Magyar bort minden ételhez! – Így főznek a hírességek Kóstoló Fesztivál

2012. november 26. – Az ihatóbb Magyarországért

Mi is kiemelten támogattuk a rendezvényt, sikeres játékokat hirdettünk hozzákapcsolódóan. A közös célért mindent, ami nem volt más: Népszerűsítsük a magyar borokat és gasztrokultúrát! Több, mint egy tonna étellel készültek a nagy Kóstoló Fesztiválra, és a Symbol hangulatos terei megteltek a bor és gasztronómia szerelmeseivel. Senki nem maradt étel, bor és híresség nélkül, és a legfontosabb, hogy ezek harmóniáját is átélhették az eseményre látogatók.

A hírességek, akik a könyvben szerepelnek:
Avar István, Balázs Fecó, Beck György, Benkó Sándor, Besenyei Péter, Bényi Ildikó, Béres Alexandra, Bíró Lajos, Bogányi Gergely, Borkai Zsolt, Buday Péter, Demjén Ferenc, D. Tóth Krisztina, Eperjes Károly, Erdei Zsolt, Farkas Bertalan, Freund Tamás, Für Anikó, Gianni Annoni, Görbicz Anita, Gundel Takács Gábor, Gyulay Zsolt, Hajas László, Horgas Eszter, Illényi Katica, Józsa Imre, Kaló Imre, Kiss Róbert Richard, Koncz Gábor, Koncz Zsuzsa, Kovács Antal, Kovács Katalin, Kovács Koko István, Kozma Imre atya, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, Léber Barbara, Litkey Farkas, Mága Zoltán, Mécs Károly, Miklósa Erika, Mikó István, Mocsai Lajos, Nagy Bandó András, Nagy Feró, Nádas György, Oszvald Marika, Palya Bea, Pataky Attila, Pálffy István, Pánczél Andrea, Rost Andrea, Rúzsa Magdi, St. Martin, Sugár András, Szabó Imre, Szalóki Ágnes, Szekeres Adrien, Talmácsi Gábor, Tokody Ilona, Tőkés László, Tunyogi Henriett, Vastag Csaba és Vastag Tamás, Vágó István, Vincze Ottó, Zoób Kati , Zsidró Tamás

A további képek elérhetősége a Facebook-on ideklikkelve!

Elég sokan el is jöttek személyesen a rendezvényre a hírességek közül, a teljeség igénye nélkül, akiket mi nagy hirtelen a tömegben felfedeztünk: Kalló Imrét, Besenyei Pétert, Bényi Ildikót, Kovács Koko Istvánt, Nagy Bandó Andrást, Szekeres Adriennt, St. Martint, Nagy Ferót, Gianni Annonit, Freund Tamást – természetesen még sokan mások voltak jelen a forgatagban.

Őszy-Tóth Gábriel, a rendezvény és a könyv szülőatyja elismeréssel nyilatkozott a Symbol szervezéséről, és a hírességek hozzáállásáról. Tehát a sikersorozat folytatódott, a 66 hírességből úgy 41 volt jelen hosszabb-rövidebb ideig. Aki betért az étterembe megfáradva a munkától, a monoton hétköznapoktól az igazán, jókedvűen, sok-sok élménnyel távozhatott ismét.

A pultok mögött a borászok és a hírességek karöltve álltak, az ifjú BKF-es, vendéglátó ipari gyakornokokkal. Dicséret illeti a fiatal személyzetet, akik fáradhatatlanul kínálták az ízélményekre kiéhezett publikumot. Az ételek, borok, hírességek információs táblái a könyv lapjaiból lettek kialakítva. Ez némi zavart okozott az elején, mivel a hírességek interjúinak címei is általában ételek megnevezéseit tartalmazták. Bár valószínű, hogy Palya Beánál a Sült Skorpió helyett az emberek inkább a Török töltött paprikát választották. Milyen volt Besenyei Péter műrepülő, Rakott krumplija, és ahhoz a Jekl Kadarka? Ehhez ott kellett lenni, enni, inni… Kaló Imre hozott magával egy komplett cigányzenekart is, ráadásul az ételt is megfőzte előre otthon. A dús Erdészgulyáshoz, jó Somlói Spiegelberg Olaszrizling dukált. Szólt a hangos nóta az étel-ital mellé az emeleten, legnagyobb kedvvel a borászunk énekelt. A földszinten egy Részeges kacsa találkozott az 1993-as Disznókő 5 puttonyos tokaji aszúval. A pincében egy frissen sült tócsni a Kattra Pincészet Chardonnayval Etyekről. Veszely Ernő is a zongora mögé ült és szórakoztatta a közönséget előadásával. A bőség zavara, a lehetetlen küldetés, ez is a Kóstoló Fesztivál volt.

Borok és ételek fényűző gazdagsága, a gasztronómia nemzetközi felvonulása. A tócsnitól a porchettáig, a szabolcsi töltött káposztától a marhatazsin édesburgonyával. Jól megfértek a magyaros ételek a külföldiek társaságában. Egy közös pont volt, a bor, a jó magyar bor, mely minden ételhez kiválóan párosítható volt. Legyen az étek keleti, nyugati, balkáni, itáliai, a világ legtávolabbi pontján készülő, vagy a szomszédban- kiválóan illett hozzá a hazai nedű. Megvan az új jelmondat: Magyar bort minden ételhez!

A grandiózus ételsor, ami mind meg lett főzve, illetve a hozzájuk kínált borok:

Avar István: Tócsni – Etyeki chardonnay (Kattra Pincészet – Etyek)
Balázs Fecó: Pulykahússal töltött kelkáposzta „Fecó-módra” – Kadarka (Hagymási Pincészet – Eger)
Beck György: Töltött karalábé – Örökké 2011 (St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet – Eger)
Benkó Sándor: Orosz krémtorta – Aranyhárs 2007 (Polgár Pince – Villány)
Besenyei Péter: Rakott krumpli „Besenyei-módra” – Jekl Kadarka 2009 (Jekl Pincészet – Villány)
Bényi Ildikó: Abaúji kincsesbánya – 2008 szamorodni (Szepsy István – Tokaj-Mád)
Béres Alexandra: Marhatazsin édesburgonyával – Optimus QV (Bodri Pincészet és Szőlőbirtok – Szekszárd)
Bíró Lajos: Galuskás paprikás krumpli – Ermitage 2009 (Bock Pince – Villány)
Bogányi Gergely: Csokis piskóta (nagyi sütije) – Egri Leányka 2011 (Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság – Eger)
Borkai Zsolt: Őzraguleves – Cháteu Kajmád Cuvée 2009 (Baron von Twickel Szőlőbirtok – Szekszárd)
Buday Péter: Sült oldalas túrós csusza illúzióval – Régimódi 2009 (Tiffán Ede & Zsolt Pincészete – Villány)
Demjén Ferenc: Mexikói chilis bab – Bodzási Kékfrankos (Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárd)
D. Tóth Krisztina: Genovai parmezános padlizsán – Grand selection barrique furmint száraz 2011 (Tokaj Kereskedőház – Tolcsva)
Eperjes Károly: Vadas zsemlegombóccal, áfonyával – Pinot noir 2008 (Tiffán Ede & Zsolt Pincészete – Villány)
Erdei Zsolt: Zöldborsós, csülkös, karajos, lebbencs tésztás bográcsos – Ludányi Pinot Gris (Ludányi Pince – Mátra)
Farkas Bertalan: Marhalábszárpörkölt „Berci-módra” – Amerlot 2009 (Szőke Mátyás & Zoltán – Mátra)
Freund Tamás: Indonéz csirke satay mogyorószósszal Chardonnay válogatás 2011 (Gere Tamás & Zsolt – Villány)

Für Anikó: Erdélyi rakott káposzta – Nemere 2009 (Bujdosó Pincészet – Balatonboglár)
Gianni Annoni: Tagliolini házi metélt vaddisznóraguval – Jekl Il Primo 2007 (Jekl Pincészet – Villány)
Görbicz Anita: Szigetközi gulyásleves „paprikástetejűvel” – Pakomi Chardonnay 2010 (Szőke Mátyás & Zoltán – Mátra)
Gundel Takács Gábor: Rákpörkölt fogasfilével – Tokaji muscat blanc 2011 (Tokajicum Borház – Tokaj)
Gyulay Zsolt: Székelykáposzta – Obsessio 2008 (Szent Gaál Kastély és Borház – Szekszárd)
Hajas László: Aglio olio spagetti – Egri olaszrizling 2011 (Juhász Testvérek Pincészete – Eger)
Horgas Eszter: Hortobágyi palacsinta: Furmint 2011 (Patricius Borház – Tokaj)
Illényi Katica: Juhtúróval töltött sült gombafejek – Chardonnay Pezsgő 2008 (Taschner Bor- és Pezsgőház – Sopron)
Józsa Imre: Lencsefőzelék csülökkel – Etyeki-budai friss (Kattra Pincészet – Etyek)
Kaló Imre: Erdészgulyás – Spiegelberg Somlói Olaszrizling (Spiegelberg Kézműves Borpince – Somló)
Kiss Róbert Richard: Lecsós libamáj – Sauvignon blanc 2012 (Bárdos és Fia Pincészet – Mátra)
Koncz Gábor: Szarvashúsleves – Bezerics Orosztonyi Sauvignon Blanc Battonage 2011 – Bezerics Borház – Zala)
Koncz Zsuzsa: Vajas-kakukkfüves csirke – Aranyhegy juhfark 2009 (Tornai Pincészet – Somló)
Kovács Antal: Makaróni magyarosan – Cabernet Franc 2009 (Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet – Villány)
Kovács Katalin: Csirkezúzapörkölt tojásos galuskával – Egri csillag (Hagymási Pincészet – Eger)
Kovács Koko István: Angus Tenderloin steak – Bock Cuvée 2007 (Bock Pince – Villány)
Kozma Imre atya: Csirkepaprikás – Egri Kékfrankos 2005 (Dula Pincészet – Eger)
Lázár Vilmos és Lázár Zoltán: Lecsós kacsamáj újburgonyás pásztortarhonyával – Kadarka (Vesztergombi Pince – Szekszárd)
Léber Barbara: Paradicsomos káposzta sült oldalassal – Kékfrankos weidengrund 2008 (Tascner Bor- és Pezsgőház – Sopron)
Litkey Farkas: Zuppa di pesce – Frissecco 2011 (Bujdosó Pincészet – Balatonboglár)
Mága Zoltán: „Korhely” halászlé – Paptag Rose 2011 (Juhász Testvérek Pincészete – Eger)
Mécs Károly: Nyomkodós túrós – Blanc Fleur 2007 (Garamvári Szőlőbirtok – Balatonboglár)
Miklósa Erika: Alföldi pacalpörkölt – Furmint 2011 (Szepsy István – Tokaj-Mád)
Mikó István: Túrós galuska „Mikó-módra” – Fürtike (Dúzsi Tamás – Szekszárd)
Mocsai Lajos: Mocsoládi őzmedallion – Páratlan 2009 (Gere Tamás & Zsolt – Villány)
Nagy Bandó András: Majoránnás marhapacsni – Furmint 2009 (Kolonics Pincészet – Somló)

