Somló és Szekszárd varázslata – A Hollóvár és a Pastor Pincészet borbemutatója

2012. január 16. – Nyulasi Gábriel István

Fehér és vörös, mineralitás és szenvedély, magyar és olasz – és sok párosítást rá lehetett volna még az estére húzni. A somlói Hollóvár Pince, Takács Lajossal az élén, és a szekszárdi Pastor Pince, Juhász Tibor vezérletével, kiegészítve a magyar és olasz harapnivalókkal szálltak síkra a dunai rakparton található borbárban a borrajongók kegyeiért. A toszkán sonkák, aszaltparadicsomok, sajtok, olívabogyók mellett, a magyar sonkamester, Árpás László füstölt remekeivel is bélelhettük a határozott savakkal felizgatott gyomrunkat.

A vájtnyelvű borrajongóknak nem kell bemutatnom a Hollóvár Pincészetet. Aki Somlót ismerni szeretné, annak kihagyhatatlan Takács Lajos borművészete. A szüretet sosem kapkodja el, nála biztos beérik a szőlő, ezért lesznek borai utánozhatatlanul egyediek, vadak és buják. A háromhektáros birtok a Somló hegy (egyedülállóan a hegy minden fertályán van szőlő) egyik legjobb déli lejtőjén terül el. Jó esetben 5000 palack bort tudnak elkapkodni a kortyolók évente a termésből. Bakművelés, hozamkorlátozás, kíméletes szőlő és borkezelés, színmust – összefoglalva szavakban a titok.

„Pastor borok nem csak egy pásztorórára” cseng most már egyre ismerősebben a szekszárdi nedűket kedvelők fülében. Juhász Tiborral és boraival, már több éve tartó barátságot ápol Az ihatóbb Magyarországért, közös kulturális akcióink, nyereményjátékok fémjelzik az együttműködést.. Kapaszkodik az új erő, a borvidék második vonala, borai frissek lendületesek, őszinték, jó ivásúak. Ár érték arányban is kiválóan megállják a helyüket, borászunk a Prantner birtokon tanulta az alapokat, majd külföldön csiszolta ismereteit. (a történet itt található: www.pastor.hu) Visszatérve alapította meg néhány éve a Pastor Pincészetet. Juhász Tibor a saját útját járja, küzdelmesen, de elszántan, hogy minőségi borokat készítsen a szekszárdi dűlőkön.

Hollóvár Hárslevelű 2008

Meleg karakterű illat, mézeskörtés, majd megindul a bazalt-támadás. Szikár és játékos egyben, nagy savak, nagy potenciál. Mi még nem teszteltük, de állítólag egy kibontott palack egy hétig sem vesztett minőségéből.

Hollóvár Furmint 2008

Megosztó bor, sokak kedvence, intenzitása, mint egy ökölcsapás. Valahol felhangzott, hogy büdös, de nagyon jó. Nem könnyű értelmezni, hagyni is kell kicsit tisztulni a gondolatokat előtte, meg a bort is lehet picit szellőztetni, hogy járja át a levegő. Furmint a javából, érződik rajta az túláradó érettség, mely megvadul a pohárban. Be kell osztani, illata, csípős, fehérbors, édeskömény, minerális, húsleves és sonka animalitás, citrus is beköszön. Hosszú a korty, masszív.

Hollóvár Sauvignon Blanc 2008.

Ezt a világfajtát a borász eredetileg a külföldiek kedvéért telepítette, ám a számítás nem jött be, az idegenek a számukra idegen fajtákra sokkal kíváncsibbak. Azért mi örülünk az ilyen kísérleteknek, hiszen izgalmas, hogy egy világfajta mire képes Magyarország egyik legkarakteresebb borvidékén. A vulkanikus talaj és az egész terroir fajtafelülíró működését, már többször tapasztalhattuk, ékes bizonyíték erre Tokajon, Árvayék Sauvignon Blanc-ja. Itt sem járunk másképp, halovány jelekben mutatkozik meg a francia fajta, az egész egy citrusos és minerális bomba. Karakteres savak dolgoznak, több rétegben illatozik, komplex és bírja a test a 14-es alkoholt.

Pastor Kékfrankos Rozé 2010

Gyönyörű hersegős, ropogós rozé, epres, málnás felüdülés. Jön a gyümölcsorgia, melyet még felfokoz, és lekerekít a 3g maradék cukor. Ettől egy kicsit leányos lesz, de igazi csábító, kedves első randis ital, nem bukhatsz vele. A savgerinc is rendben van, kis bubi is fokozza az örömöt.

Pastor Kadarka 2009

Könnyed kadar, mozgékony, friss, gyümölcsösen élénk savakkal spékelve. Meggyes, cseresznyés valóság, fűszeres ahogy kell, nagyon jól csúszik. Egy pörköltnek ideális kísérő, de magában is kellemes élmény. E bor alapján is mondhatjuk, hogy igen, van létjogosultsága a Kadarkának Magyarországon. A mi kadarkánk a magyar pinot, hungarikummá nemesült az évszázadok alatt. A játékos savak, és a fűszeresség tulajdonságaiban tudja az erényeit leginkább megcsillantani. Kis mennyiségben ugyan, ám sok helyen találkozhatunk vele.

Kortyoltunk légies finomságú, könnyű testűt az Alföldről, robusztust Villányból, úthengert Aradról, szépeket Szekszárdról, Egerből. Meggyötörte őt az élet, leginkább a szocialista termelési lázat sínylette meg. Tudjuk a történetet, a 16. században, jött a rácokkal, akik a törökök elől menekültek. A vörösborkultúrát köszönhetjük a fajtának, hiszen addig hazánk leginkább fehérborokban bővelkedett. Talajhoz közel, bakművelésben találták meg az optimális termelési módot. Ezzel sok-sok görnyedést okoztak a szőlőültetvényekben dolgozóknak.  Emiatt ki is alakult a jellegzetes görbe testtartás, ők lettek a „kadarkás emberek”, akiket ezáltal messziről fel lehetett ismerni. A filoxéra vész megtizedelte a 19. század végén, mint minden fajtát. Ám közel sem volt annyira káros, mint tömegtermelésre szakosodott kommunista szőlőipar. Nagyüzemi módszerek, lényeg a mennyiség, nem fogták vissza a tőkéket, a hozamkorlátozás törölve. A gépesítésnek ellenáll a bakművelés, fel kellett futatni a kadarkákat kordonokra, és úgy kizsigerelni. Koronazáras, 1 literes kiszerelésű, kocsisborrá avanzsált szegény kadarkánk. Szerencsére sokan küzdenek ma már a kadarka újjászületéséért, sokan hallottak a fajtáról, viszont csupán a szőlőterületeink 1%-án termelik. Szekszárdon például klónszelekciót hajtanak végre, hogy kiszűrjék a vírussal fertőzött fajtákat.  Ifj. Heimann Zoltán prezentációjából tavaly nyáron tudtuk meg, hogy hol tartanak ezzel a munkával.

Pastor Medito 2008

2011-ben kóstoltuk és még érésben volt, szóval kellene plusz egy kis idő, bár nem tudom, hogy 2012-ben lehet e még kapni. Kékfrankos-cabernet franc-cabernet sauvignon házasítás. Érett meggy, dohány, poros út, lassan támad a pohárból. Le sem tagadhatná, hogy szekszárdi! Tüzes a bor, szenvedélyre gyújtó! Nem finomkodik, karakán, masszív tanninok, alkoholban sem szűkölködik, idővel még rendeződhet, gömbölyödhet a bor, van benne potenciál.

Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011Kóstoló 2011

Kategória Egyéb