Pár csepp Mátra a VinoPiano Borbárban

Folyamatosan növekszik, a különböző borkóstolók, fesztiválok száma Budapesten.

Gonda György írása

 

Egyre nehezebb közöttük választani, mert a darabszámmal együtt, a minőség is emelkedik. Azt gondolom, hogy mégis azok a legjobb kóstolók, ahol a borokat készítőjük mutatja be. Ebből a típusból viszont egyre kevesebb van. Ebben nincs is semmi különös. Egyszerre több helyen kellene lenni, egyre nő az ország többi nagyvárosában is a boros rendezvények utáni érdeklődés, a szőlőben és a pincében is kell valakinek dolgozni. Ezért egyre több eseményen a pincészet felkészült értékesítő munkatársa ajánlja a borokat.

A személyes találkozásra legalkalmasabb a novembertől márciusig tartó időszak, amikor a szőlőben megáll az élet, a pincében kierjedtek a tételek, és csendesen érlelődnek hordóban, tartályban, palackban.

IMG_20181031_184803

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Erre az időszakra koncentrálja a VinoPiano Borbár, a Borozz a Borásszal! sorozatát. Heti, kétheti gyakorisággal jelennek meg a Tűzoltó utcában, azok a borászatok és névadójuk, akik a borbár itallapját adják. A VinoPiano kínálatában hazai borászatok szerepelnek, elsősorban kistermelők, akik egyedi és kiváló tételekkel vívtak ki elismerést maguknak.

A kóstolósorozat egyik állomás a Mátrában volt, a Dominium Pincészetben, Orbán Danival. A Dominium Pincészet gyöngyösi központtal működik, két személyes, apa és fia családi vállalkozás, ahol Orbán Dani, a fiú. 10 hektár területen, jelenleg 18! különböző fajtával dolgoznak. A szőlők legnagyobb részén, Nagyrédén található. További földjeik vannak Gyöngyösön, és Gyöngyöspatán, többek között a nevezetes Gereg dűlőben, ami Mátra egyik legjobb területe. Első palackozott évjáratuk 2014-ből származik. Két borcsaládjuk van, ami a készítés felfogása különbözteti meg egymástól. A naturális szemlélet jellemzi a szőlészeti munkát. Azok a borok, amelyek spontán erjedtek, és csak kénnel találkoztak, az Authentica sorozatba kerülnek. Emellett vannak olyan tételek, amelyek bizonyos okokból kaptak fajélesztőt. Ezek a gyorsfogyasztású, gyümölcsös, könnyű fehérborok kategóriájába esnek, amelyről Mátra nevezetes. Viszont az utóbbi években egyre több olyan fiatal borászat tűnt fel, akiknek a vörösborai lettek ismertek, a fogyasztók körében. A Dominium Pincészet is shirazáról lett ismert. A szőlőben nagy változások vannak folyamatban, mert a 18 fajtát muszáj lecsökkenteni. Az átalakítás vesztese lesz a hárslevelű és a cabernet sauvignon is. A fajták összetételének változása elsősorban a szőlők állapota, a terület adottságai alapján alakul.

A baráti hangulatú kóstolón 3 fehér és 4 vörös tétel került a poharunkba.

IMG_20181031_190344

A 2015-ös hárslevelű narancsbor technológiával készült bor, ám nélkülözi a stílusra jellemző mandulás ízvilágot, és sűrűsséget. Hordozza a fajta aromatikáját, a hársat, a mézes karaktert. A héjon áztatásnak köszönhetően nagyobb testű, mint a legtöbb hárslevelű, kevésbé aromatikus, pici tanninal. 1 500-2 000 Ft-os árával kiváló vétel. Gazdag, feszes bor, kiváló aperitif. A második fehérbor egy fajélesztős sárgamuskotály 2017-ből. Pont azt kapjuk, amit várunk. Tiszta, hibátlan illatokat, ízeket, könnyedséget, sok muskotály, fűszereket. Nagy közönsége van a stílusnak, nem véletlenül. Szerencsére ezen az estén láthattuk a fajta okosabb oldalát is.

A folytatás négy nagyszerű vörösbor volt. Az Ibériai-félsziget uralkodója a tempranillo, amelyet hazánkban a Dominimum Pincénél kívül, a Gere család termeszt Villányban. Önállóan ritkán palackozzák, ezt a sötét színű, nagy testű, jól érlelhető fűszeres borokat adó fajtát. A 2015-ös évjárat aromatikában hozza a megszokott tempranillot. Piros bogyós gyümölcsök, fűszeresség, kicsiny dohányos, földes jegyek. Szerkezetben viszont egészen más. Picit savhangsúlyosabb, sok és szép tanninal bír, jó egyensúlyú bor, moderált alkohollal. A négy kóstolt vörös közül ez van a legkészebb, legfogyaszthatóbb állapotban. A 2015-ös évjárat nem kerül forgalomba, az első címkét kapó az idei lesz, ami biztató állapotban pihen a pincében.

IMG_20181031_185539

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A 2014-es Pretium sauvignon és merlot házasítás. Nagyon fiatal még a bor, köszönhetően az évjáratnak is. A 2014-ről tudni kell, hogy minden idők legrosszabb évjárata itthon. Akinek sikerült megmenteni szőlőt, azoknál nagyon lassan érő és mindig savhangsúlyos bor kerül palackba. Ez a bor is most kezdi mutogatni magát. Merlot ízjegyek most a hangsúlyosak, szilva és hordófűszer. Szerkezetben gazdag savak, feszesség, sok üde piros bogyós gyümölcs, kicsi fanyarság. 2-3 év múlva érdemes újrakóstolni. A 2015-ös Authentica Shirazt pedig még később. Észak-Rhone-i stílusú shiraz. Friss gyümölcs illat, málna, szeder, hordófűszer. Szájban lendületes savak mellett, sok tannin, ami még fiatal, de szép szerkezetű, 4-5 év múlva helyére kerül. Ízben cseresznye, málna, kicsi ásványosság jellemzi. A távolban már jön elő a fajta fűszeres, borsos, kicsit animális vonulata, de ezek majd érett állapotban érkeznek meg igazán. A 2016-os Francban is érezhető a potenciál, bár előbbre van az érésben, mint a shiraz. Igazi mátrai bor. Laza, könnyed, gyümölcs vörösbor, fajtajelleges málna, menta, kicsi földesség, hordófűszerek. Szájban már komolyabb, megtartva a sok gyümölcsöt. Jó az egyensúly, van benne távlat, sok-sok év. Felesleges kinyitni még jó pár évig. A forgalomban lévő három vörösbor megvásárlását nem csak minőségük, érlelhetőségük, hanem baráti áruk is indokolja.

Végül kaptunk egy édes, 75 gramm cukortartalmú, késői szüretelésű sárgamuskotályt. A fajta intelligens megjelenéseiből, egy szép példányt. Fél évig erjedt a bor, majd természetes hideg segítségével leállították az erjedést, lekénezték. Elegáns muskotály illat, hordófűszerekkel, mazsolával, sárgabarackkal gazdagítva. Jó a cukor-sav egyensúly, ami minden édes bor alapja. Szép zárása volt az estének.

Orbán Daniban egy intelligens, nyitott, felkészült, tehetséges és ambiciózus fiatalembert ismerhetünk meg. Ő is annak a mátrai generációnak a tagja, akiknek kezében van a borvidék jövője, mégpedig jó kezekben. Ráadásul még sok-sok évjáratban fog élményt adni a borai, amikben nincs trükközés, fajtajelleges, gyümölcsös, tiszta borok, ahogyan a természet nevelte.

 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )