2012. szeptember 20. – Az ihatóbb Magyarországért
Szeretnél jót borozni, igazi magyar fajtákat kóstolni? Reprezentatív körülmények között, kiszakadva Budapest vonzásából? Ha megéheznél mangalicát enni, borról előadásokat hallgatni, csak úgy lenni pohárral a kézben? Akkor ott a helyed Székesfehérváron a Hiemer-házban! Rád vár egy jó boros, barokkos este, a királyok városában!
I. Székesfehérvári Hungaricum Bormustra
75 magyar fajta
80 borászat 200 bora
Székesfehérvár, 2012. szeptember 28. 17 óra, Hiemer-ház
A világfajták bűvöletében gyakran megfeledkezünk arról, hogy léteznek magyar szőlőfajtáink, és belőlük készült figyelemre méltó, zamatos boraink. Rozália, Bakator, Csomorika Pátria Valentin… Csak néhány abból a 75 szőlőfajtából, amelyekből készült borokat szeretnék megismertetni városunk borkedvelővel, az I. Székesfehérvári Bormustra rendezvényen.
Őshonos magyar, illetve magyar kutatók által nemesített szőlőfajták és az ezekből készített borok állnak a program középpontjában. Szakmai beszélgetésekkel, borászok előadásaival, kiállítással színesített sétáló borkóstolón a tradicionális magyar, és a hazai nemesítésű szőlőfajták, valamint a belőlük készült borok mutatkoznak be az érdeklődőknek. 80 borászat közel 200 bora várja majd a kalandos kedvű látogatókat.
A rendezvény fővédnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere, míg a szakmai fővédnökséget id. Kamocsay Ákos borász vállalta.
„Szerettük volna, ha Székesfehérváron is felpezsdül a borélet egy nagyszabású, kultúrált kóstolóval. Az ötletet a keszthelyi Hungaricum Bormustra elnevezésű rendezvény adta. Két évvel ezelőtt került sor először az esemény megrendezésére, amely a szakma és a látogatók körében is igen nagy sikert aratott. Ezt a hagyományt folytatva szeretnénk Székesfehérváron elindítani egy exkluzív eseménysorozatot, melynek első állomása lesz a szeptember végi seregszemle.” – mondta Kertész Zoltán, a Kertész Családi Pincészet vezetője, a bormustra egyik főszervezője.
A bemutatkozó 80 borászat nemcsak termékeivel lesz jelen, de több borász is fontosnak érezte, hogy személyesen is részt vegyen a mustrán, így is népszerűsítve kedvenc fajtáit.
A kóstolók mellett szakmai előadásokat is hallgathatnak a résztvevők:
18.30: Badacsonyi magyar fajták – Dr. Brazsil József, egyetemi adjunktus (Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar)
19.00: Magyar szőlőfajták – Szentesi József, borász (Borászok Borásza 2012.)
19.30: Tradíció és marketing a borászatban – Miklós Csaba, borász (Mór)