Franc&Franc 2024, immár 9. alkalommal kerül sor Villányban a szakmának és a közönségnek az egyik leginkább meghatározó helyi rendezvénye.
Franc&Franc, tudjuk már egy ideje, hogy ez a jelszó!
A cabernet sauvignon igazán nagy bort jó ha 10 évente ad… Bár lehet, hogy a klímaváltozással már jobb az arány, de a megbízhatóbb versenyző, az igazi zászlóshajó a cabernet franc lett. Cikkünk a kezdetekről: katt ide a 2014-es cikkünkért!
Az ihatóbb Magyarországért
A Franc&Franc Fórum és Kóstolónap a Villányi borvidék összefogásának szimbólumaként indult útjára és mára a borvidék legmeghatározóbb szakmai és közönségrendezvényévé nőtte ki magát. Az elmúlt években a világ minden jelentősebb franc termelő régiója bemutatkozhatott a fajtára fókuszáló szakmai eseményen. Mindazok, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.
Az idei évben kulcsfontosságú téma a fenntarthatóság és annak gyakorlati megvalósulása lesz terítéken.
A Fórum:
A IX. Franc&Franc Fórum 2024. november 22-én, pénteken 9.30 órától kerül megrendezésre, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A szakmai tanácskozáson a „fenntarthatóság” változatos aspektusait járják körül a szőlészetben és borászatban. Különböző cabernet franc alanyok összehasonlításával indul a program a Rauscedo oltványüzem jóvoltából, Raffaele Niedda export menedzser előadásával, majd a 2024-ben legjobbnak választott 12 Villányi Franc, a TOP12 bemutatkozása következik Horkay András nemzetközi borakadémikus és a TOP12 borászatok személyes prezentálásában. A délelőtt zárásaként kerekasztal beszélgetés keretében tárják fel a fenntarthatóság vendéglátásban alkalmazott jó gyakorlatait, ismert és elismert helyi gasztronómiában jártas szakemberek tolmácsolásában.
Délután is Franc&Franc
A délutáni szekcióban a fenntarthatóság határon túli és villányi jó gyakorlatait vizsgálják meg mind a szőlészetben, borászatban, kis -és nagyüzemi szinten, kiemelve az innovatív technikai megoldásokat. Míg a Villányi borvidék vonatkozásában a klímaváltozás hatásairól és a fenntarthatóság fontosságáról Romsics László, a Csányi Pincészet Zrt. vezérigazgatója, WSET- diplomás borszakértő beszél kóstolóval egybekötött előadásában, addig a külföldi jó példákat, az ötszörös Sommelier-bajnok Sebastian Giraldo Makovej ismerteti meg a nagyérdeművel. A hazai előadás keretében Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője is megosztja a konvencionális és ökológiai gazdálkodással kapcsolatban szerzett tapasztalatait.
A nap értékeléseként és zárásaként, a fenntarthatóság a szőlészetben és borászatban kerekasztal beszélgetés során osztják meg tudásukat a meghívott szakemberek.
A Franc Fórum a Villányi borvidék meghatározó eseménye, hiszen ez az a szakmai platform, ahol a villányi borászok és szakértők által közösen megválasztott villányi TOP12 elsőként mutatkozik be a nagyközönség előtt. A kiválasztott borok hivatottak arra, hogy a konferenciát követő egy évben képviseljék a borvidék prémium márkáját a közösségi bemutatkozások során.
2024-ben az alábbi borok kerültek a TOP12 válogatásba:
Szemes Pincészet Cabernet Franc 2022 classicus
Jackfall Cabernet Franc 2020 classicus
Maul Zsolt Premium Winery Villányi Franc Lator 2020 premium
Teleki Inspiráció Villányi Franc 2019 premium
Ruppert Borház Villányi Franc 2019 premium
Heumann Pincészet Villányi Franc La Trinità 2019 premium
Streit-Zagonyi Borászat Villányi Franc 2018 premium
Sauska Villányi Franc Makár 2018 premium
Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2021 super premium
Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2021 super premium
Gere Attila Pincészete Villányi Franc Ördögárok 2020 super premium
Bock Pince Villányi Franc Makár 2019 super premium
További információ Fórum: https://villanyiborvidek.hu/programok/francfranc-2024-forum
A Kóstolónap:
2024. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva találkozhatunk a legújabb kiválasztott Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában, ahol legalább 60 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők.
Kóstolóhelyszínek:
Bock Pince – Villány
Gere Attila Pincészete – Villány
Günzer Tamás Pincészete – Villány
SAUSKA – Villány
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Kisharsány
További információ Kóstolónap: https://villanyiborvidek.hu/programok/francfranc-kostolonap-2/
cikkünk sajtóanyag alapján készült (x)
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )