DSC_0779

A rügyfakadás szépségei és a fagyás drámái

Melegedett a talaj aztán meg erősen hűlt, bizony régen volt már ilyen kiterjedt fagykár hazánkban. Ám nem jobb a helyzet külföldön sem, újabb cikkünk továbbhalad a szőlőben!

 

Fakadjunk, fakadjunk!

Szőlőültetvényeinkben a metszést követő időszak után beindul a nedvkeringés és ezt követi a fakadás időszaka. A nedvkeringés megindulásának kiváltó oka, hogy a talaj melegedésnek indul ennek következtében gyorsul a gyökerek anyagcseréje, fokozódik a növény vízfelvétele és egy úgy nevezett gyökérnyomás alakul ki. Ha a rügyfakadás előtt sebet ejtünk a növényen, folyadékcseppek válnak ki és hullnak le. Ezt a jelenséget hívják népiesen könnyezésnek. Ez a folyamat akkor indul meg, amikor 50 cm-es mélységben 6 °C, 20 cm-es mélységben pedig 8 °C-ra emelkedik a talajhőmérséklet. Ezt a folyamatot sok további tényező is befolyásolja, mint pl. a gyökerek elhelyezkedése a talajban, a fajok és fajták öröklött igényei valamint a növény fiziológiai állapota.

DSC_0776

Sír a szőlő….(népiesre véve a figurát)

A könnyezés folyamata két szakaszra bontható: a lappangó nedvkeringés, amikor a vízmozgás mérhető, de még nem látható, a második pedig a látható könnyezés, amikor a friss sebfelületen gyorsan, egymás után folyadékcseppek jelennek meg. Ez a folyamat az időjárástól függ és eltarthat akár 60 napig is. A könnyezési folyadék mennyisége tőkeformától is függ, kis tőkeformánál 3-6 liter, míg nagy tőkeformák esetében elérheti akár a 18-20 litert is. A folyadék összetételét tekintve javarészt víz ezért ez nem jelent különösebb veszteséget a növény számára.

 

Ami ma megtehetsz…

Amennyiben a metszést ősszel, vagy télen végezzük el, nem jelentkezik a könnyezés.  A nedvkeringés megindulása és a rügyfakadás közötti időszak kedvező a vesszők ívelésére. A vesszők könnyebben hajlíthatók, másrészt az időben végzett szálvesszőkikötés eredményeként nő a rügyek kihajtási százaléka.

WP_20160410_12_53_12_Pro

Mitől függ?

A szőlő rügyfakadása függhet: a szőlőfajtól és fajtától, a tőke fiziológiai állapotától, a rügyek fejlettségétől, vesszőn elfoglalt helyzetétől, a tavasz időjárási viszonyaitól, valamint a levegő hőmérsékletétől. A rügyfakadás akkor indul meg, amikor a levegő középhőmérséklete tartósan 10 °C fölé emelkedik. Legintenzívebb 26–30 °C-on. Ezen a hőmérsékleten a rügyek 8–10 nap alatt kifakadnak. Kedvezőtlen, hideg időjárás esetén a fakadás akár április végéig elhúzódhat. Ez a hőmérsékleti küszöb érték sajnos nem állandó, évenként akár 2-3 °C fokot is változhat, napjainkban pedig már ez az érték egyre feljebb tolódik.  A különböző fajták fakadása között is több nap eltérés lehet.

Későn fakadó tavaszi fajtáinknál (Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Kéknyelű) a fagykárosodás lehetősége kisebb. A folyamat során a duzzadó rügyek fokozatosan kinyílnak, és egyre több zöld hajtáskezdemény válik láthatóvá. A szőlőtőkének nem minden rügye fakad ki tavasszal, vannak rügyek melyek alva maradnak.

DSC_0783

Lesz, aki idén nem szüretel?

Az elmúlt napokban az ország számos területén, sajnos sok gazda szembesült azzal a ténnyel, hogy a tavaszi fagyok hatására a már fakadásnak indult szőlő rügyei elfagytak. Az éjszakai fagy hatására, reggelre a rügyek megbarnulnak ezzel jelezve az elhalást. Az elfagyás veszélyét általában nagyban fokozza a vizes talaj, valamint a keleti és a déli fekvés, mert az éjjeli nagy hideg után rendszerint erős napsütés éri a növényt. A fagyott tőkék másodrügyekből, alvó szemekből még ki fognak hajtani, de azon termésre már ne számítsunk. Fontos, hogy a kár ellenére sem szabad elhanyagolnunk a növényt, mikro és makroelem trágyázással segíthetünk a növénynek az újrakezdésben.

 

Napjainkban már egyre több helyen ünneplik a szőlő rügyfakadását és ezzel a tavasz megindulását is. Például most Abasáron 2016.04.30-án volt a Rügyfakadás ünnepe! Elkezdődik a talajmunkák időszaka is és a szőlő védelme a károsítók ellen, de ez már más lapra tartozik! Kövessetek minket immár a megújult oldalunkon!

 

UPDATE

A Gál Szőlőbirtok és Pincészettől kaptuk a hírt

Köszönjük kérdésed, kedves Gábriel, most még korai lenne erről nyilatkoznunk, mert még nem tudták teljesen felmérni a fiúk a károkat, tegnap éjjel -2,4 volt, majd meglátjuk, imádkozunk… És folyamatosan szórjuk három napja a növénykondicionáló szereket… (én csak “szőlő red bull”-nak hívom…) illetve még sajnos nincs vége, mert tavaly pl. május 4-én fagyott meg egy-egy ültetvényrészünk. Úgyhogy addigis remegve figyeljük az időjárást, és reméljük, hogy nem történik tragédia…