Nagy Feró: Chilis-mézes rák – Shiraz (Vesztergombi Pince – Szekszárd)
Nádas György: Pulykamellfilé gombaábrándokkal – CHK Sauvignon Blanc 2011 (Baron von Twickel Szőlőbirtok – Szekszárd)
Oszvald Marika: Pikáns sertésoldalas – Pinot noir classic selection (Mészáros Pál Borház és Pince – Szekszárd)
Palya Bea: Török töltött paprika – Balatonfüredi olaszrizling (Koczor Pincészet – Balatonfüred)
Pataky Attila: Lebbencsleves – Merlot (Dúzsi Tamás – Szekszárd)
Pálffy István: Doráda tepsiben – Bezerics Orosztonyi Furmint 2011 (Bezerics Borház – Zala)
Pánczél Andrea: Mézes-narancsos csirkeszárny – Szekszárdi olaszrizling (Bodri Pincészet és Szőlőbirtok – Szekszárd)
Rost Andrea: Thai csípős halleves – Katinka 2008 (Patricius Borház – Tokaj)
Rúzsa Magdi: Sült libamáj friss fügével és narancsredukcióval – Rose 2011 (Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet – Villány)
St. Martin: Erdei gombás bélszín snidlinges krumplilepénnyel – Sínai cabernet sauvignon 2009 (Garamvári Szőlőbirtok – Balatonboglár)
Sugár András: Részeges kacsa – 1993 Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú (Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaj)
Szabó Imre: Báránygerinc spárgával – Vörös 2011 (Koczor Pincészet – Balatonfüred)
Szalóki Ágnes: Habos almás-diós linzer – Juhfark 2011 (Kolonics Pincészet – Somló)
Szekeres Adrien: Szabolcsi töltött káposzta – Boldogságos 2011 (St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet – Eger)
Talmácsi Gábor: Spagetti carbonara – Kékfrankos pinot noir rosé 2012 (Bárdos és Fia Pincészet – Mátra)
Tokody Ilona: Tiramisu – 2000 Disznókő tokaji 6 puttonyos aszú (Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaj)
Tőkés László: „Mennyei eledel” – Spiegelberg somlói olaszrizling 2009 (Spiegelberg Kézműves Borpince – Somló)
Tunyogi Henriett: Mangalicapörkölt sztrapacskával – Bikavér válogatás 2009 (Szent Gaál Kastély és Borház – Szekszárd)
Vastag Csaba és Vastag Tamás: Krumplibodak tokaji borhabbal – Késői szüretelésű tokaji hárslevelű édes 2011 (Tokaj Kereskedőház – Tolcsva)
Vágó István: Aszalt szilvával töltött sertéskaraj – Syrah 2008 (Polgár Pince – Villány)
Vincze Ottó: Harcsapaprikás túrós csuszával – Mátrai Excellent White (Ludányi Pince – Mátra)
Zoób Kati: Bodzaszörpben sült pulykamell rozmaringos vargányával, széles metélttel – Tokaji furmint „Darázskő” 2010 (Tokajicum Borház – Tokaj)
Zsidró Tamás. Porchetta – Grófi hárslevelű 2009 (Tornai Pincészet – Somló)

Kategória Egyéb