Kerested barátom a barátod házát? Elindítottuk a 2025-ös szezont hasonlóan, mint 2024-ben egy perzsa filmmel melegítettük a lelkeket…
Nyulasi Gábriel István írása
Barátom, a perzsa filmeknek nincsen párja
Az, hogy egyáltalán értelmezhető, sőt kiemelkedő szépségű alkotások születtek-születnek Perzsaföldön vagyis Iránban, az szinte csoda. Olyan ellenszélben dolgoztak-dolgoznak a rendezők, olyan irgalmatlan cenzúrával kell megküzdeniük, amit itt csak a legátkosabban tapasztalhattunk. Ahol nem mindegy, hogy egy szakállas férfi milyen karaktert játszik (rossz ember nem lehet), ahol minden ábrázolás szigorúan kötött és igen, így is lehet olyan alkotásokat filmre vinni, mint Abbas Kiarostami. Tavaly a Cseresznye ízét kóstolták meg az emberek: katt ide! Idén a Hol a barátom háza? örökérvényű mű került sorra remek borokkal.
Barátom, a Dobosi Birtok BIO is
Nehéz szavakba önteni, hogy mit jelent nekünk a Balaton-felvidék. Ezért 1721 óta inkább pohárba öntjük. A borban minden benne van.
Az ízből akkor válik élmény, ha az érzékeken keresztül a szívhez is szól. Ezért organikus gazdálkodásunk alapja, hogy a bort nem elég inni, értékelni is kell. A természetet nem elég használni, becsülni is kell. Bioban tolják és pezsegnek a közösségi térben is, bővebben a velük készült podcastben: katt ide!
Dobosi Birtok Sauvignon Blanc 2024 (Balaton-felvidék) Egy szüret van, mi hagyjuk beérni a szőlőt, teljes ízérettségben szüretelünk. Ülepítjük a mustot, majd december elején hideg stabilizáljuk hűtéssel. Ezzel máris kész a bor és palackozzuk. Üde és friss csupa-csupa gyümölcs. Ragyogó zöldes villanásos citromszín, tiszta és árad a lime, bodza, kicsi ánizs, némi ásvány. Szép savak, közepes korty, mi kell még ehhez a frappáns történethez? Megnyugtatóan sauvignon blanc, olyan amilyennek szeretjük és bizony szerettük!
Barátom, a Velence partján is Nagy a sauvignon blanc!
Nagy Gábor kiváló minőségű borokat készít családi birtokán Pázmándon a Velencei tó partján, az Etyek-Budai borvidéken.
Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Sauvignon blanc 2023 (Etyek-Budai) Érett sauvignon blanc, trópusi gyümölcsös és egres, elegáns, bodzába hajló illatjegyek. Semmi túlzás, semmi túláradó parfümösség. Egyensúly a javából, könnyű és friss, citrusos savak, pompás illat, szép test. Mi kell még? Ez egy nagyon jó indítás volt és hihetetlen, de igaz, szóval a bor egy fél év alatt még jobb lett! Mélyültek az ízek, zamatok, tényleg az év egyik kiemelkedő magyar sauvignon blanc-ja! Kicsit így 2025. elejére csendesedni látszik, de azért van még benne kraft! Nagy Gáborral készült podcastünkért: katt ide!
Barátom Varsányi Pincészet boraival
Pincészetünket 1991-ben alapította Varsányi Lajos. A több, mint 3 évtizedes működés alatt jónéhány hazai és nemzetközi elismerést bezsebeltünk borainkkal, azonban kezdeti hitvallásunkat mind a mai napig tartjuk:”Hittem, hittünk benne, hogy kiváló borokkal felépíthető ez a márka. Az lett a mottónk, hogy nem elég egyszer elbűvölni a vásárlót. Azt kell elérni, hogy számára élmény legyen a borfogyasztás, ezért aztán másodszor, harmadszor is leveszi majd a palackunkat a polcról.” – Varsányi Lajos
Farkas Gedeon az ügyvezető igazgató vele is készítettünk podcastot, már lehet hallgatni itt: katt ide! Varsányi Pincészet Olaszrizling Grand selection 2018 (Egri Borvidék)
Milyen volt a bor elkészülte? Kicsit túlérett állapotban szüreteltük a szőlőt így elég sok töppedt szem volt benne. A 12 órás áztatás után préseltük. Reduktív feldolgozás után 6 hónapot töltött normál fahordóban. Nagyjából 2 éve palackban érlelődik. Szép, nagy borrá vált a sokféle olaszrizlingből összeállított nedű, de mégsem az az embert elnyomó tétel. A szín mélyűlő szalmasárga, illatban csatára hív a kajszi, ananász, és citrusos vonal mandulával kiegészülve. A savak tartanak még, egyensúly is van, de azért fogyasszuk el ha van a közelünkben.
Barátom, emlékszel arra a Sanzonra?
SanzonTokaj – erdőbényei borászat. Owners: Erika Rácz managing this boutique winery.
Rácz Erika korunk hősnője, vaskézzel felépített kis garázsborászat a magyar tokaji rögvalóságban. Volt már bormozin is bora, covid idején egy kóstolóján is jártunk. Mostanában nem sokat hallottunk róla, de ez nem jelent semmit.
Ezt írta a Vinoport anno: 500 literes hordókban érlelődött, s 5 hónapot töltött a bor finomseprőn. Illatában púderes, szép és kedves kedves barackos gyümölcsösség, sárga színek, parfüm és hordó jellemzi. Érett karakterű íz. Érett citrusok és citrushéjak. 100% furmint Hosszú szellőztetést kér! SanzonTokaj Sanzon Classic 2015 (Tokaj)
Mély borostyán szín, olajos textúra, lassan nyíló illatok. Sós, diós-mandulás villanások, limebefőtt, aszaltkajszi, kicsit már farnehéz. Billegő egyensúly, kérdezik többen, jó ez még? A válasz is bizonytalan, kell a szellőztetés, vannak erényei az összkép pozitív, tiszteld a korát. Hiszen egy 10 éves borról van szó, túl a csúcson, de azért maradt benne szépség.
Mátrai barátok, Benedek!
Hogyan indult a Benedek Pince története? 4.generációs családi borászat vagyunk. Az 1947.-ben épült és ma is árutermelő pincéből indult el a Benedek borok útja. A szülők és nagy szülők mindkét ágon foglalkoztak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. 1990. után Benedek János és Ludányi Lídia élesztették újjá a Családi Gazdaságot. Benedek Pince Pinot Noir 2022 (Mátra) A Pinot Noir leggyümölcsösebb arca. Reduktív körülmények között készült. Csipkebogyó, cigánymeggy, szilva, fahéj, korai cseresznye az illat bokrétában. Ez egy légiesen könnyed, gyümölcsös és elegáns bor. Nem akar több lenni, nem akar jobb lenni, magasabbra nőni, hanem egy hibátlan, friss és könnyű vörösbor a mindennapokra. Gyönyörű harmóniában, gyümölcsösen a Mátrából a Benedek Pincétől. Ez könnyedebb, középfajú pinot-nak ilyennek kell lennie, mi adjuk! Benedek Péterrel készült podcastünkért: katt ide!
Baldavári Kékfrankos barrique
Monor és az ezerpincés borfalu már régóta a kedvenceink közé tartoznak. Amikor először meglátod a hullámzó gádorok vidékét, érzed, hogy itt a borrajongó otthonra találhat. Monor Budapesttől mintegy 30 kilométerre található. Jelenleg a Monori Pincefaluban mintegy 960 pince található összefüggő pincefaluban, amely nem csak Magyarországon, de Európában is unikális. A borpincék zöme egyedi igényeket szolgál, azonban egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is.
Monor a Gödöllő-Monori-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja, az Alföldbe simuló Strázsahegy (190m), amely a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól. Gyertek el és nézzétek meg Ti is!
“Amikor 10 éve, húsvétkor lejöttünk, elámultunk azon, hogy milyen hangulatos környék ez. Én később kezdtem ez iránt komolyabban érdeklődni, amikor rá két évvel körbesétáltuk feleségemmel itt a pincéket, s egy nap alatt el is döntöttük, hogy szeretnénk itt lenni, és pincét is venni.” Baldavári Attila
Baldavári Borászat Kékfrankos barrique 2021 (Kunság) Virgonc színek, virgonc illatok repkednek. Valahogy a meggy a fával a fa a meggyel most gyönyörűszépen összebarátkozott. Nem is hitték el sokan, igen egy ilyen kékfrankos és nem csak, hogy kékfrankos, hanem monori is? Egyenesen a Strázsahegyről szüretelve, de szépen is jöttek a pirosbogyók feszesen meggyes és meggyes maghéj kesernye, sötétebb ribizli, picit áfonyás, de nem az a túlérett. Kerek és izmos ez a bor, penge sztori a Strázsahegyről! Baldavári Attilával készült podcastünkért: katt ide!
Szekszárdi St. László prémium bikavér
„Az évszázadok óta Szekszárdon élő, szőlőt művelő és bort készítő családként büszkék vagyunk arra, hogy boraink generációk során kísérik a városunk történelmét és örvendeztetik meg a bort kedvelő embereket. Tradíciókon alapuló, a mai modern borászat eszközeivel felvértezett borászatunk, rendre a legmagasabb szinten képviseli a Szekszárdi Borvidéket és Magyarországot a világ borversenyein és borbemutatóin. Kínálatunkban a jellegzetesen szekszárdi borházasítások mellett tradicionális és világfajták is képviselik magukat. A szekszárdi bor finom!”
Az év bortermelője jelöltje: Vesztergombi Csabával készült podcastünkért: Katt ide!
Vesztergombi Pince 2021 St László Bikavér (Szekszárd) Elegáns bikavér házasítás – 45% kékfrankos alap három nagy francia – cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot – fajtával, a shirazzal és egy egy csipetnyi kadarka fűszerességgel. Rétegzett, koncentrált gyümölcsösség, magas potenciált garantáló sav- és tanninszerkezettel. Nagyon egyet kell értenünk az ajánló szöveggel, valóban sok-sok rétege van ennek a bornak. Ott van a ribiszke, szeder az áfonya, egy kis bőr, szilva, eukaliptusz, konyakmeggy, epervelő, sonka, fa a jobbik fajtából. Dohányfüst, hibikusz, majoranna, oregánó, rózsabors. Érettek a tanninok és jók a savak, van még ideje ennek a bornak… Szépen nyílik és még hol a vége, a 2019-es társát is de szerettük: katt ide!
Prémium bikavér, két év hordó, 300l és 500l, több dűlőből a legjobban összeillő tételek St László Szekszárd védőszentje, innen kapta a nevét a bor.
Barátom, vissza Kokerbe!
Mi a megoldás? Megtaláljuk a barátom házát? Nem spoilerezünk, nem is lényeges. Maga az utazás a lényeg. Ahogy szépen belemerülünk egy perzsa kis falucska mindennapjaiba, délutánjába, estéjébe. A generációs különbségekbe, a nevelési elvekbe, az ajtókba, a kacskaringós sikátorokba. Magával ragad az élet, mely ilyen lehetett 1935-ben is nagyjából és 1986-ban is amikor a filmet forgatták. Egy táskarádió van csak az apánál, ennyi a külvilág, vajon az internet, az okostelefonok, hogyan szabdalták fel az egészet? Vagy ide még nem jutottak el ezek az úri huncuságok? Nem tudjuk, csak merjük remélni, hogy egy picit romlatlan tisztaság még maradt a világ ezen szegletében…
A rendezőnk egy igazi filmes polihisztor volt, változatos munkákban vett részt 2016-os haláláig. Kiarostami sokat dolgozott forgatókönyvíróként , filmvágóként, művészeti rendezőként és producerként, valamint címeket és reklámanyagokat tervezett. Költő, fotós, festő, illusztrátor és grafikus is volt. Az 1960-as évek végén indult perzsa filmes mozgalom, az iráni újhullám filmes generációjának tagja volt, és a költői párbeszéd és allegorikus történetmesélés alkalmazását hangsúlyozta, politikai és filozófiai kérdésekkel foglalkozva.
Gratulálunk a nyerteseinknek és az est győztes borának: Baldavári Borászat Kékfrankos barrique 2021 (Kunság)
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )