2014. szeptember 17. – Az ihatóbb Magyarországért
A család, mint annyi helyen már több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Podmaniczky Péterrel, az idősebb fiúval is beszélgettünk, aki ott lesz majd a BORFLASHMOB 2014 rendezvényen is (szeptember 25-én 18 órakor), az Erzsébet téren ahol bárki ingyen és bérmentve megkóstolhatja a balatoni boraikat.
Vállalkozásukat hárman (Apa és két fia) irányítják Balatonföldváron, a Balaton déli partján. Ide 1979-ben költöztek, ahol a családfő rögtön egy kisebb szőlőskertet vásárolt, majd pincét épített rá. Akkoriban még hobbiként gondolt a borászkodásra. Az évek múlásával birtokuk mérete 17 hektárnyi termőszőlővé bővült, pincéjük, feldolgozójuk korszerűsödött, és ez a fejlődés továbbra töretlen. Területeik kiváló fekvésekben Szóládon a Hosszúnyilas-dűlőben, és Kőröshegyen a Mogyoródi-tetőn találhatóak. Pincészetük szortimentjében a világfajták, azaz a Rajnai rizling, Chardonnay, Pinot blanc és noir, Cabernet sauvignon mellett nagy hangsúlyt fektetnek a magyar fajtákra: az Irsai Olivérre és a Kékfrankosra.
Péterrel, (az idősebb fiúval) beszélgettünk, aki informatikával kezdte az életét, de aztán a mezőgazdaság felé fordult és azon belül a bor felé. Jelenleg a Varga pincészetnél borászkodik a családi vállalkozás mellett. Hosszú távú célja a telepítés felfuttatása viognier, szerémi zöld, az irsait már közeljövőben frissítik. A jövő zenéje még egy saját palackozó építése is. Szeretnék a kereskedelmet felfuttatni, ma még elsősorban helyben, a pincészetnél árulják a bort. A rajnaiban és a kékfrankosban látja az igazi kitörési pontot, és a termőhelyet szeretné a borokban viszontlátni.
Három bort kóstoltunk: a kis díjbirkózó (mr.)izmos Irsait, a (miss)csókos Rozét és az elegáns Rajnait. Mindhárom 2013-as bor az irsai és rozé hibátlan tételek, számunkra az irsai volt a meggyőzőbb, jobban muzsikált kóstoláskor. A rozéban sincs hiba, de ez a tétel besimul a nagy évi rozédömpingbe.
Amitől a pincészet most igazán szerethető az a Rajnai rizling! Megnyert magának minket ez a bor.
Hogy készült? 2013-ban Rajnai esetén magas cukor és aromák mellett markánsan megmaradtak a savak. A szőlő igazán szépen beérett, ideális volt a szüret minden szempontból. A köröshegyi termőhely viszonylag meleg, hajlamos elveszteni a savait még a Rajnai is. Acélban, finomseprőn érlelték hosszan.
Milyen lett? Egyszerre mutatja az érett, krémes, testesebb jegyeket párosítva a vadóc friss, markáns savgerinccel. Nincs lelágyulva áll, mint a cövek, gyönyörű citrusos, barackos, zöldalmás villanásokkal. Vastag a bor, szinte harapni lehet, ám ugyanakkor elegáns is. Az alkohol nem kevés, de egyensúlyban van még bőven a magas extrakt tartalomnak köszönhetően. Beszédes ez a rajnai, megnyitja az embert nemhiába lett Tere-fere!
Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok
8623 Balatonföldvár Báthory utca 55/2
Tel.: 30/433-0476, 30/939-9284
Email: peter.podmaniczky@podmaniczkypince.hu