IMG_20180217_140711

Csillag születik? A Rosinantéban MiniSVÉTeztünk és Stílusos VillásReggeli Fesztivál Magyarországon először!

Csillagok születnek, vagy kialszanak… Mindenesetre a MiniSVÉTen többet kiosztottunk volna a helyszínnek: Szigetmonostor, Rosinante Fogadó és a helyszínen lévő vidéki éttermeknek.

 

A vidék nem csillagozódhat?

Hiába vannak fantasztikus vidéki éttermeink, egybegyűjtve ők alkotják a SVÉT-et vagyis a Stílusos Vidéki Éttermiséget – csillagot, pontosabban Michelin csillagot ők nem kaphatnak egyelőre, csak Budapest és vonzáskörzete. Ezt igen sajnálatos, mert bizony a vidék ereje megmutatkozik a SVÉTeken, miért ne mutathatnánk meg a nagyvilágnak, hogy nemcsak Budapest a csodás…

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Stílusos VillásReggeli fesztivál- Magyarországon először!

Egyszer egy évben: egész nap REGGELI 2018. május 13-án!

Ezek a Stílusos Vidéki Szállodások is mindig kitalálnak valamit, most egész napos reggelizésben vehetünk részt! Ropogós friss péksütemények, kecskesajtkrém, őrségi tökmagkrém, akácvirágos-mézes palacsinta citromos zsendicével, medvehagymás omlett batyu, erdélyi padlizsánkrém, vadmájas, Kisasszondi sajtválogatás, füstölt tokhal, rugelach, fürjtojás, füstölt csülökkrém, ibolya szörp, bodzás joghurt eperrel, zakuszka, friss tavaszi gyümölcsök és habzó bor… a Stílusos Vidéki Szállodáknak ezek jutnak az eszébe, ha egy igazán fényűző reggelire gondolnak. Az Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a Szeged melletti Platános Kúria 30 hektáros kertjében 2018. május 13-án nem csak ezekből a finomságokból, de az igazi, vidéki, ragyogó életérzésből is hoznak kóstolót. Folytatjuk a beharangozást, de még emlékezzünk meg a MiniSVÉTről!

IMG_20180217_142848

Álljunk meg csak a MINISVÉTnél!

Hat év után újra az ikonikus Rosinante Fogadó adott otthon a MiniSVÉTnek, hiszen innen indult minden! Február idusán az égiek kegyesek voltak, tiszta, hűvös napsütéses időben élvezhette a szombat délutánt a Rosinantéban a MiniSVÉT 600 vendége. Teltház volt, de szerencsére nem az a vad zsúfoltság, hanem szolid tömeg, amiben még lehet mozogni.

A borokról a Béres Szőlőbirtok munkatársai gondoskodtak, a száraz furminttól egészen az édes borokig szolgálták a falatok könnyebb lejutását a bendőkbe.

 

A vidéki lét vonzereje

Vidéken élsz, van kerted, vannak állataid, és jönnek újabb növények és állatok és már annyi van, hogy el kell adnod őket és akár meg is élhetsz belőle. A délutáni termelői fórumon Gotthard Viktor, a Szigetmonostori Kistermelők Közhasznú Egyesülete (SZIKKE) alelnöke elmondta, hogy az egyesületet hat évvel ezelőtt alapították párjával, és ma már egyre több kistermelő csatlakozik hozzájuk. Szigetmonostor szerencsés adottságokkal rendelkező település, Budapest ivóvízkészletének 80%-a ebből a térségből származik, ezért permetezni csak nagyon szigorú szabályokat követve lehet, így egyértelmű, hogy a biotermesztés a követendő példa. Az egyesület célja az, hogy néhány éven belül a helyi konyhák túlnyomórészt helyi alapanyagokat használjanak fel, de feldolgozóüzemek (aszaló, lekvár-és szörpüzem) létrehozásában is gondolkodnak.

 IMG_20180217_162640

A Rosinante Fogadóban otthonra lelhetsz!

Bár Paór Anikóval, a Rosinante Fogadó értékesítési vezetőjével korábban nem ismertük egymást, mégis olyan keresetlen közvetlenséggel kalauzolt végig a birodalmán, hogy még jobban éreztük magunkat a fogadóban. Minden kis szeg-zuga a fogadónak, az otthonosságról, az emberi léptékről szól.

Szikora Eszter, a Rosinante Fogadó ügyvezetője elégedett a rendezvénnyel. A tőle megszokott, közvetlen hangnemben fogalmazta meg benyomásait: „Hat éve az volt a vágyunk, hogy életre hívjunk egy élő közösséget, amelyben az innovatív és őszinte vidéki konyhát képviselő éttermek, és az értő, gasztronómiára fogékony vendégek találkoznak. Ez olyan örömtelire sikerült, hogy minket is meglepett, és hatalmas lendületet adott. Azóta barátságok szövődtek séfek és vendégek illetve vendégek és vendégek között is. Van olyan visszatérő baráti társaság, amelynek tagjai az első SVÉT-en ismerkedtek meg egymással, és azóta minden évben eljönnek hozzánk. Mindannyian ünnepként éltük meg a szombati napot, ahogyan az első óta minden SVÉT rendezvényt, mert számunkra is ünnep az együttlét, és nagyon jó érzés tudni, hogy a munkánkkal értéket közvetítünk a magyar gasztronómia színes világában.”

IMG_20180217_135022

A tavaszváró Mini SVÉT-en az alábbi éttermek vettek részt, az alábbi fogásokkal:

Kistücsök Étterem – Jahni László

Füstölt ponttyal töltött káposzta

Somogyi szarvas vadasmártással, ropogós kenyérkockákkal

Viator Étterem és Borbár – Gyurik Gábor

Vízibivaly lábszár, zeller, gesztenye

Levendulás Mille-Feuille a Pausa kávéháztól

Macok Bisztró és Borbár – Macsinka János

Szilvásváradi pisztráng rolád vargányás zellersalátával, édesköménnyel

Bükki vadraguleves szalonnás áfonyával

Meglepetés

Rosinante Étterem és Hotel – Jónás Gábor Kacsamáj, hagymalekvár, gyümölcs-chutney

Rosinante Étterem és Hotel – Jónás Gábor
Kacsamáj, hagymalekvár, gyümölcs-chutney

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Rosinante Étterem és Hotel – Jónás Gábor

Kacsamáj, hagymalekvár, gyümölcs-chutney

Mézes krémes

Erhardt Étterem – Erhardt Zoltán

Sáfrányos halászlé Pannóniából

Kacsacomb húsa poncichter babsterccel, házi tejföllel és uborkasalátával

Poncichter babsterc édesen, szilvalekvárral

Nomád Hotel és Glamping – Szaszák Zoltán

Ököruszály leves

Nomád fánk baracklekvárral

 

Vizíbivaly és társai

Kiváló fogásokat ehetett végig a publikum, nekünk kissé embert próbáló volt a rövid időn belül elfogyasztott cizellált ételsor. Persze nem kell, mindent magunkba tömni, mondhatná az ember, de a finom falatok csábításának nehéz ellenállni.

Gyurik Gábortól a Viator Étterem és Borbár séfjétől tudakoltuk a fogás készítési módját: „Kapott egy nedves sóoldatos áztatást a hús, szárazon. A vízibivaly származási helye Mosonmagyaróvár környéke. Majd tovább haladva a húskészítésében, konfitáltuk libazsírban 18-20 órán keresztül, utána felvágtuk és kihűtöttük. Majd visszamelegítettük saját mártásában, a zellerpüré kis krémsajttal és tejszínnel készül. A gesztenyét megpirítottuk kiszedtük a héjából, utána pedig megfőztük.” – ilyen egyszerű étel és mégis milyen magasabb rendű ízharmónia…

Viator Étterem és Borbár – Gyurik Gábor Vízibivaly lábszár, zeller, gesztenye

Viator Étterem és Borbár – Gyurik Gábor
Vízibivaly lábszár, zeller, gesztenye

Akkor térjünk vissza az egész napos reggelizéshez, május 13-án!

A Stílusos Vidéki Szállodáknak már széles rajongótábora van, ám ez az első alkalom, hogy kilépnek falaik közül és egyik tagtársuk kertjében randevút adnak a vidéki gasztronómia iránt érdeklődőknek – természetesen stílusosan. A Platános Kúria házigazdái, Helga és Péter egész napos programokkal várják a vendégeket. A szervezők kényelmes heverőkkel, plédekkel, chill-out hangulattal és medenceparti pezsgő- valamint fröccs-bárral is készülnek.

Kik is a szervező Stílusos Vidéki Szállodák?

Babérliget Kúria- Polány, Káli Art Inn- Köveskál, Kosbor Panzió- Magyarszombatfa, Nomád Hotel & Glamping- Noszvaj, Páskom Cottages- Lajoskomárom, Platános Kúria- Balástya- ők az első Reggeli fesztivál helyszíne, Rosinante Fogadó- Szigetmonostor

 

Mettől meddig tart a VillásReggeli?

Miért is ne lehetne az időt erre a napra megállítani? Az első Stílusos VillásReggeli 10:00-kor kezdődik és formabontó módon 17:00-ig tart – így igazi örömünneppé válik ez a májusi vasárnap.

Kell-e fizetni a belépésért illetve az ételekért és italokért?

A belépés a rendezvényre ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A regisztráció a www.stilusosvidekiszallodak.hu honlapon 2018. 04. 06. és május 10. között lehetséges. A hely befogadóképessége limitált, ezért a szervezők fenntartják a jogot, hogy a regisztrációt határidő előtt lezárják. A reggeli finomságokból kóstoló adagokat lehet majd vásárolni a standokon 300 Ft és 1500 Ft közötti áron.