2010. február 26. – Nyulasi Gábriel
Az ihatóbb Magyarországért mozgalom egyik alapelve, hogy minden magyar borkultúrális eseményt fontosnak tart. Nem súlyozunk különösebben, bár természetesen vannak kikerülhetetlen monstrumok, mint például a Borfesztivál, de szívesen elmegyünk az ország bármely pontjára tudósítani. Legyen az egy vidéki pár száz fős összejövetel, vagy egy nagy fővárosi rendezvény, mind a hazai boréletet erősíti. Hírt kell adni, élénkítenünk kell a kapcsolódási pontokat a borszerető emberek között, erősítenünk kell a hazai borfogyasztást. Másképpen nem remélhetjük, hogy igazi boros nemzetté válunk.
A bortúrák kiváló alkalmat biztosítanak a híradásra, figyelemfelkeltésre, az emberi kapcsolatok elmélyítésére. Borbarátságok alakulhatnak ki, és lassan bizonyos vidékekre mintha már hazajárna a borkortyoló, olyan szeretettel várják.
A monori Strázsa-hegyen korábban már járt csapatunk bortúra ügyében, most a Monor Környéki Strázsa Borrend várt a városba minket a Lovagi Lakoma és Borász Bálra. A szívélyes invitálást nem utasíthattuk vissza, vonatra pattantunk, és már ott is ültünk a hosszú fehér asztalok mögött.
Az ötödik alkalommal megrendezésre került lakoma nyitórendezvénye volt annak az ünnepségsorozatnak, amellyel a Monor Környéki Strázsa Borrend megalakulásának 10. évfordulóját kívánják emlékezetessé tenni. A fogások felszolgálása előtt több szónoklatra, köszöntőre került sor, többek között Bodor János nagymester üdvözölte a vendégeket és a támogatókat, majd az est háziasszonya, Domján Zsuzsanna, a székesfehérvári Noé-hegyi Szent István Borrend 2009. évi borkirálynője köszöntötte a publikumot. Őt Ambrózi Pál, a borrend ceremóniamestere követte, aki ismertette az elmúlt 10 év történéseit, és bejelentette, hogy ezt a kerek évfordulót a borrend méltó módon szeretné megünnepelni a június 5-én megrendezésre kerülő Strázsahegyi Kavaró Sütő – Főző Fesztivál keretében. Ezek után a szólásban sorra kerülő Gulyás László nyugalmazott nagytiszteletes gondolatát idézném: „Méltóságteljes munkát végez az, aki szőlővel foglalkozik. Szükséges, hogy rend legyen a pincékben, és rend legyen az agyakban.”
A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nevében Bíró Márta főtitkár köszöntötte a megjelenteket, és Karakas János borrendi alapító tag és nagykövet részére a magyar borkultúráért végzett munkájának elismeréseként Pro Vino érdemérem kitüntetést adott át. Majd Szöllősi Mihály, az „Év Pincészete 2009” cím birtokosa, a meghívott pincészet tulajdonosa ismertette tevékenységét és borkészítési filozófiáját.
Az ételekre nem lehetett panasz, az úri közönségnek bőséges kínálat állt rendelkezésére. A feldíszített iskolába belépve a vendég üdvözlő ételben és italban részesült: hurka szeletek tepertővel megtűzve, melyet Hanzelik Lajos Cserszegi Fűszeres 2009-es évjáratával öblögettünk.
Előételként citrusokkal pácolt halszeleteket (La Fiesta Party Service) szolgáltak fel, hozzá Kugel György Sauvignon blanc 2009-es bora dukált. A halétel cizelláltsága talán egy kicsit bonyolult volt a borhoz, de azért jó párost alkottak. Ezután a Herczegh-i rakott császárhúshoz (Tanya Csárda) a Bodor Borház 2009-es Hárslevelűje következett. A hús speciális páclével készült, mellette szintén egyedi formába dermesztett hideg lecsó kocsonya, és julienne-re vágott savanyú uborka alkotta a főbb ízvonalakat, kiegészülve a kenyérkarikával. A Hárslevelű játékossága, fűszeressége az étellel megfelelő szinkronban volt. A leves fogás tárgya tejszínes kapros libaleves (Bagoly Fogadó) volt. A liba minden része benne volt a tejszínnel dúsított levesben, az ízes burgonya alapú gombócok pedig nagy sikert arattak az asztalnál.
A bor Armbrózi Pálé volt, a Rajnai Rizling 2009-es tételében mintha némi maradék cukor simította volna le a savakat, kellemes összhatásban kísérve az ételt. A negyedik fogás borával teljesen nem volt mindenki kibékülve, mivel némi túlfűtött fűszeresség volt jelen az illatban – Kerbor Kft., Szárazhegyi Szürkebarát. A mártás fűszerezése a párosítás szempontjából mérvadó volt, vitte a hátán a borpárosítást, a hozzárendelt étel: aszalt szilvával töltött pulyka cumberland mártással és burgonyafánkkal (Nicolette Étterem). Az ötödik fogás Gemenci őzragu – Héjas fűszeres burgonyával (Gombás Étterem). A fiatal vadhúshoz jól illett a rusztikus köret, mindezt emelte Kovács Róbert 2008-as Vörös cuveé-je. Lezárva a lakomát desszertként a Felhő fantázianévre hallgató csemegét választottuk.
Mulatsággal folytatódott az est, a jóllakott vendéket közül sokan, ki-ki vérmérsékletének megfelelően a táncparketten vezette le felesleges energiáit. A Monor Környéki Strázsa Borrend is elégedett lehetett a rendezvénnyel, valóban sikerült emlékezetessé tenni a 10. évfordulót.