Április már a szürkeségből való kikacsintgatás jegyében telik. (A május meg az eső jegyében)Ahogy megjelenik az első napsugár, a teásbögrét borospohárra cseréljük, a plédek takarózás helyett inkább a piknikkosár tetejére kerülnek, mi pedig napszemüvegünket felcsapva nekiindulunk barátokkal, családdal, kutyával, macskával törzshelyeinkre és a legújabb helyek felfedezésére. A Balaton környéke különleges atmoszférájánál fogva könnyedén válik úticéllá és az elmúlt időszak regionális összefogásának köszönhetően egyre több vendéglátó várja a látogatókat igényes konyhával, színes rendezvényekkel. Ezúttal Paloznakra vitt az utunk, a Homola Pincészet otthonába, ahol megmutatták milyen pazarul telhet egy gondtalan, tavaszi nap a magyar tenger közelében.
Az eseményen készült további képek…
Délelőtti túránkat a Gölyemál-dűlőben kezdtük, ahol a pálinkás indítást a legfrissebb 100% Balaton követte, – a pince könnyed belépőbora. Az olaszrizling, szürkebarát, tramini és pinot blanc alapú házasítás valódi nyári tétel, üdeségével, jó savaival, gyümölcsös aromáival arra született, hogy felfrissítsen a tikkasztó nyári melegben. A házi sajtokból, kolbászból, friss kenyérből álló rögtönzött és hangulatos fogadás fáradalmait a fűre terített plédeken pihentük ki, miközben alkalmunk nyílt elbeszélgetni a tulajdonos Homola Szabolccsal és Homonna Attilával, a pince borászával. A túra második részében stílusosan borospohárral a kezünkben sétáltunk fel a Somlyó-hegyi kilátóba, ahová nem csupán a látványért érdemes elmenni, az építmény önmagában is megér egy kis kitérőt, ha a környéken járunk.
A rövid kirándulást egy Sáfránkert vendéglőbeli ebéd követett, ahol alkalmunk nyílt megismerni az ételek mögött álló profi és vidám csapatot. Kovács Balázs séf úr mellett a borok prezentálása során Rocskár László sommelier kényeztetette a vendégeket.
Érkezésünkkor a 100% Habzó névre keresztelt kékfrankos alapú rosé habzóborral kínáltak, ami felettébb jó indításnak bizonyult. Közben alkalmunk nyílt körbenézni az idén második szezonját indító otthonos, hamisítatlan vidéki stílusú étteremben, majd következett egy kifinomult, szezonális ételsor a pincészet boraira komponálva.
Előételnek Ropogós kecskesajt sült céklával, kíséretként 100% Balaton 2015 – a gazdag sajt mellé remek választás ez a jóivású, könnyed tétel.
Folytatásként Sült citromfüves karfiolkrémleves, mellé 100% Szürke 2015 – eleganciájából és picit testesebb mivoltából adódóan remekül illik a leves krémességéhez, citrusos aromái pedig szépen simulnak össze a citromfű frissességével.
A halas fogásnál éltem a passzolás lehetőségével, így a köretként kínált remek Medvehagymás karalábéfőzeléket kóstolhattam meg a 2015-ös Homola Sáfránykert Olaszrizling kíséretében – a dűlőszelektált, spontán erjedt, finomseprős érlelésű tétel komplex aromavilágával és ásványosságával illő módon kíséri a főzelék friss, krémes-ropogós textúráját.
Következett a Sertésszűz pirított polentával, fűszeres kolbászraguval, hozzá pedig a Homola Kékfrankos 2013 – a gyümölcsös illatbomba, jó savszerkezetével és selymes tanninjaival valódi dísze lett ennek a fogásnak. Kivételesen szép tétel.
Záróakkordként a vendégek egyik kedvence Karamellás almáspite citromfagylalttal érkezett az asztalra, mellé egy kis Homonna Édes Hármas 2013 – ez a furmint alapú desszertbor aszaltgyümölcsös-grapefruitos aromáival kellemes aláfestése a gyümölcsös, égetett cukros ízvilágú desszertnek.
Az ebéd utáni sziesztát a szomszédos Homola Borteraszon töltöttük, ahonnan a szőlőtőkékkel szegélyezett telekről festői panorámában volt részünk – és lehet bárkinek, aki benéz hozzájuk. Levezető programként körbejártuk a pincét és ha már ott voltunk, hát kóstoltunk is. 2015-ből két kiemelkedő dűlőszelektált olaszrizlinggel is találkozhattunk: egyik a Sáfránykert, másik a Hajnóczy-dűlőből származik. A száraz fehérborok közül kissé kilógott a 2015-ös chardonnay jelentős maradékcukrának okán, amiről nem állítom, hogy bármikor eliszogatnám, azonban gasztroborként számos fogás mellett megállja a helyét, azaz a kulináris élmény garantált. A vörös sorban két barátságos tétel szerepelt: a 2013-as Homola Cabernet Franc és Syrah, gyümölcsösen, fűszeresen, szerethetően. Nálam mindenképp az ebédhez kínált 2013-as Kékfrankos lett a nyerő, de azt tanácsolom nektek kedves borkedvelők, hogy ne legyetek restek végigkóstolni mind a hármat és válassza ki mindenki a maga favoritját!
A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!
Erre remek alkalom nyílik az idén ötödik évébe lépő Paloznaki Jazz Pikniken, ahol már három napon át élhetnek szenvedélyüknek a jazz, a bor és a Balaton szerelmesei. Az augusztus első hétvégéjén megrendezésre kerülő rendezvény részleteiről, annak Facebook oldalán lehet olvasni, s az érdeklődők egyúttal online jegyvásárlásra is lehetőséget kapnak.