Isten áldja Bacsó úr! Őrségváltás a Tokaj Oremusban

Bacsó András nyugdíjba megy, helyét Kindl Róbert veszi át… A Mandolás 2018-as rangos listában…

 

Bacsó András és a bor misztikuma…

„A bor tudja motiválni az embert, fel kell tárni újra a bor misztikumát. Egy borkóstolót sosem lehet befejezni.” – Bacsó András szavai, amikor meglátogattuk egy fantasztikus utazás alkalmából mintegy 10 évvel ezelőtt…. A részletekért katt ide: Bacsó András Oresmus (tízéves cikkünk örökérvényű mondatokkal telített) 

 

28 évvel ezelőtt kezdte meg a munkát az Oremusnál…

Hazánk egyik legismertebb, nemzetközi hírű borászata, a Tokaj Oremus 1993-ban alakult. A vállalat a spanyol Tempos Vega Sicilia cégcsoport tagja, élén a kezdetektől Bacsó András áll. Az ismert szakember neve szinte összeforrt a Tokaj Oremussal, hiszen ott volt már a birtok felépítésénél, a termékstruktúra kialakításánál, az ő irányítása alatt tette meg a borászat az első lépéseket a nemzetközi hírnév felé. 

Bacsó András

Bacsó András

 

Már tavaly szeretett volna nyugdíjba menni…

Bacsó András Tokaj-Hegyalján nőtt fel, és már a Tokaj Oremus előtt is a borvidéken dolgozott. Az egyetemi évek után visszatért szülőföldjére, és 40 éven keresztül munkálkodott a tokaji bor hírnevének öregbítéséért. Most úgy döntött, hogy nyugdíjba vonul, és átadja a helyét a fiatalabb generációnak. A hírt a borászat egy szűk körű sajtótájékoztatón jelentette be január 21-én. Igaz, hogy már tavaly szeretett volna visszavonulni a birtok vezetésétől, de a covid-helyzet keresztülhúzta számításait. 

 

A terroir-pince-ember szentháromsága

„Ezt a birtokot három erő mozgatja. Az egyik a több száz éve állandó tokaji terroir, a másik a föld alatt húzódó régi és új pincék együttese, a harmadik pedig maga az ember. Az ember élete korlátozott. Az indulási időszak után jönnek az aktív évek, de eljön a pillanat, amikor célszerű átadni a feladatokat a fiataloknak. A Tokaj Oremusban egy folyamatosan megújuló, aktív csapat dolgozik. Én most hátrább lépek, és az utánam jövőknek őszinte szívvel kívánok sok sikert” – fogalmazott Bacsó András. 

 

Anonio Menéndez és Kindl Róbert

A Tempos Vega Sicilia cégcsoport öt pincészetet tömörít, közülük négy Spanyolországban található, és egy, a Tokaj Oremus Magyarországon. A cégcsoport tulajdonosa, Pablo Álvarez elismeréssel szólt a Tokaj Oremus eddigi eredményeiről. A spanyol tulajdonú Tempos Vega Sicilia vezetősége úgy látta jónak, hogy a vállalat vezérigazgatója, Anonio Menéndez – ahogyan a cégcsoport másik négy borászatánál, úgy az Oremusnál is – kapcsolódjon be intenzívebben a munkába. A későbbiekben ő felel a nemzetközi kommunikációért és a nemzetközi kereskedelemért, Bacsó András helyét pedig egy magyar szakember, Kindl Róbert veszi át. 

Egy évig keresték az utódot…

Bacsó András utódját egy éven keresztül kereste a Tempos Vega Sicilia, de most végre megtalálta. „Úgy érezzük, hogy Kindl Róbert képes arra, hogy továbbvigye Bacsó András örökségét, meghatározza az Oremus jövőjét, és megvalósítsa céljait. Mostantól ő felel itt mindenért. Nagyon sok sikert kívánok neki ehhez a szép és felelősségteljes feladathoz” – mutatta be Pablo Álvarez a Tokaj Oremus új cégvezetőjét.

Bacsó András kóstolót tart...

Bacsó András kóstolót tart…

Sóos Istvántól az University of Aucklandig

Kindl Róbert Budapesten, a Hunfalvy János Külkereskedelmi Szakközépiskolában érettségizett, majd tanulmányait előbb az ausztráliai Kent Institute of Technology and Business College-ban, aztán Londonban, a University of Londonon folytatta, ahol nemzetközi kapcsolatokat hallgatott. A diplomát 2009-ben szerezte meg, de egyetemi évei alatt érdeklődése a bor felé fordult, ezért időközben hazajött Magyarországra, és sikeresen elvégezte a Soós István Borászati Szakközépiskola borászati technikusi szakát. 2006-ban Új-Zélandra költözött, évekig dolgozott a Passage Rock, majd a Goldie birtokon, közben beiratkozott a University of Auckland posztgraduális képzésére, ahol 2013-ban borászati tudományokból diplomázott, de akkor már mint a Hawke’s Bay-i Delegat birtok szerződéses technikusa. Következő állomása a Unison borászat volt, ahol termelési vezetőként, majd a Detlef Michaelsen, ahol szőlészeti-borászati tanácsadóként dolgozott. 2015-ben tért vissza Magyarországra. Két évig töltötte be a Grand Tokaj üzletfejlesztési menedzseri pozícióját, majd egy új vállalkozás, a pécselyi Sentio Kft. szőlészeti vezetője volt. Mostantól a Tokaj Oremus cégvezetője. 

„Nagyon köszönöm Don Pablónak, a Vega Siciliának és Bacsó Andrásnak, hogy méltónak találtak a feladatra, és lehetőséget adnak számomra. Igyekszem megfelelni a kihívásoknak” – mondta a fiatal szakember. 

oremus

oremus

A Mandolás a Wine Spectator Top 100 listáján!

A Tokaji borvidéket szerte a világon a kiváló édes borok bölcsőjeként tartják számon, ezért is volt úttörő kezdeményezés, amikor 2000-ben – a borvidéken a legelsők között – elkészült a Tokaj Oremus első, nemes penész által meg nem támadott, egészséges szőlőbogyókból készült hordós száraz furmintja. Nevét a birtok egyik parcellájáról kapta, de a bor nem dűlőszelektált, a Mandulás mellett a birtok másik három kitűnő parcellájának bora is bekerül a házasításba.

Egy pincészet számára mindig komoly mérföldkövet jelentenek azok az érmek, díjak, amelyeket a borok különböző nemzetközi versenyeken, megmérettetéseken szereznek. A Tokaj Oremus 2018-as évjáratú Mandolás furmintja 90 ponttal felkerült a Wine Spectator top 100-as listájára.

„Nagy büszkeség számunkra, hogy 2020-ban a Tokaj Oremus 2018-as évjáratú Mandolás furmintja is bekerült a Top 100-ba. A bor a bírálóktól 90 pontot kapott, és a 92. helyre került, ami egy száraz fehérbortól nagyon szép, számunkra pedig megtisztelő eredmény. Tudomásunk szerint magyar száraz fehérbor még soha nem szerepelt ezen a listán” – mondta el a sajtótájékoztatón Bacsó András. 

A bor készítője az új borászgeneráció egyik képviselője, Bacsó András Jr., aki három éve kapcsolódott be a Tokaj Oremus munkájába. 

oremus pince

oremus pince

Megszületett a Petrács, a Tokaj Oremus első dűlőszelektált száraz bora!

Különleges atmoszférájával, andezites altalajával, hatvanéves, bakműveléses tőkéivel a Petrács-dűlő kétségkívül a birtok gyöngyszeme. Az ember néha úgy érzi, mintha itt megállt volna az idő. A tőkesűrűség és a lejtő meredeksége miatt ezt a területet gépekkel művelni lehetetlen, az ültetvényen lovak segítik az emberek munkáját. Régi álom vált valóra, amikor erről a nagyszerű adottságokkal rendelkező területről 2017-ben elkészítették a pincészet első dűlőszelektált furmintját. A kézzel szedett fürtöket kíméletesen préselték, majd a bort francia és magyar tölgyfa hordókban 8 hónapig finomseprőn tartották, és az első 3 hónapban fel is keverték a seprőt. A 8 hónap letelte után a bort rozsdamentes tartályokba fejtették, ahol újabb fél évet pihent a palackozásig. A Petrács 100%-ban furmintból készül. Nagy formátumú, széles, gazdag bor, amely egyediségét főként a területnek köszönheti, ahol született. Szerkezete tömör, ízében a gyógynövényes, körtés, almás jegyeket határozott sósság kíséri, amely kristálytisztán mutatja a termőhely karakterét. A pincészet nagyon ígéretesnek tartja, és bízik benne, hogy elnyeri majd a borfogyasztók kegyeit.

 

Aki megtelítette Tokajt érzelemmel…

Újra idézzük régebbi cikkünket: Bacsó András, az Oremus birtokigazgatója régi vágású ember, első pillanatban elegánsan hűvös, aztán ha értő, figyelő lelkekre talál, kinyílik. Pontosan, ahogy ő mondta: „A bor a kommunikáció kezdete, a borral való beszédet, és Tokajt érzelemmel kell megtelíteni és megközelíteni.”  Köszönjük, Bacsó András!

sajtóanyag segítségével (x)

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )