rendelkezik a pincészet, melynek nagy részét leválogatva bornak készítik el minden második évben, a másik részét szőlőként értékesítik. Alacsonyabb,11%-os alkoholtartalmú, intenzív illatú, ízben frissen szelt citrusokat előhívó bor, nagyon jó fröccsalap.

Szigetújfalui Rajnai rizling 2015: 8 hektár rajnai van a pincészet tulajdonában, az egyik legfontosabb minőségi szőlőfajtájuk. 2015-ben nagyobb mennyiséget készítettek belőle, szép egészséges volt a szőlő, idén a termés már csak egy kisebb tételnyire volt elegendő. 12,3% alkohollal bír, és reduktív jellege miatt egy nagyon könnyed, üde, fiatalos bort kaptunk a poharainkba. Mind illatban, mind aromákban hozza a rajnais jelleget.

Szigetújfalui Szürkebarát 2015: A pincészetnek mind Szigetcsépen (1 ha), mind a Balatonon (2 ha) vannak szürkebarát ültetvényei. Korábban összehasonlításként mindkettőt feldolgozták. A balatoni teltebb, tovább eltartható, míg Csépen gyümölcsösebb, komolyabb savakkal bíró borok születnek. A 2008-as tételre a legbüszkébb a pincészet ebből a fajtából, hiszen a VinAgora Champion díjasa lett. A 2015-ös is hasonlít rá némiképp, de a 2008-as évjáratúban több illat és test volt. Azért erre se lehet panasz, hiszen az Országos Borversenyen a legmagasabb pontszámot kapta fehérbor kategóriában.

Nagyon szép gyümölcsös illat, virággal megtűzdelve, telt, gazdag aromatikával, fehérhúsúak és citrusok váltakozásával. Savai erőteljesebbek, keményebbek, mint amit az illat után várnánk, kissé maszkulin kategórába viszik a bort. Ízében körte és őszibarack, pici fűszerességgel. Az élénk savak szép lendületet adnak a bornak, a végén zárásnak pedig egy pici kesernye érezhető.

odafelé

odafelé

Balaton-felvidéki Olaszrizling 2015: A Lesencefalun lévő 0,5 hektárnyi chardonnay tőkéket badacsonyi olaszrizlinggel oltották át, és mivel nem minden tőke sikerült, így 10-15 %-ban előtört a chardonnay az olaszrizlingnél. 1-1,5 hónapig seprőn tartották a bort, ezáltal teltebb ízeket produkál. Szűztermésből szüretelték, reduktív technológiával készült. Sok gyümölcsöt, lédús citrusokat kapunk a poharunkba – citromot, grapefruitot és lime-ot.

Szigetszentmártoni Cserszegi fűszeres 2016: Egészen friss bor, néhány napja került palackba. Kicsit irsais beütésű illat, nagyon gyümölcsös, virágos, főként bodzavirágot idéző. Aromában fehér húsúak tobzódnak, intenzív, fűszeres zamatú. Az újbor versenyen aranyat nyert.

Két chardonnay következett a sorban a balaton-felvidékről, egy 2015-ös és egy 2011-es tétel. A frissebb tétel 3,5 hónapot töltött új, zempléni hordóban, a vanília aromatika még kicsit erőteljes benne, simulnia kell még. Élénk savak, alma, körte, citrus aromák jellemzik. A 2011-es tétel 7 hónapnyi használt hordós érlelést kapott, de a hordókat kigyalulták és újraégették. Itt már szépen elsimult a hordó, összeértek az ízek, szép letisztult formáját hozza a bor. Krémesség, vajasság, háttérben citrusok érezhetők, míg a fő aromaként a barack dominál. Illatban megjelenik a fűszeresség, a sárga alma, a csonthéjasok.

Rozé Kékfrankos 2015: Szép gyümölcsös illattal és aromával bír, emellett rendkívül üde és frissítő bor. Kedves és behízelgő a virágos-epres vonallal, amit képvisel. Egyensúlyosabb és rendezettebb jellegű, mint a sorban őt követő 2016-os Szent Márton Rozé, mely pinot noir és zweigelt házasítása fele-fele arányban. Sokkal élénkebb, mint a ’15-ös társa, de azért már szépen le van kerekedve. Világosabb szín, tuttifruttisabb illat jellemzi. Az újbor versenyen aranyéremmel jutalmazták.

táj

táj

Balaton-felvidéki Cabernet Sauvignon 2015: Könnyedebb vörösbor kategória. 5 hónapot töltött használt kishordóban. Illatban csupa pirosbogyós gyümölcs, pici fűszeresség. Nagyon könnyed, jól iható, az alkohol is alacsony, csak 12,5%. 2011-es társa már egy sokkal teltebb, szép erdei gyümölcsöket felvonultató tétel, melyet egy pici hűvösség teszi még érdekesebbé.

 

Tehát a hangoló hármas borsor, melyet a pincéhez vezető úton abszolváltunk

Egy Neszmélyi Borvidékről származó nedűvel kezdtük a Kamocsay Prémium sorozat 2015-ös Ihlet nevű cuvée borával. Szép egyensúlyos tétel, komplex bor, három fajta alkotja: hárslevelű, chenin blanc és chardonnay. Nagyon érett alapanyag, jó savak, vastag a textúra, és illatban, zamatban egyaránt árad a trópusi mix. Lime befőtt, maracuja, ananász, grapefruit. Némi ásványosság is feldereng a végén, úgyhogy tényleg “ihletokozásra” alkalmas tétel.

A másik tétel a Kern Pincészet 2015-ös Olaszrizlingje volt. Kétlaki borászat, Tokajról és a Balaton mellől is szűrnek bort. Ez a tétel természetesen Balatonszőlősön termett, a délkeleti lankák meszes-agyagos lejtőin. A borunk egy igazi masszív fehér, krémes, tejszínes jegyekkel, nagy lehengerlő rusztikus testtel. Talán még egy picit a hordónak kell integrálódnia, a fehérbors, szegfűszeg, körte, dohány húzódik meg a háttérben, ásványos, krémes lecsengéssel.

dsc_1970_20161222075353419

A befejező vörösborunk a Balaton másik partjáról érkezett, méghozzá a déli oldalról, Balatonlelléről. Ezt írta róla Török Annamária kollegina júniusban: A kóstolót a Pócz pincészet egy zászlósborával, a 2013-nak elnevezett, valóban 2013-ból származó premium vörös cuvéevel zártuk. A két bordeauxi fajtát, a cabernet sauvignont és a merlot egy kevés kékfrankos egészít ki, ami mély rubintos megjelenést eredményezett. Feketebogyós, lekváros illat jellemzi a bort, mely tökéletes érettségről árulkodik. A 24 hónap barrique érlelés következményeképpen bájos karamelles, szegfűszeges illatok és ízek keletkeztek. A jellemzéssel tökéletesen egyetértünk és az öt hónap csak segített a bornak még jobban összeérni! (szerk.)