Vakáció, az van kérem szépen és még préseljük ki a nyárból amit lehet, mert már indulnak a szüretek aztán jön az Ősz is.
A következő BorMozit szeptember 12-én tartjuk, részletek, csatlakozás: katt ide!
Nyulasi Gábriel István írása
Van még ezerrel Vakáció
Vakáció bizony, amikor nyaralni kell és mi a bormozival engedtük el a híveinket. Júniusban szervezési akadályok miatt kimaradt a bormozi, augusztusban meg sosem tartunk vetítést. Így esett a választás az év legforróbb júliusára, hogy jól kibormozizzuk magunkat még az Ősz előtt. Úgyhogy valóban bormozival nyaraltunk rendesen, ilyenkor még feszes az immunrendszer. Nyaralni mennek a csúnyaságok, mint a covid, torokgyík, dengue láz vagy a jó öreg influenza. Sajnos a feledékenység nem megy nyaralni, így volt aki emiatt maradt le a Párbeszéd című francia filmről és a jó borokról.
A következő BorMozit szeptember 12-én tartjuk, részletek, csatlakozás: katt ide!
Vakáció van a filmben
Párbeszéd, eredeti címe: La pointe courte – francia dokumentum játékfilm, 89 perc, 1956-ból. A cím egy dél-francia kis halászfalu neve, mely Sete közelében fekszik. Ide érkezik Párizsból egy asszony, hogy végképp szakítson egy ideje már itt tartózkodó (szintén párizsi) élettársával. Dupla réteg a női rendező, Anges Varda filmjében, a férfi és a nő között mélyfilozófiai csatározás, miközben a halászfalu dokumentarista bemutatása zajlik.
Vakáció bubikkal
Nem mondtunk le a podcastről Zsuzsival, teljes nevén Gestas-Gál Zsuzsannával, aki a Gál Szőlőbirtok és Pincészet kereskedelmi és marketing feladatait oldja meg nap, mint nap. Édesanyja, Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza kapta meg az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától 2013-ban, első nőként a díj történetében. Imádjuk a családot a borokat a birtokot, bortúrázni náluk voltunk a legtöbbet. Mivel is lehet jól kezdeni egy borsort, mint bubival.
Gál Pincészet és Szőlőbirtok Jóbarát Gyöngyöző 2023 (Kunság) Egy igazi VINAGORA champion díjas bubis borocska. Rajnai és olaszrizling kb. fele-fele arányban. Citromsárgás szín, jó bubizással kerül a pohárba. Be kell hűteni rendesen egy igazi jolly joker, lehet étkezés előtt – aperetifnek, lehet étkezés közben – kísérőnek, (saláta, tészta, vagy akár disznótoros ételek), étkezés után – digesztívnek vagy étkezés helyett. Illatban nectarin, fehérhúsú barack, nyári alma, lime kellemes egyvelege. Jó svádájú savak, megfelelő buborékszerkezet ennyi pont elég… Mire is? Hogy kérjünk még egy pal.., khm, pohárral.
Vakáció organikusan folytatva
A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyományai alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérel bennünket. grofdegenfeld.com
Egy félszáraz virgonc borra esett a választásunk a pincészettől. Hogyan készült? A bogyózott-zúzott cefrét egy óra áztatás után pneumatikus tankprésben préseltük, organikus fajélesztővel, rozsdamentes acéltartályban Honnan származik? Mezőzombor – Galambos dűlő Talaja jellemzően barna erdőtalaj, azonban előfordulnak benne löszfoltok. Az alapkőzet riolit, amely szinte teljesen fedett riolit tufával. Tarcal – Terézia dűlő Talaja a lösz és a barna erdőtalaj optimális keveréke, amely riolit alapkőzeten, de perlit kupon nyugszik. Az összes szőlőültetvényünk 2009 óta organikus művelés alatt áll. Szürete Szeptember közepén technológiailag érett szőlőfürtöket szedtünk a félszáraz, organikus Muscat Blanc borunk elkészítéséhez. Analitikája: Szárazsági fok: félszáraz Cukortartalom: 9,8 g/l
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023 Muscat Blanc vagyis leánykori nevén sárgamuskotályból készült a bor. Halvány citromsárga szín, zöldes reflexekkel. Kirobbanóan friss az orrban citrusok, viola, fehérbors, sós permet, nyári alma és bodza. Szájban is hozza a kötelező elemeket (tehát átjönnek az orrban érezhető aromák) üdítő savakkal, az a tíz gramm körüli cukor szinte eltűnik benne, csak kerekíti az összképet. Iskolapéldája egy jól felépített, harmonikus, könnyed bornak, amely önmagában és ételekkel párosítva is megállja a helyét. Legutóbbi cikkünk a pincészetről: katt ide! És van bizony egy podcastünk a pincészet képviselőjével: katt ide!
Zeniten a Vakáció
A zenit magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. 1951-ben nemesítette Király Ferenc az ezerjó és a bouvier keresztezésével létrehozva. Szinonim neve: Badacsony 7.
Nagy Gábor kiváló minőségű borokat készít családi birtokán Pázmándon a Velencei tó partján, az Etyek-Budai borvidéken. Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Zen 2023 (Etyek-Budai) Egy igazán gyümölcsös ZEN zenit, hihetetlen intenzitással és rétegekkel varázsol el. Őszibarack, mandarin, nyári alma, citrusok duruzsolnak szépen ízben és illatban egyaránt. Nem okoz csalódást, ez az Év Zenitje. A test a savak, a lecsengés mind-mind az optimumon kimaxolva. Hibátlan, tankönyvbe illő találkozás ez. Már értjük, hogy Nagy Gábor hogyan inspirált sok helyi borászt. Készült a pincészet képviselőjével egy jóízű podcast: katt ide!
Vakáció Badacsonyban
Az Edvi Illés pincészet ökológiai gazdálkodást folytat a szőlőben, és a pincében sincsenek uniformizáló technológiák vagy segédanyagok. A borokat spontán módon erjesztik, kizárólag minimális ként használva a készítés során. Hosszú erjedés, majd rövid idejű fahordós érlelés jellemzi a technológiát, ezt követően a tételek végül tartályban kerekednek a palackozásig, majd palackban a forgalomba kerülésig. A cél a lehető leghitelesebben megmutatni a Badacsonyt mint termőhelyet a borokon keresztül.
Nem elírás – azonos évjárat két rajnai rizlingje egy történetet írnak le: egyiket azonnal, másikat a szüret másnapján dolgoztuk fel. Ez utóbbi tétel vagyis a Hajnali Rizling 600 literes, 9 éves szivar alakú hordóban erjedt és érlelődött, ami igazán jellegzetes, gazdag aromákat eredményezett.
Edvi Illés Hajnali Rizling 2020 (Badacsony) Már az első szippantásra egy igazi hamisítatlan badacsonyi boréletérzés… Igazi terroir bor, sósság, ásványosság, rózsabors, pici petrol, kovakő, bazalt, citrusok, jonatán alma, szépen integrált hordó, jó érzetű fával, lendületes savakkal, elég hosszú a korty.
Igazi badacsonyi történet, ez tényleg a hegy leve, benne van minden, a táj, a hagyomány, az élet. Reméljük, hogy még sok ilyen remekbeszabott történet kerül ki a pincészetből, mi igazán drukkolunk!
Készült a pincészet képviselőjével egy jóízű podcast: katt ide!
Vakáció rózsakővel
A pincéről: fiatal pince, 2018-ban alakultak, a család eredetileg más területen tevékenykedik, azonban generációkon keresztül már több száz éve foglalkoznak borral. Jelmondatuk: Hedonick a palackozott hedonizmus! Ők Pilisvörösváron dolgozzák fel a szőlőt, de a Mátrában (is) szüretelnek és Badacsonyban is van területük. Tehát a Föld szívcsakrájánál (Dobogókő) születik a bor. A XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon öt tétellel indultak, melyből mind az öt boruk díjazott lett.
Hedonick Pince Rózsakő 2022 (Badacsony) Badacsonyi borvidék, Gulácsi hegy. 2022 szeptember végi szüret, rövid áztatás, erjedéstől fele hordóban fele tartályban pihent a finomseprőn. 5 hónap után összefejtés és még néhány hónap pihentetés tartályban majd palackban. Igazi badacsonyi bor, le sem tagadhatná, kiváló savszerkezet a bazaltorgonákhoz méltó. Fehér virágok, ásványok, sok-sok citrussal az orrban. Szájban is a friss lime és citrusos jegyek az irányadóak és az ásványok. Most is hozta a bor, amit vártunk tőle egy ízig-vérig badacsonyi karaktert. Készült a pincészet képviselőjével egy jóízű podcast: katt ide!
Az igazi Kunsági vakáció minden ízében
A podcastet itt tudod meghallgatni amelyet, a pincészet képviselőjével Szentpéteri Flórával és Attilával készítettünk: katt ide! “Családi pincészetünk három generáció tapasztalatát öleli fel. 65 hektár szőlőterületünk Kiskőrös és környezetében terülnek el, homokon és löszös alapkőzetű meszes talajokon. Prémium borcsaládunk minden tagját dűlőszelektált, terméskorlátozott, különleges minőségű, válogatott alapanyagból készítjük.
Szentpéteri Borpince Prémium Cabernet Franc 2019 (Kunság) Ez a bor a savakról és a fűszerekről szól. Ruganyosan fiatal, de azért érződik, hogy nem egy habkönnyű, lágy vörös, hanem itt izmos alapanyag szerepelt. Van alkohol is bőven és a fűszerek tobzódnak a piros bogyósokkal. Ribizli, korai cseresznye, fehér faeper, szegfűszeg, fahéj, pici rózsabors. A savas szépek a kevéske tannin a háttérben lesimulva. Közepes hosszúságú a korty kissé fűt, de ez nekünk teljesen rendben van. A legutóbbi kóstolásnál még kicsit megilletődött volt a bor, de most már áradón mutatta meg az erényeit.
Vakáció zárása egy igazán különleges borral
A Homola Pincészet borai közös alkotás eredményei Homonna Attilával, a pincészet főborászával. Örömmel és harcokkal teli közös munka ez. Mindketten a 100%-os végeredmény hívei vagyunk, nem kötünk kompromisszumot.
Támogatásunkkal jött létre és kerül megrendezésre az immár 3 napos és sok színpados Paloznaki Jazzpiknik, mely szerintünk a régió egyik legszínvonalasabb, de mindenképpen a leghangulatosabb zenei rendezvénye. Az utóbbi időszak a Homola birtokon egy új választék és a hozzá tartozó új arculat kidolgozásával telt. A szőlőművelésben, borkészítésben viszont már jóval ezelőtt a termőhelyi, organikus irányt követték. Fókuszban Paloznak, két helyi (olaszrizling, kékfrankos) és két (sauvignon blanc, syrah) világfajta.
Homola Kékfrankos 2013 (Balatonfüred-Csopak) Izgalmas bontás volt, az ember nem tudhatja, hogy mire számítson egy több, mint tíz éves bornál. Nem volt pincében tárolva, (15-25 celsius fok között a spájzban) igazából annyira nem is tudom, hogy mióta van a birtokomban a bor. Barnás, téglás vonulatok a szélen, látszik a 11 év rajta, de belül ott a mély rubin színvilág. Illatra jön a gomba, érett meggyes konyakos felhangokkal, poros út, menta, aszalt szilva, pici sósság. Ízben is jönnek az illatban tapasztaltak, tehát élő a bor, nem esett szét, sőt igazán szépen mutatta az érett, nagy vörösbor karakterét. A savak is gyönyörűen megmaradtak. Kimondhatjuk, hogy az évtizedes kékfrankos szépen ért össze a palackban és jelenlegi állapotában is kiválóan élvezhető!
Párbeszédes vakáció
A film gyönyörű képekkel operált és tisztán, kendőzetlenül mutatta meg a halászfalu életét, Agnes Varda 1955-ös rendezését ezek miatt is a francia filmes újhullám előfutárának szokták nevezni.
A halászfalu önmagát játszotta, amiben nem volt hiba, a helyi lakosok öröme és bánata dokumentarista módon jelent meg. A főhőseink Lui és Elle akiket, Philippe Noiret és Silvia Monfort alakít olyan mondatokat reptetnek a levegőbe, melyek néha túl soknak bizonyulnak. Olykor leesnek a mondatok a vászonról, olyan mintha minden nő és minden férfi nevében fejtenék ki a teóriákat a páros tagjai. Mélyfilozófiai tépelődések, “héjanász az avaron”, mint két idegen elmélkedését hallanánk. Ezeknek az embereknek volt valaha egymáshoz közük? A mozi elején két külön világ, sokáig az érintés is hiányzik kettejük közül. Aztán minden megfordul, a falu ünnepén ők is úgy döntenek, hogy folytatják kapcsolatukat. Amúgy a film igazi “macskafilm” rengeteg cicát látunk úton-útfélen.
Az este közönségnyertes bora: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023
GRATULÁLUNK!
A következő BorMozit szeptember 12-én tartjuk, részletek, csatlakozás: katt ide!
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )