2010. január 25. – Nyulasi Gábriel
Hiába, a kínaiak már a spájzban vannak, és ne felejtsük el, hogy ínyencségekben élen járnak. Hazánkban pedig a Lucullus Baráti Társaság szerepel az élmezőnyben, ha különleges gasztro-élmények megvalósítására kerül sor. Működésük 6 éve alatt 80 nagyszabású vacsorát, valamint több száz egyéni- és céges főzőkurzust szerveztek, hogy a kulináris élvezeteken keresztül népszerűsítsék egy adott nemzet kultúráját, mindemellett számos más gasztronómiai programban is szerepet vállaltak.
Turóczi Gábor, az egyesület elnöke elmondta, hogy folytatják a már jól bevált tevékenységeiket, és főleg a FINE DINING stílusú gasztronómia irányába haladnak, ám a nemzetiségi konyhák feltérképezését is folytatják. Több francia főzőkurzust tartanak majd (az alapoktól a Nouvelle Cousine-ig), lesz magyar- és nemzetközi konyha is, de folytatódnak a nagy kedvencnek számító kínai, olasz, indiai és görög kurzusok is. Az eddigi extrém főzések (paprikás csirke az Északi-sarkon, Lánchíd teteje, Kaukázus rali, stb.) az „Extrém Szakács” elnevezésű önálló projektben folytatódnak.
Visszatérve Wang mester étterméhez (Bp. XIV. ker. Gizella u. 46.), a nyitóünnepségen az ünnepélyes szalagot Turóczi Gábor, Wang Qiang, Pierrot, Varga Edit (Duna TV), Kozi (TV Paprika), Falusi Mariann (PA DÖ DÖ), B. Tóth László (Sztár FM), és Balla Ágnes (TV Paprika) vágták át. Az étteremnyitó ünnepség programjai közt szerepelt egy kínai citeraművész fellépése, tradicionális tésztahajtogató show, pekingi kacsabemutató és egy 23 fogásos ujgur/hunani/pekingi ételsor.
Videó a különleges citerazenéről(Magyar dallam kínaiul): Ide kattintva.
Több mint 200 vendég vett részt az ünnepségen, ahol jobbnál jobb falatok sorjáztak. Egy asztalnál 10 ember foglalt helyet, közülük a menüsor végére már jó páran eltelítődtek a keleti csemegékkel. A változatos lakoma végén megkérdeztem asztaltársaimat, melyik étel volt számukra a legízletesebb. A válasz nem okozott meglepetést, kiderült, hogy a magyar gyomor mégiscsak a hazai ételekhez vonzódik leginkább, a győztes ugyanis az Ég és Föld oldalas lett.
A fogások:
Leves: Kacsaleves ecetes retekkel
Előételek: Narancsos csirke, Koktélrák saláta, Yu Xiang Can Dou (kinai bab), Ízletes fafülegomba, „Good harvest” meglepetésétel, Rózsaszín ginseng, Gyümölcsízű marhahús, Sült apróhal
Főételek: Pekingi kacsa, Vaslapon sült paprikás marha, Jade rákja, „Ég és Föld” oldalas, Birka ‘Gan Guo’ módra, Pikáns csirke Wu Dong tésztával, Kinai kel ‘Ming Lu’ módra, Grillezettek, Kínai kenyér(saslik), Bárány(saslik), Bei Jing-i pizza, Öt elemű rizs, Kézzel tépett pirított tészta
Édességek: Szezámgolyó, Kókuszgolyó, Friss gyümölcs