Most Bodriéknál ég a világ – Átadták az új pincészetet

2011. június 17. – Katona Andrea

Csütörtök reggel van. Az előző napi hosszas munkámnak köszönhetően – az első ébredező életjeleim után – még mindig igencsak nehézkesen megy az emberré formálódás. Nem adom fel, mormoltam magamban! Rendszerezem a szokásos napi dolgaimat, de amikor elérkezem a du. három órához rádöbbenek, hogy a nap „csúcspontja” Szekszárdon lesz, ahol többek között Az ihatóbb Magyarországért színeiben képviseltetem ismételten magam a Bodri Pincészet megnyitóján.

Némi-nemű fenntartással ülök az autóba, hogy időben tiszteletem tegyem a Bodri pincészetnél. Megérkezésem első pillanatától „csak pislogok”. Magyar mentalitást megszégyenítő kedves, figyelmes és barátságos fogadtatásban van részem. Az első „sokkom” lendületét egy frissítő rozé Rozi-val indítom egy falat pogácsa kíséretében.

A rövid beszéd után nyitják ki az újonnan elkészült pincészet kapuját. Igazán igényes, szép kialakítással, akár száz fölötti befogadó képességgel rendelkezik a szekszárdi pincészet.

A folytatás svédasztalos, egy késő délutáni ebéd a Bodri Pincészet borai kíséretében, amelyek kivétel nélkül a Faluhely-dűlőben termett szőlők válogatásából készültek. A repertoárban helyett kapott a 16 hónapnyi kisméretű tölgyfahordós érlelésű Cabernet Franc, a maga piros cseresznye, szilva és vaníliásan borsos fűszerezettségével. A Bikavér mely tipikus szekszárdi jegyeket hordozott magában a sorban, a  nagy mértékű hozamkorlátozással készített Merlot mély rubin színével hívta fel magára a figyelmet. A meggyes és szedres illatú, krémes ízvilágú Kékfrankos, illetve a gránátba hajló, gyümölcsösen „csípős” telt kortyú Optimus QV zárta az impozáns tételsort.

Ahogy „lazult” a vendégsereg, ismert arcok tűntek fel. Takler Ferenc, Andreas Ebner  és Nagy Attila a Brill képviseletében, akik mind alázattal és tisztelettel vették ki a részüket (nemcsak) az ünneplésből.

A számok tükrében: Az 500 millió forintos beruházással épült, 1800 négyzetméteres pince fél millió rusztikus téglával. Több mint 2000 négyzetméternyi tároló kapacitás áll a borászat rendelkezésére. A Bodri pincészet a projekt keretében 230 millió forintos technológiai fejlesztést hajtott végre, 500 hektoliter érlelésére alkalmas acéltartályok, számítógépes irányítású hűtőrendszer, óránként 3000 darabos kapacitású palackozó, illetve a tároló kapacitás 400 ezer palackosra bővült.


Összességében a Pincészet valóban kitett önmagáért, és minden részletre kiterjedő figyelmességgel jutalmazta a megnyitón résztvevőket. Talán Demcsák Zsuzsa jobban is elláthatta volna a „Háziasszony” szerepét, ám ez nem volt igazán számottevő tényező ezen az estén.  Bodri Istvánnak, a pincészet tulajdonosának és csapatának minden elismerésünk, hogy a válságos idők ellenére létrehozták Közép-Európa legnagyobb új építésű, kupolás pincéjét. Reméljük, hogy minél több kellemes borital fogja megtölteni a borászat hordóit minden borrajongó megelégedésére.

Kategória Egyéb