Szeretünk pezsgőzni, és most már ideje lenne eldönteni, hogy ünnepekre milyen pezsgőt igyunk. Vagy már rég eldöntöttünk, de szeretünk pezsgőzni, úgyhogy kimegyünk Belvárosi Piacra kortyolni…
Már a második
Második alkalommal lepik el a buborékok Budapest elsőszámú evőpiacát, ugyanis december 9-én ismét jön a VinCE Champagne a Holdon. A vasárnap délutánba nyúló villásreggelire a pezsgők, pontosabban a champagne-ok rajongóit várják, hogy különféle ínyencségek mellett végigkóstolják a legjobb champagne-házak kínálatát.
A VinCE Champagne a Holdon rendezvény célja, hogy az ünnepi szezon elején vendégül lássa mindazokat, akik reggel kilenctől már szívesen csatlakoznak egy bohém gasztro-bulihoz. Ahol a palackokat akár szablyázni is lehet, s a töltött poharak mellé osztriga, kaviár, szarvasgomba is kérhető. Persze a csarnok éttermei szintén az alkalomhoz illő menükkel készülnek, egy-egy champagne-házat is képviselve.
Nyitva lesznek a piac legnépszerűbb helyei – köztük a Michelin-csillagos Széll Tamáshoz és Szulló Szabinához köthető Stand25 Bisztró is, és történt pár új nyitás is az idén. Bíró Lajosék A Séf utcája és a Buja Disznó-k mellett pezsgőbárrá változtatták a földszint egy részét, stílusosan az eseményen debütál a Champoint a 4 majomhoz. Izgalmas és elegáns vonalat képvisel új szereplőként az extravagáns kanadai séf, Anatoli Belov a Husikám élén.
A földszinten
A földszinten, a champagne-ok szomszédságában találjuk az Arany Kaviár standját, ahol Szása különleges halas mantit készít, s mellette az étterem kaviárszakértője, Szalay Edina vezeti be a jobbnál jobb halikrák világába a látogatókat. Ahogy itt illik, a vendégek saját kézfejükről tudják megkóstolni az Arany Kaviár Gourmet Selection-t, többek között a szibériai tokhal malossolt, a kecsegekaviárt, az osetra malossolt és az imperial kaviárt, s mellé persze cahampagne-t is tölttethetünk a poharunkba. A MoszkvaTér bisztróban pedig izgalmas változások történnek, hiszen Szása mellé – aki executive chefként mindkét üzletre figyel – nemrég átigazolt Sára Zsuzsi, az Arany Kaviár volt sous chefje, aki pazar fogásokkal készül vasárnapra.
Nemcsak gasztro-sztárokkal koccinthatunk majd, hanem a művészvilág népszerű szereplőivel is, akik egyúttal piackonyhát nyitottak, mint Lakatos Márk a Lakatos Műhely-t, vagy Szabó Győző a Steamboo-t, jó őket a pult mögött is látni! A szomszédos Kandalló Market a champagne-hoz illő burgert kínál, s a Haxen Market tradicionális ízei és közösségi asztalai már érkezéskor nagyon csábítóak. A földszinti részt erősíti a Vörös Homár gasztrobárja, ahol nemcsak komoly osztrigakínálat lesz, hanem izgalmas tengeri ételek is rendelhetők.
A délutánba nyúló brunchon rengeteg finomság készül a különböző Benedictektől kezdve A Séf párizsis szendvicséig, lesz töltött tintahal, gambas pil pil, lazacok, garnélák, mangalica, kacsa hidegen-melegen, quiche, burger, tonkatsu, ceviche és számos izgalmas fogás erre az alkalomra, a buborékok méltó kísérőiként.
Mi szem-szájnak…
Ritkán van alkalom arra is, hogy csúcsminőségű olasz szarvasgombákat kóstolgassunk, de az Urbani standján lesz erre módunk. A Bolka Bonbon pultjánál pedig nehezen fogunk ellenállni a különleges macaronok sokaságának – de ez egy hedonista rendezvény, ahol úgysem lehet elég a jóból. A kiváló buborékok és melléjük alkotott ételek után – vagy közben – nem mindegy, milyen kávét kortyolunk, de a By Beans üzletében a világ legjobb termőhelyeiről érkező különleges kávék sorakoznak Per Nordby által pörkölve, espresso vagy filter technológiával készítve.
A földszinti közösségi piac helyén Champagne-korzó várja a látogatókat, ez a sétálókóstoló helyszíne, ahol a champagne-standok kínálatából válogathatunk. Jól ismert nevek és a hazai piac új szereplői egyaránt megtalálhatóak lesznek a választékban, akár az önálló standokon, akár a VinCE pop up bárjában.
A kóstolgatás mellett lehetőség lesz alaposabban is megismerkedni a témával, vagyis a gyakorlat mellett elméleti tudásra is szert tehetünk. A VinCE Lounge területén zajlik majd a Sommelier’s Choice program, laza hangulatú minielőadások, beszélgetések a borok és champagne-ok világában jártas szakemberekkel, pezsgőspohárral a kézben.
Dressy coat és bankkártya
A téli szezon legstílusosabb vasárnapi brunch eseményére elegáns öltözetet kap a piac, a dress kód a dressy coat, s a nap során a balatonfüredi Kredenc borbár rezidense, DJ Ernő Piaf szórakoztatja a közönséget. Akár érezhetnénk magunkat Párizsban vagy Lyonban is, de ezúttal Budapest egyik legszebb vásárcsarnoka „fürdik” a champagne-ban.
Az eseményre látogatók elővételben a https://champagneaholdon.hu/jegyvasarlas/ oldalon, és a helyszínen, készpénzes és kártyás fizetéssel is megvásárolhatják belépőiket, s érkezéskor máris egy pohár ajándék Alfred Gratien-nel kezdhetik a napot.
A belépőjegy ára (3990 Ft) nemcsak az első pohár pezsgőt tartalmazza, hanem a programokon való részvételt is, a kóstolandó buborékok vásárlása pedig a standoknál és az éttermekben történik, készpénzes és helytől függően bankkártyás fizetéssel.
Akár reggelizni, akár ebédelni, de mindenképp érdemes megérkezni délutánig a Belvárosi Piacra, hiszen ez a vasárnap egyedülállónak ígérkezik a kezdő és haladó ínyencek számára egyaránt.
Champagne választék a Belvárosi Piacon
Alfred Gratien, Ayala, Bollinger, Charles Heidsieck, Delamotte, Dom Pérignon, Duval-Leroy, Pierre Gimonnet, Jacquart, Laurent-Perrier, Louis Roederer, Mandois, Moёt&Chandon, MUMM, Palmer, & Co., Paul Bara, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Pommery, Salon, Taittinger, Veuve Clicquot
Mit jelent a champagne?
Champagne csak a franciaországi Champagne borvidéken készülhet, 1936 óta eredetvédelem alatt áll, de történelme sokkal távolabbra nyúlik vissza. A champagne-házak évszázadok óta készítik nem évjáratos cuvée-iket a különböző évjáratok, szőlőfajták és alrégiók borainak házasításával. A kiemelkedő évjáratok terméséből ugyanakkor kisebb tételszámban készítenek évjáratos champagne-okat, amelyeket jellemzően hosszabb érlelésnek vetnek alá. Három szőlőfajtából készítik – ez a pinot noir, a chardonnay és pinot meunier – úgynevezett méthod traditionnelle eljárással.
MENÜK
STAND25
Stand25 take away – helyben szeletelt sonka, savanyúság, kenyér
Tojás Benedict, sonka
Kacsamáj terrine
Gulyásleves
Túrógombóc
Champagne: Bollinger
A SÉF UTCÁJA
Töltött tintahal
Gambas Pil Pil, burgonya
Champagne: Pol Roger
BUJA DISZNÓK
Sertésszűz tonkatsu
Buja klasszikus
Champagne: Taittinger
LAKATOS MŰHELY
Kakas rilett/humusz/pereszke/turbolya/scampi
Báránygerinc/édeskömény/sárgabarack/tavaszi tekercs/burgonya
Fekete erdő
Champagne: Piper-Heidsieck
KANDALLÓ MARKET
Quiche
Kandalló burger
Macaron
Champagne: Paul Bara
STEAMBOO
Benedict Magnum
Prosseccos- kapros lazacleves
Vaddisznókolbász-krémmel töltött puliszkagolyók
Vaníliás-erdeigyümölcsös rizsdesszert
Champagne: Moёt&Chandon
MOSZKVATÉR
Pácolt lazacbatyu kapros mascarponéval
Kacsmáj terrine fügével és kakukkfüves kaláccsal
Champagne: Louis Roederer
VÖRÖS HOMÁR GASZTROBÁR
Polip carpaccio marinált céklával és tempurában sült osztrigával
Sóágyon
sült osztriga citrusos-fokhagymás vajjal
Champagne tekercs (pezsgős és narancsos rákhússal, sütőtökkel és rukkolával töltött sushi)
Osztrigák:
– Fine de Claires
– Utah beach
– Tsarskaya
Champagne: Duval-Leroy
HAXEN MARKET
Garnéla, kacsamáj, birs, tepertős pogácsa
Csokoládé desszert Valrhona Manjari
Champagne: Veuve Clicquot
HUSIKÁM
Pácolt vöröslazac, burgonyasaláta, créme fraiche
Tokhal terrine
Szt. Jakab kagyló, pulled pork, hollandi mártás
Füstölt mangalica hasaalja alma brandy infúzióval
Belga gofri, fürj, libamáj mártás
Champagne: Ayala
CHAMPOINT A 4 MAJOMHOZ
Ceviche á la Bíró
A Séf párizsis szendvicse
Champagne: Laurent-Perrier
ARANY KAVIÁR
Halas manti és kaviárkóstoló Szásáékkal
Champagne: Charles Heidsieck
A VinCE Champagne a Holdon eseményoldala: www.champagneaholdon.hu
Facebook eseményoldal: https://www.facebook.com/events/272410360084015/
Helyszín: Belvárosi Piac – 1054 Budapest, Hold utca 13.
Kezdés: 09:00 Zárás: 16:00
Játékunk nyertese: Tapolczay Noémi
Gratulálunk!