Nyáron egy kis villámlátogatás Hajdu Rolandnál, ősszel pedig kiegészítettük anyagunkat.
Nyulasi Gábriel István írása
Hajdu Rolandot, újra meg újra bemutatjuk, hiszen egy aprócska, ismeretlen borvidéken készíti borait. Ez a Bükki borvidék, amely jelenleg is az életéért küzd, a tét a megmaradás. A bükki borvidékről rendszeresen mutatunk be tételeket a BorMozikon.
Hajdu Roland
Hajdu Roland vagyok a Bükki Borvidékről. Lassan nyolc éve házas, három gyermekes apuka. Miskolcon születtem, családommal Nagytarcsán élünk, innen teszem meg hetente kétszer a 140 km-es távolságot, hogy szőlőt művelhessek és abból bor készülhessen. A családi gyökerek okán a Bükki Borvidéken – közelebbről Bogácson és környékén – kezdtem el egy birtokot építeni 2015. végén és remélem, erőfeszítéseim idővel sikerrel járnak. Az első tételek megjelenése 2017 májusa körül volt. ( http://hajduroland.hu )
Nyári látogatáskor a Hajdu birtokon (2019. július)
Roland kalauzolásával láthattuk a friss furmint telepítést a bogácsi Vénhegyen. Kortyolhattunk a Zenit Borbárban, melyet a Hajdu művek nyitott és az egész bükki borvidékről válogatott borokkal töltötte meg. Gyors kóstolási jegyzet.
Hajdu Rizlingszilváni 2018 Bogács/Galagonyás
Könnyű, friss, szőlővirág, közepesen fűszeres, citrusos jó savakkal…
Hajdu Zenit 2017 Mezőkövesd/Dollár-hegy
Sűrűbb szövésű, itt is jelen vannak a bükki savak, lime, fehérbors, kesernyés finis, kerek történet.
Hajdu Chardonnay Cherép 2016 Cserépfalu/Csurdoka
Ch a négyzeten, ez már krémes testes, főleg fehér húsú őszibarack és kis virágosság. Bársonyos és simulékony, a hordó is integrálódó. Olyan ez a bor, mint egy nő, aki már tudja mit akar.
Hajdu Kékfrankos rozé 2018 Mezőkövesd/Pazsag
Olyan rozé, amelyet nyugodt szívvel beraknék a sillerek közé a színe alapján. Nagyon dús és komplex, sűrű szövésű anyag. Cigánymeggyes alapon, kirobbanó savszerkezet, hosszú a bor. Díszítésnek vérnarancs, rózsabors, érett ribizli…
Hajdu Kékfrankos 2016 Mezőkövesd/Dollár-hegy
Vállas, jó svájdájú kékfrankos, meggyes ahogy kell. Van itt még ribizli, a bükki savak nem hagynak el, a hordó pont elegendő.
Hajdu Zengő 2017 Cserépváralja/Rétföld
50g maradékcukor, szép cukker. Sűrű anyag, narancs, papaya, maracuja, szóval trópusi mix a javából és az elmaradhatatlan citrusosság. Édes harmónia, nem bonyolult, de tisztán hozza.
Kérdezz-felelek Hajdu Rolanddal (2019.október)
– Milyen a 2019-es szüret?
– A fajták fele már a pincében, az időjárás kicsit nehezíti a betakarítást. Most van a negyedik szüretem, ám ez volt az eddigi legproblémásabb évjáratom. Sajnos júniusban és később is az egész birtokra jutott jégeső, ezután a sérült bogyók jobban ki voltak téve a betegségeknek. A peronoszpóra sűrűn támadott, sokan voltak ezzel így a borvidéken. Összességében elmondhatom, hogy amit behozunk az jó alapanyag, de azért sokat kell válogatnunk. Eleve 1- 1,5 kilós terheléssel dolgozunk és ha ennek a fele elveszik, akkor az bizony elég kevés a végén. A savak most nem annyira “bükkiesek”, ezt valószínű a csapadékosabb évjárat okozza.
– Idén hány spontán erjesztésű tételed várható?
– Két éve már teljes ökológiai művelést tudok alkalmazni a teljes birtokon. Nincsennek durva, felszívódó permetszerek, csak réz, kén, narancsolaj. Ezek az anyagok a természetben vagy jelen vannak vagy azokká bomlanak le. Ha így járunk el, akkor megóvjuk azokat a mikroorganizmusokat amelyek évmilliók alatt fejlődtek ki. Magyarán a vadélesztőket is be tudjuk hozni a borászatba, és az ezek által létrehozott borok jelennek majd meg a borfogyasztók poharában. Az ily módon készített borok jobban megmutatják a termőhely adottságait. Ez egy veszélyes üzem hiszen nyilvánvalóan nem tudjuk pontosan, hogy mit hozunk be a termelésbe. Úgy gondolom, hogy pár évet érdemes eltölteni a kísérletezéssel, hogy kitapasztaljuk a lehetőségeket Tavaly volt kettő spontán erjesztett tétel, idén már ötöt tervezünk. Illetve következő évben (2020-ban), már teljes átállással fogunk dolgozni.
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )