2014. november 6. – Az ihatóbb Magyarországért
Magyarország nem a vörösborok hazája, ezt illik leszögezni. Viszont ettől függetlenül vannak itt jó vörösborok, és a piac is kiköveteli a kékszőlő telepítést. Hiába vannak klasszis fehér boraink bizony a divat a vörösre áll. Ráadásul itt a hűvös idő és ilyenkor szívesen bont az ember egy tüzes vöröset. A Winelovers csapata megszervezte nekünk a nagy találkozásokra a lehetőséget, ez a Bordó Blend rendezvénysorozat. Sok-sok jó vörös egy helyen, ez a Bordó Blend programsorozat csúcspontja a Nagy Bordói Kóstoló, amelyre 2014. november 29-én a Sofitel Budapest ötcsillagos szálló termeiben kerül sor.
Újra tele lehet a poharad, és csak kóstolj, kóstolj! Tapasztalatszerzés a javából egy nagy kóstoló, persze ne feledd: A mérték, érték!
A rendezvényen a borok borvidéki megoszlása a következő, hozzávetőlegesen a legtöbb borral Villány képviselteti magát, szorosan követi őket Szekszárd, majd a dobogó harmadik képzeletbeli fokát Eger foglalhatja el.
Lesznek mesterkurzusok is a témában, összesen három érdekfeszítő előadásra ülhet be a publikum. Az egész napos program legjobban várt része az a több mint hatvan pincészet százhúsz borát felvonultató sétáló kóstoló, ahol szinte az összes olyan hazai pincészet megtalálható lesz, akik komolyan veszik e szőlőfajtákat. Vegyük őket komolyan mi is, hagyjuk, hogy a vörösboraikkal elkápráztassanak bennünket.
Miből áll egy bordeaux-i cuvée? Ha ezt a francia bort választod, rögtön látod a palackon, hogy a pincészetek, a chateau-k nem fognak külön fajtákat megjelölni. Azt tudjuk, hogy az ottani házasítások három fő fajtából áll, (de azért kerülhet bele bőven másféle szőlő bora) a lehetőségek száma végtelen.
Azt szokták mondani, hogy a Cabernet sauvignon a talapzat, a savgerinc és tanninszállító. Cabernet franc a fűszerek és fineszek hordozója. Merlot viszont a buja gyümölcsök, a bársonyos lágyság képviselője. Ezek persze olyasféle általánosítások, mint a horoszkópok kosainak falba rohanása, vagy a mérlegek mérlegelése, illetve a rákok hátrálását is említhetnénk. Sokkal összetettebb a különböző borok szerepe egy cuvéeben. Milyen a terroir, évjárat, fajta, szüret, stb.? Hogy kezelik a bort a pincében? Annyi lehetőség, annyi elágazás egy bor életében, hogy aztán vagy tündöklő csillaggá váljon, vagy jobb esetbe belesimuljon a középszerbe. Bizonyosodj meg, hogy itthon otthon vannak ezek a francia kékszőlők, lásd meg a magasabb harmóniákat.
Összefoglalva, vörösök kifulladásig a Bordeaux-ról elszármazott világfajták hazai interpretációi a fókuszban.
Mesterkurzusok:
Bordeaux-i borok mesterkurzusa
2014. november 29. 12:30-14:00
Sauska Cuvée 7 mesterkurzus
2014. november 29. 15:00-16:30
Villányi Franc mesterkurzus
2014. november 29. 17:30-19:00
Kiállítók:
Babiczki Wine, Balla Géza Pincészete, Bock Pince, Bodri Pince, Bor és Más, Borkorzó – Ch d’ Escot Medoc, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Bukolyi Családi Birtok, Canter Borház, Cezar Winery, Csányi Pincészet, Csernus Pince, Dalmácia Konoba Borpince, Demeter Pince, Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság, Dúzsi Tamás Pincészete, Egri Korona Borház, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete, Eszterbauer Borászat, Fekete Borpince, Ferenczi Szőlőbirtok, Ferger-Módos Borászat, Frittmann Borászat, Garamvári Szőlőbirtok, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt, Gróf Buttler, Gutman Borpince, Heinemann Testvérek, Heumann Pincészet, IFDT – Mouton Cadet – Baron Philippe de Rothschild, Ikon Borászat, In Vino Veritas, Jackfall Bormanufaktúra – BGB, Jandl Borászat, Jekl Pincészet, Koch Borászat, Kovács Borház, Léránt Pince, Linbrunn Pincészet, Liszkay Borkúria, Malatinszky Kúria, Merfelsz Pincészet, Mészáros Borház, Németh János Pincészete, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pántlika Pincészet, Petrény Winery, Polgár Pince, Recas Pince, Ruppert Pince, Sauska, Sebestyén Pince, Szecskő Pince, Takler Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Thummerer Pince, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Twickel Szőlőbirtok, Villa Tolnay, Vylyan Pincészet.