Rozé BorMozi 2019 – Nem hagytuk ki a tizenegyest!

A rozé mindig megszalad, könnyű nyári élménynek ígérkezik, de azért tizenegy már nem piskóta.

Nyulasi Gábriel István írása

A rozé képlete egyszerű

Mármint a Rozé BorMozi “képlete”, a terep/recept már ismerős, végy sok-sok jó rozét, hozzá egy kellemesen humoros filmet és ültess le ezekhez pár tucat embert. Nem volt ez másképp a legutóbbi bormozinkon sem. Működött minden, a boldogság vagy annak egy része garantált volt.

 

Spanyol erotikus képek

Bigas Luna 1992-es, Sonka, Sonka – című filmje ugyan megmozgatta a rekeszizmokat is, de azért ennél több réteggel gondolkoztatta el nézőit. A túlfűtött szexualitással töltött jelenetek az érzések sokszínű skáláját villantották fel. A szokásos helyszínünkön a VinoPiano BorBár emeleti VIP termében felizzott a levegő a vetítés alatt…

 

Nézzük a tizenegyes borsort, úgy ahogy kortyoltuk…

IMG_20190620_185747

Erős indítással szálltunk fel a Rozévonatra…

 1. Gál Szentmárton Rozé cuveé 2018 (Zweigelt és Pinot Noir) – Kunság

Már illatra is, bár erősen lehűtöttük a palackokat, magas szinten teljesít. Eper, szamóca, kis savanyú cukorka az orrban. A savak virgoncak, az íz áradóan erőteljesen hosszú: eper, szamóca, citrusok. Minket megvett ez a bor, izmos és bájos…

Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Gálné Dignisz Éva, az első női „Év Bortermelője” díjazott 2013 – Budapesttől 25 km-re a Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, jelenleg 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlő-alapanyagát. A sziget a történelem folyamán túlnyomórészt királyi-királynői uradalom volt, s szőlőtermelői múltját már az 1569-es szőlőadó-feljegyzések is bizonyítják
Induljon a provence-i style…

 1. Pócz Rozé cuvée 2018 (Cabernet Sauvignon és Merlot) – Balatonboglár

Ez bizony nem az a primer gyümölcsélmény, ebben a rozéban az érett szőlő teszi a dolgát. Provence-i stílus, illatban visszafogott, és ízben is borszerű, fűszeres. Jó tömör anyag, az alkohol sem kevés, van beltartalom. Nehezebb ételekkel is megbirkózik!

Pócz Pincészet

Mottó: A Jó Bor A Szőlőben Kezdődik, A Borász Csak “Ronthat” Rajta. A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át. A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel.

 

 1. Lukácsy Kékfrankos Rozé 2018 – Kunság

A Lukácsy Pince is nagy visszatérő, szeretjük a Strázsa hegyet és a boraikat. A rozéjuk mindig megvan bolondítva egy kis hordozott résszel, amit egyesítenek a reduktív vonallal. Ettől lesz igazán izgalmas a meggyes vonalak mellé bejön egy halovány fás gerinc. Leheletnyi, de olyan tartást ad a bornak, hogy még következő évben is fogyasztható. Harmonikus a tétel, kis ribizli és citrusok, lendületben. Hajrá Monor! Hajrá Lukácsy!

Lukácsy Pince

A Lukácsy pince patinás múltú vállalkozás, elismert helyi őstermelő és családja tulajdonában van kezdetek óta, a borkészítés mestersége pedig apáról fiúra száll. A Lukácsy család a 19. század közepe óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Monoron. A hagyományt apa és két fia viszi tovább, kihasználva a Gödöllői-dombság kiváló adottságait. Kizárólag saját termelésű szőlőből, gondosan készített boraikat szívből ajánlják Önnek.
Jöttek a szívek…

 1. Szivek Zweigelt Rozé 2018 – Neszmély

Szép tiszta bor, ez sem a gyümölcsorgiáról szól, egy része spontán erjesztésű. Itt is elég érett volt a szőlő, mindezek ellenére az egyik legelegánsabb megjelenésű rózsás visszafogottság a színvilágban. Az elegancia folytatódik az illatban is, ribizli, halvány meggyesség. Tiszta, ahogy írtuk az elején, nagyon egyenes és őszinte vonalvezetés.

Szivek Pince

Szivek Gyögy és Szivek Gyula és Szivek Péter

„Bor, táj, élmény, szív…” Fiatal dinamizmus, hagyományos értékek. Célunk borainkon keresztül bemutatni a termőhely összetettségét, gazdagságát. Kis családi borászat a miénk. Több generáció óta foglalkozunk szőlőműveléssel, borászattal. Édesapánk tudása, tapasztalata él bennünk. Mindig kikérjük véleményét. Lehet, hogy túl lágyszívű velünk?

IMG_20190620_210034

 1. Kamocsay Prémium Pinot Noir Rozé 2017 Neszmély

Kicsit téglavörös árnyalattal köszönt be és korához képest virgonc a bor. Már a széndioxid mennyisége is olyan, mintha csak tegnap palackozták volna le. Élénk orrban és az ízképlet is intenzív málnás, epres a vibrálás. Nemcsak kielégítő szinten van a borunk, hanem teljesen odateszi magát, bőven lehet még fogyasztani.

Kamocsay Ákos Prémium borok

A nagyvilág számos látványos visszajelzése igazolta, hogy “Kamó” valamit nagyon jól csinál: 1997-ben Angliában ő az „Év Borásza“, 1998-ban a londoni Wine Challenge-n Cserszegije elnyerte az „Év fehér Bora“ díjat, 2004-ben a Hilltop lett az „Év pincészete“, 1999-ben Magyarországon az „Év Bortermelője“ díjjal honorálták munkásságát, 2005 márciusában pedig a Magyar Köztársaság Elnökétől megkapta a“Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje“ kitüntetést.

A sárkányok a végén mindig győznek…

 1. Bajnóczy Pince Sárkány Lelke Rozé 2018 (Pinot Noir) – Badacsony 

Spontán tétel 100%-osan, már a címke is megvesz rengeteg embert kilóra. Nézz mélyen a Sárkány szemébe és feltárul a lelke! Szem a lélek tükre, bor a szőlő tükre. Itt nem lelsz trükkre! A Bajnóczy Pincénél komolyan gondolják a természetességet, illatban citrusok, málna párál finoman aztán szájban jön a svung! Tömör korty, jó fröccsösíteni is, az ásványosság is fellelhető benne nyomokban. Hiába mégis azt a Szent György-hegyet nem lehet letagadni. Jó rezgések vannak ebben a rozéban, még egy pohárral!

Bajnóczy Pince

A Bajnóczy Pince egy biodinamikus és organikus szemléletű, a badacsonyi és a szekszárdi borvidéken termelő borászat, amely kis mennyiségben, a természetességre törekedve készíti magas minőségű borait. A pince eredeti gyökerei egészen a 20-as évekre nyúlnak vissza, míg a ma működő pincészet két olyan borász együttműködéséből született, akik hisznek a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében, az életre gyakorolt pozitív hatásában. A borászat ennek szellemében, elsősorban Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kékfrankos és Cabernet Franc szőlőfajtákból termel borokat. A Bajnóczy Pincét Szabó Tünde és Halmosi Áron vezeti.

IMG_20190620_210205
Örömmel…

 1. Gutpintér Örömborászat Kékfrankos Rozé 2018 – Csongrád

Spontán tétel, tehát 100% Kékfrankos és 100% természetesség a sors rendeléséből. Illatra lassan nyíló, elegáns, dús meggyek, málnák finoman és maga a zamat egy igazi tűzijáték. A korty közepén megvillan a “borszerű kékfrankosság” is, rozétól ritkán tapasztalható komplexitás. Gyönyörűen meggyes, nagyobb testű, feszes történet, az idei nagy kedvenc rozéban.

Gutpintér Örömborászat

Hogy miért Örömborászat? Mert a borkészítés számunkra az egyik legnagyobb öröm! Felüdülést jelent a hétköznapok szellemi megterhelése után kétkezi munkát végezni a szőlőben, elvonulni a pincébe és alkotni valamit, amivel elégedett mosolyt csalhatunk fogyasztóink arcára. Mit jelent számunkra a birtok? Ez a mesebeli hely családi örökség, történetünk bölcsője, lehetőségek tárháza és a nyugalom szigete. Elvarázsol páratlan éjszakai csillagos égboltjával, mély csöndjével, örökzöld erdejével, madarainak énekével és a tűz ropogásával.
Kovács Sándor még sokáig készítsen borokat Pakson.

 1. Fabro Merlot Rozé 2018 – Tolna

Nagyon laza rozé lett a 2018-as Merlot rozé, könnyű és friss, ez a két fő jellemzője. Visszafogott szamócásság, fehér virágok és citrusok sorjáznak orrban és szájban egyaránt. Nem kell rajta gondolkodni, ezt a bort csak inni kell. Egy hosszúlépésre akár most is vevők lennénk.

Fabro Pince

Mi a Fabro pince alapítóiként valljuk, hogy emberi életünk célja, a kiteljesedés. Számunkra a pince és a présház ennek jele, melyben testet ölt a közös akarat, a robosztus férfierő és a kifinomult női lélek harmóniája. Nekünk a pince érték, melynek mély szíve megőrzi és kiérleli a legmagasabb minőségű munka gyümölcsét, és kötelességként diktálja a vendég szeretetét. De a pince és a présház egyben fórum is, ahol vendégeink szívükbe zárhatják egymást, borainkat, és étkeinket is.

 

 1. Fabro Kékfrankos, Zweigelt Siller – Tolna

Szép piros szín, látszik, hogy átléptünk a sillertartományba. Vissza kellene hozni a siller becsületét, a készítése manapság sajnos nem üzlet, hanem inkább hagyományőrzés. Szilvás meggyes gyümölcsösség és egy vaníliás, füstös karamellás ízvonal is megjelenik. Fűszeres, jóivású bor, megcsillan a paksi siller régi dicsősége.

                                                                                 

Reméljük visszajön a Dollár-hegy!

 1. Hajdu Roland Kékfrankos Rozé 2018 – Bükk

Olyan rozé, amelyet nyugodt szívvel beraknék a sillerek közé a színe alapján. Nagyon dús és komplex, sűrű szövésű anyag. Cigány meggyes alapon, kirobbanó savszerkezet, hosszú a bor. Díszítésnek vérnarancs, rózsabors, érett ribizli… Roland, erre hiába írtál rozét, ezt inkább egy tiszteletbeli sillerként fogyasztom.

Hajdu Roland Bükk

Hajdu Roland vagyok a Bükki Borvidékről. Lassan nyolc éve házas, három gyermekes apuka. Miskolcon születtem, családommal Nagytarcsán élünk, innen teszem meg hetente kétszer a 140 km-es távolságot, hogy szőlőt művelhessek és abból bor készülhessen. Első körben közgazdászként diplomáztam, majd később szereztem szőlész-borász mérnöki végzettséget. A családi gyökerek okán a Bükki Borvidéken – közelebbről Bogácson és környékén – kezdtem el egy birtokot építeni 2015. végén.

IMG_20190620_221343

 

 1. Hajdu Roland Kékfrankos Siller 2017 – Bükk

Zárótétel, búcsúpohár, János-áldás… Sillerszín rendben, kis tannin is átjön, a savak is pipa. A meggyesség itt is uralkodó, a fűszerességébe egy kis krémesség vegyül. A krémes ízhatás némi malolaktikus fermentáció nyomait mutatja, vagyis kissé joghurtos utóízzel köszön el, ami nem zavaró, hanem árnyalja, kerekíti a képet. Így érik ez a bükki Hajdu siller. Jövőre is megkóstoljuk, ha marad belőle.

 

Nem hagytuk ki a tizenegyest! Köszönjük minden pincészetnek és minden látogatónak a részvételt.

A közönségszavazás nyertese: Bajnóczy Pince Sárkány Lelke Rozé 2018 – Badacsony

 

Szeptemberben folytatjuk a Bormozizást! Addig jöhet egy kis rozéfröccs…

 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

IMG_20190620_231031