Boros ínyencek fesztiválján jártunk a Symbolban

2011. október 19. – Nyulasi Gábriel István

A 220 éves éttermet lehet szeretni, lehet elkerülni, ám közömbösen nem hagy a Symbol. A 3000 négyzetméteres gasztrokomplexum pinceétteremmel is rendelkezik, így kézenfekvő a boros rendezvények jelenléte. A bortermelők már szinte hazajárnak a helyszínre, hiszen már több alkalommal is bemutathatták boraikat és a hozzájuk rendelt receptjeiket. Az első fesztiválra a Symbolban épp egy éve, a 2010 őszén megjelent Őszy-Tóth Gábriel „Így főznek a borászok” című könyve kapcsán került sor.

Ezúttal borok és ínyenc krémek összekóstolása volt a közös feladat, mely egyúttal beharangozója egy újabb könyv megjelenésének. Balaton-Badacsony-Zala, Eger, Etyek, Mátra, Mór, Somló, Sopron, Szekszárd, Felvidék – Muzsla, Tokaj, Villány. Ezek voltak a boros körök, minden borász előtt az ínyenckrémek, és kiegészítő borok a leírt párosításokon kívül a tarsolyban. Jó zene, exkluzív helyszín, optimális embersűrűség. Szépen, akár le is lehetett ülni a borászok vagy hostesek elé az asztalhoz kényelmesen beszélgetve kóstolni. A helyszín, a Symbol igazán befogadta a rendezvényt, emeleten Somló és Villány, pincében Szekszárd és Tokaj a többiek a földszinten. Kis zegzugok, széles terek, romantikus sarkok, mindenből jutott. Több mint 9000 falatka, tombola, mulatság, ahogy azt kell jobb helyeken.

Néhány ínyencfalaton kicsit vékonyabb volt a krém, volt ahol a hagyma uralta az ízképet. Előfordult, hogy a bors telepedett rá a párosításra, ám ez nem jelentett gondot, jutott bőven a kellemes párosításokból is. A mi kedvencünk az egyik legizgalmasabb krém és bor duó:

Narancsos, libamájas ínyenckrém – Andante Tokaji Furmint Édes 2007-es

Hozzávalók:
1 közepes libamáj, 200g házi készítésű margarin, 1db narancs, egy kevés gyömbér, 1üveg Degenfeld Andante Furmint

Villány meglepő volt, mivel a vörösboros vidék szinte tiszta fehér volt, vagyis az ételekhez jórészt fehérborok dukáltak. Nyúlpástétom tokajival, lazacos krém somlóival, szarvasgomba szekszárdival, libamáj villányival, és így tovább. Körülbelül a felénél megálltunk, több kenyeret, több margarint már nem kívánt a szervezet, elteltünk a párosításoktól…

Résztvevő borászok: Bárdos Tamás, Bezerics Csaba, Bock József, Bodri István, Bott Frigyes, Bujdosó Ferenc, Demeter Csaba, Dula Bence, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Gál Lajos, Gere Attila, Gere Tamás, Günzer Tamás, Günzer Zoltán, Hagymási József, Hernyák László, Jekl Flóra, Juhász Attila, Kamocsay Ákos, Katona Ferenc, Kattra Imre, Kiss István, Koczor Kálmán, Kolonics Károly, Kovács Tibor, Lőrincz György, Ludányi József, Majoros László, Mészáros László, Mészáros Pál, Molnár Péter, Nyári Ödön, Polgár Zoltán, Prácser Miklós, Sebestyén Csaba, Spiegelberg István, Szepsy István, Szőke Mátyás, Takler András, Taschner Kurt, Tiffán Ede, Vesztergombi Ferenc

Próbáljuk ki otthon is a párosításokat (hiszen mindenki, aki ott járt kapott egy kis receptfüzetet), és a házi margarin helyett talán lehet egy kis igazi vajat alkalmazni a krémben. Hiszen a margarin valahol mindig is egy szegény rokon az igazi vaj mellett. Talán sokan nem tudják, a margarint megrendelésre készítették el, III. Napoleon megbízatására, a vaj olcsó alternatívájaként, elsősorban a francia tengerészet ellátására. Ha nem is túl sok, de van még elég jól tejelő magyar tehén itthon, hogy jó vajat tudjunk készíteni.

Néhány kép a miliőről, a hangulatról, ahogy azt láttuk, ahogy azt képesek vagyunk láttatni. Szeretünk a Symbolban sétálni, főleg ha azt pohárral a kézben tehetjük.

Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011Symbol 2011

Kategória Egyéb