Talaj és Terroir, azaz amit a talaj el tud mondani a borról
Az ihatóbb Magyarországért
Talaj és Terroir mesél
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a Magyar Talajtani Társasággal (MTT) együttműködve programsorozatot indít, melynek során Magyarország 22 borvidékén, egy-egy borászat közreműködésével, azok egy kiválasztott szőlőültetvényében, egy feltárt talajszelvény segítségével, szakemberek mesélnek a dűlő talajáról és földrajzi környezetéről.
Talaj és Terroir 11 borvidéken
Az idei évben 11 borvidék ad helyszínt a programnak, amely terveink szerint 2025-ben újabb 11 borászat bevonásával folytatódik. A kampány célja, hogy a talajszelvényen keresztül bemutassa a terroir és a bor közötti szoros kapcsolatot, és felhívja a figyelmet a talaj létfontosságú szerepére az egyén és a társadalom életében. Célunk a terroir jelentését mindenki számára érthetővé tenni, és rávilágítani arra, miként járul hozzá a terroir egy bor egyedivé válásához.
Mi a terroir?
A terroir szó magában foglalja a társadalmat, a történelmet (borvidéki kultúra és hagyományok), a természetet (klíma, szőlőfajta, klón, az alany típusa és kora) és a talajt, valamint ezek együtthatását.
Hogyan hat a borvidékre a terroir?
Az idén induló programsorozat fókuszában a talaj és annak összetett hatása áll. A talaj összetételének, szerkezetének és tápanyag szolgáltató képességének megismerése a borvidékek szőlészeinek és borászainak nemcsak hasznos információt jelent, hanem iránymutatásul szolgálhat az eredményes gazdálkodáshoz.
A terroir a stílus záloga
A talajszelvényeken keresztül, mint egy könyvben, megjelenik a domborzati helyzet, a helyi földtan, a felszínfejlődés, a talajt takaró növényzet, az éghajlat regionális és apró, helyi jelenségei és természetesen, az ember. Többek között a talaj ezen adottságai teszik egyedivé, de közben beazonosíthatóvá a bort és adnak lehetőséget a borászoknak saját egyéni stílusuk kifejezésére.
Talaj és Terroir program
A szőlő-bor ágazat számára a program kiemelt fontossága, hogy a termőhely szakmai alapjainak feltérképezésével segítsen az abban rejlő potenciál kiaknázásában. A tudatos szőlőművelés és bortermelés alappillére a szőlészek és a borászok eredményességének, az erre épített bormarketing pedig iránymutató a fogyasztók számára. A talaj sokféleségének és sokszínűségének megismerése csak az első, de nagyon fontos lépcsőfoka ennek a törekvésnek.
Romló talajegészség…
További célkitűzése a programnak, hogy közösen felhívjuk a szakma és a társadalom a figyelmét a hazai termőtalajok fontosságára és állapotára. A legfrissebb uniós statisztika szerint a kontinens talajainak 60-70%-a beteg, azaz állapota, termőképessége (tehát alapvető funkciója) romlik, ami nemcsak az élelmiszerbiztonságot, hanem a természeti környezet fennmaradását is veszélyezteti. Amíg ez nem tudatosodik a társadalom minden szintjén (és nemcsak a mezőgazdaságban), addig a szakmai szervezetek nem tudnak hatékonyan fellépni a talajok védelme érdekében.
A program helyszínei:
Borászat | Borvidék |
Babarczi Szőlőbirtok és Pince | Pannonhalmi Borvidék |
Belward Pincészet | Pécsi Borvidék |
Csanádi Szőlőbirtok | Hajós- Bajai Borvidék |
Disznókő Szőlőbirtok | Tokaji Borvidék |
Feind Pincészet | Balatonfüred-Csopaki Borvidék |
Gál Szőlőbirtok és Pincészet | Kunsági Borvidék |
Günzer Tamás Pincészete | Villányi Borvidék |
Kancellár Birtok Somló | Nagy-Somlói Borvidék |
Kősziklás Borászat | Neszmélyi Borvidék |
Légli Szőlőbirtok | Balatonboglári Borvidék |
Vesztergombi Pince | Szekszárdi Borvidék |
A kampánynap időpontja 2024. szeptember 28. 10:00 óra
A kampánynap helyszínei a 43. Országos Borversenyen díjnyertes borászatai. A Borverseny nyertesei: katt ide!
borítókép forrása: https://www.wineandmore.com/stories/terroir-wines/
Sajtóanyag alapján (x)
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )