Csendes Bormozi volt az évzáró, egy ír filmmel vágtunk neki az utolsó felvonásnak…
Nyulasi Gábriel István írása
Csendes, ünnepi, érzelmes
A feketeöves Bormozi látogatók gyakran emlegetik az egyik emlékezetes évzárót, amikor a japán: Az érzékekek birodalmát vetítettem le. Az érzékek birodalma (愛のコリーダ; Ai no korida; Hepburn: Ai no korída?; franciául: L’empire des sens) 1976-ban bemutatott színes, japán–francia erotikus filmdráma. Cikkünk az akkori BorMoziról: katt ide! Véresen gyilkos, szexualitástól túltelített alkotás, nem annyira karácsonyi hangulatot árasztó. Bezzeg a 2024-es Évzáró BorMozi csendes lánya! A csendes lány ( írül : An Cailín Ciúin [ənˠ ˈkalʲiːnʲ cuːnʲ] ) egy 2022-ben bemutatott ír drámafilm, amelyet Colm Bairéad írt és rendezett, debütáló játékfilmjében. A sztori vékonyka, ráférne egy söralátétre, de mégis olyan mélységei vannak, melyek megmozgatják a nézők érzelmeit.
Egy csendes, dinamikus történet: Androsics
Pár esztendeje, hogy találkoztam az Androsics borokkal egy kóstolón. Akkor még nem nagyon látszott a potenciál, kicsit kócos borok és agilis tulajdonos mutatkozott. Aztán nemrégiben újrakóstoltam pincészetet a Borfesztiválon. Az agilis tulajdonos maradt a borok viszont már tehetségesek lettek. Tulajdonos: Androsics Ferenc Borász: Ifj Androsics Ferenc Szőlőtermő terület (ha): 60 HA Borászat erjesztő kapacitása : 360000l Szőlészet alapítás éve : 1980 Borászat alapítás éve: 2021 Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
„A föld szeretetét nem lehet megtanulni. Csak az tudja becsülni és értékelni igazán, aki beleszületett ebbe a környezetbe, aki már gyerekkorában felismeri és meglátja benne a szépséget, a föld adta lehetőséget és értéket.”
Androsics Birtok Balaton Zenit 2023 (Dél-Balaton) Szép külső, citrusos csillogás és gyönyörű illat. Ásványok, citrusok illatában, fehérbors, alma, lime jól rétegezve. Vállas a bor érződik rajta, hogy sokáig volt finomseprőn. Ásványos kesernyével búcsúzik a bor a közepesnél hosszabb lecsengéssel. A borász egyik kedvenc fajtája, komolyan veszi azt, hogy a lehető legtöbb Kárpát-medencei fajtával dolgozzanak!
Csendes rajnai Czupponéktól
Boraink spontán erjesztéssel készülnek a lehető legkevesebb beavatkozással. Célunk, hogy egyedi, aromagazdag és komplex bort készítsünk, úgy ahogyan a természet adja. Szőlőnk a nadapi Csúcsos-hegy lábánál található, nem használunk felszívódó szereket a szőlőművelés során.Törpe pincészet lévén tételeink kis palackszámmal kerülnek forgalomba. Czuppon Lőrincz Judit határozott elképzelésekkel rendelkezik és egyre inkább sikerül megvalósítania elképzeléseit a borászatban. Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Czuppon Borászat Rajnai rizling 2023 (Etyek-Budai Borvidék) Hogyan készült? Kézi szürettel szüretelve, válogatott szőlőből-zúzás bogyózás után kosaras préssel préselve került a tartályban, spontán erjesztéssel. 60%-a 4 hónapot töltött 225 literes zempléni tölgyfahordóban. 40% tartályos érlelésű. Derítve és szűrve palackozva 2024. áprilisában. Ropogós savak, ízében megjelennek a citrusok ezzel egyetértünk és ott vannak még a fehér virágok, fehérbors és a hordó még helyezkedik az ízképletben, némi ásvány nyomokban. Már érettebb a bor egyre szebben alakul!
Spontán csendes rajnai
Spontán Pince, Mór, Törő Lackó – Egy új borospincével színesedett a Hársfa utca, ahol spontán is jól érezhetitek magatokat. A fajtáról amit kóstoltunk: Király Ferenc állította elő az ezerjó és bouvier keresztezésével 1951-ben. A Zengő (szinonim neve: Badacsony 8) 1982 óta egy államilag elismert szőlőfajta. A bor 2/3-ad része fahordós. Spontán Pince Zengő 2022 (Mór) Ott erjedt és fél évig át erjedési vastag seprőn volt, aztán kifejtettem és ugyanabba visszament még fél évre. Az 1/3 rész tartályban erjedt, Spontán. 1 év után házasítottam össze a két verziót és rá 3 hónapra palackba került. Palackozáskor lett először és utoljára szűrve és kénezve. (25 mg/l) A móri savak jeles képviselője egy természetesen szépen zengő Zengő! Van benne kraft már a pörgetésnél is látszik a test. Krémes lime, narancshéj, szőlő, érett alma lendületesen pici sóval, krétával a háttérben. Nyomokban egy kis ánizs és koriander is felbukkan jelzésértékűen. Nagyon jóivású, még egy kortyot kíván az ember, milyen jó, hogy természetes és egyben kellemes fogyasztani. Izmos, vibráló és természetes bor Mórról a Spontán Pincétől! Most egy kis karamellás felhangot is kapott, nem bántuk! Most is jó volt így az évzárón. Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Badacsonyi csendes Drágakő
A pincészet gyökereit mintegy 200 évre, az 1800-as évek kezdetére vezethetőek vissza. A család életében kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget. Borász nagypapa, agrármérnök édesapa a 60-80-as években a szövetkezeti munka mellett szőlőműveléssel és borkészítéssel is foglalkoztak a saját családi szőlőbirtokon és a Tóti-hegyi pincében. Eleinte csak kimérve egy-két vendéglőnek és néhány ismerősnek szállítottak bort. Majd a család életébe elérkezett egy fordulópont, amikor úgy döntöttek, hogy a minőségi borkészítés felé veszik az irányt. Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Ebben az elhatározásában nagy szerepe volt, Gergőnek a frissen diplomázott fiatal mérnöknek, aki szenvedéllyel vetette bele magát az új kihívásokba. Istvándy Birtok Drágakő 2021 (Badacsonyi Borvidék) Teljesen reduktív bor alapja a Kékderű kéknyelű és hozzá rajnai rizling társult be. Palackba zárt elegancia a pincészet jelmondata és a Drágakő tényleg az! Egy folyékony elegancia, hihetetlen arányos, egyszerre mély és egyszerre könnyed. Citrusok, grapefruit, kövek, szép ásványosság, sósság, alma, kicsit amolyan ress szilva is felbukkan benne. Lime-ok és csillogás, egy igazi kincs, vagyis feszes és érett harmónia. Még elegánsabb volt ezen az estén!
Szeged csendes narancsa
Pintér Tamás, az Ujvári Pincészet borásza szeretné, ha a Szegedi bor újra teret nyerne a boros közgondolkozásban. Az idei Borjouron kóstoltam először a borokat, aztán ősszel podcast és a Narancsbort bemutattuk a BorMozin. Katt ide a podcast adásunkért, hogy többet tudj a pincészetről. Ujvári Pincészet Narancsbor Cserszegi 2022 (Csongrádi Borvidék) A narancsbor 100%,Cserszegi fűszeres fajtából készült. A narancsbor vörösboros technológiával erjesztett fehér szőlő. Illatában intenzív komlós, citrusos jegyek fedezhetők fel. A bor zamata áradó, kicsit komlósan, tonikosan kesernyés, és pink grapefruitos, érett lime-os aromák tobzódnak benne. Pici tannin is megjelenik, ahogy azt már megszoktuk narancsbornál, szépek a savak és kitartóan hosszú a bor. Most már méhviaszos komló szinte mint egy kis üzemi IPA sör. Csúcsra járt ez a narancs ma este! Limitált széria, mindössze 300 palack készült belőle. Nekünk sincs már belőle! Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Csendes lány a megható
A végén azért sok nézőnek elhomályosult a tekintete. Megható a csendes lány vakációjának a vége. Hazatér a genetikai családjához, de már idegen ott. A nyári pótszülei léptek elő, olyan kötelék alakult ki a szünidő alatt amely tartósnak bizonyul. Érdemes megnézni a filmet, ha nyitott a szíved az érzelmekre, akkor a zsepiket betárazni. (Érdemes minden filmet megnézni, amely bormozin szerepel, hiszen nem véletlenül kerülnek kiválasztásra ezek a történetek.)
Egy Könnyűvér a csendes bormozin
A Könnyűvér a pázmándi borászok közösségi bora, száraz, könnyed vörösbor, amely házasítás, pázmándi szőlőből, pázmándi pincében készül. Az alapja kékfrankos, ennek aránya 60-80% kell legyen. A házasítási partnerek tetszőlegesen válaszhatóak. A bor pórusmentes edényben erjed és érik a primer gyümölcsaromák megőrzése érdekében. A fahordóban történő erjesztés vagy érlelés nem megengedett. Célunk a könnyen ihatóság, jó savak, relatíve alacsony alkohol és az intenzív gyümölcsaromák.
Forgalomba a szüretet követő év tavaszán kerül, olívazöld, csavarzáras, burgundi palackban, egységes címkével, amit csak a termelők neve/logója különböztet meg egymástól. Az első év tapasztalatai alapján a borok stílusa egységes, de mindegyik karaktere egyedi, egymástól megkülönböztethető, célunk tehát megvalósulni látszik.
Köllő Zsolt Pincészete Könnyűvér 2023 Etyek-Budai Borvidék Tényleges a megvalósulás, igazán könnyű, gyümölcsösen zamatos bort sikerült alkotni Köllő Zsoltnak is. Ribizlis, meggyes, fahéjas, szegfűszeges könnyedséggel varázsolja el a fogyasztót ez a bor. Mini tannin, már-már a sillerek világát idézi. Podcast a pincészet képviselőjével: katt ide!
Az öreg néniknek még mindig igaza van
A Szignárovits-Maka Pince története pont 13 éve, 2010-ben kezdődött, azóta lassan, de biztosan minden évben növekednek. Gyöngyöspatán három dűlőben a vannak ültetvényeik: Borsos, Hótó, Póc-tető. A finom és izgalmas borokat szeretem, készíteni is. A termőterület különleges, vulkanikus és meszes is egyben. Az öreg nénik azt mondták, hogy ott még a paradicsomnak is más íze van, ezért a szőlő közé ültették. Ez megjelenik a borban is. Két-három tőke egy palack bor.
Szignárovits-Maka Pince Platón 2019 (Mátrai Borvidék): Kékfrankos – Merlot – Cabernet Franc házasítása, a gyöngyöspatai Borsos-dűlőből, a borok külön erjedtek, majd később lett házasítva. Az első évben a kékfrankos meggyes karaktere uralta, később a Cabernet Franc fűszerei kerültek előtérbe. Ezt megerősíthetem, gyönyörűen kinyílt a bor, borsosan fűszeres, áfonya, meggy, szilva, és aszalt paradicsomos. Egész ajkat betöltő zamatok, savak játéka Feszes, izmos textúrájú vörösbor, melyet élmény inni, benne van a termőhely! Teljesen igaza volt az öreg néniknek! Gyönyörű történet ez a bor, sajnálatos módon elfogyott a készletünk.
Az este közönségnyertes bora: Istvándy Birtok Drágakő 2021 (Badacsonyi Borvidék)
GRATULÁLUNK!
A következő, február 20-i Télűző BorMozi elérhetősége: katt ide!
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )