Pinceáron nyílt nap – A kézműves borok dicsérete

2010. március 22. – Nyulasi Gábriel

Kerek egy hónapja zajlott a Pinceáron.hu nyílt napja, melynek során szám szerint öt kézműves borász érkezett Budapestre, hogy borait megismertesse a nagyközönséggel. A kézműves borászat alapelveit  nem is olyan egyszerű meghatározni. Talán az egyediség, a tradicionális technológia, valamint a minden munkafázisra kiterjedő megkülönböztetett figyelem közelít legjobban a kézművesség fogalmához, tehát nem tömegtermelésről szól a borászat.

A Kovács Antal és Vucsics Krisztián égisze alatt fejlődő boros projekt nem titkolt szándéka, hogy segítséget nyújtson a borfogyasztónak az igényes pincészetek felfedezésében. Bevallom, hozzám mindig is közelebb álltak a hagyományos borkészítés által nyert nedűk, sokkal mélyebb élményt nyújt egy ilyen cizellált ital. Elgondolkodtatnak, felkavarnak, új harmóniákat, egyedi jegyeket mutatnak meg ezek a borok, szükség van tehát a kézműves borászatokra a stabil, uniformizált bordömping mellett.

Egy átlagos borfesztiválon, vagy boros rendezvényen is felbukkannak a kézműves borászatok, ám itt, a Pinceáron.hu nyílt napján a vájtnyelvű borkortyolók örömére kizárólag hagyományos pincészetek voltak jelen.

Résztvevő pincészetek:

Pálffy pince, Köveskál (Balatonfelvidéki borvidék)
Somlói Apátsági pince (Somlói borvidék)
Szabó Zoltán, Hosszúhetény (Pécsi borvidék)
Szentesi József, Budaörs (Etyek-budai borvidék)
Gróf Buttler borászat (Egri borvidék)

Minden borászat okozott meglepetéseket, különleges élményeket. A teljesség igénye nélkül,  csak néhány példát ragadok ki. Szabó Zoltán borai Hosszúhetényről kivételes egyediséget képviseltek. A 2008-as Chardonnay válogatását magamban epres lórúgásnak kereszteltem el. Hihetetlen volt az a zúzott, cukrozott eperillat, ami a borból – a fajtát megcáfolva – szinte kiugrott a pohárból. A később inkább joghurtos eperbe forduló illat mellé elég magas, 15,7%-os (!) alkohol párosult. Több savat is elbírt volna ez a Chardonnay, de ne legyünk telhetetlenek.

A Somlói Apátsági Pince 2007-es édes Furmintja a magányos tanúhegyen ritkán tapasztalható botrityses jelleggel domborított. A teljes érésben leszüretelt gyümölcs – mely természetesen a többi pincészet alaptézise is – gazdag aromákkal dúsítja az illatvilágot, és a kortyot egyaránt. Kajszis, mézes-körtés ízvilága tokaji borokkal egyenrangúvá teszi, sőt megkockáztathatom, hogy mineralitásban még túl is szárnyalja az aszúk hazáját

A Gróf Buttler borászatot szintén nem kell bemutatnom azoknak, akik rajonganak a különleges minőségű egri borokért. A Phantom 2006-os évjárata – nevéhez híven – a kóstoló végére eltűnt, vagyis teljesen elfogyott. Otthonra lelt Nagy-Egeden a Syrah, ezt tökéletesen bizonyítja a Phantom. Eleganciája, finom szerkezete hosszabb elmélyülést igényel.

A rendezvényen készített videónk egy klikkeléssel itt érhető el

Elmondhatjuk, hogy borbaráti szívet megdobogtató gyönyörűségekkel találkoztunk a rendezvényen, ezek után nem véletlen, hogy Kovács Antalék újabb kóstolóit kiemelt figyelemmel várjuk!

Pinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstolóPinceáron.hu kóstoló
A rendezvényen készített videónk egy klikkeléssel itt érhető el

Kategória Egyéb